چين ، يوان را با خريد شمش طلا جهاني مي كند

آيا چين رويكرد پوشش ارز خود با طلا را به منظورجهاني سازي يوان و تبديل آن به ارز ذخيره جهاني در پيش گرفته است همان گونه كه آمريكا پيش تر اين كاركرد را براي دلار به وجود آورد؟

خبر را برای من بخوان


این سوالی است که نشریه ولث وایر در گزارش اخیر خود به آن اشاره می کند.شورای جهانی طلا نیز در گزارش جدید خود به این موضوع می پردازد که دولت چین همچنان به خرید بیشتر شمش طلا ادامه می دهد به گونه ای که از ماه می 2010 تا آوریل سال گذشته 66 تن طلا را خریداری کرد اما به این میزان محدود نماند و در رویکردی تصاعدی به 489 تن در ماه آوریل گذشته رسید.

این میزان طلا ذخیره بانک مرکزی چین را به نسبت 640 درصد افزایش داد اما برخی منابع آگاه در تجارت طلا می گویند میزان طلای چین از این هم بیشتر است. برآوردهای رسمی بانک مرکزی چین (بانک خلق چین) نشان می دهد که ذخیره طلای این کشور یک هزار و 54 تن است. شورای جهانی طلا در گزارش اخیر خود اشاره می کند که تقاضای سالانه برای طلا در چین به رتبه اول جهانی نزدیک شده و به زودی جای هند را خواهد گرفت. به گفته مارکوس گروپ مدیر اجرایی شورای جهانی طلا میزان تقاضای سالانه طلا در چین چیزی حدود 850 تن برآورد می شود.

اقتصاد دانان می گویند چین به عنوان بزرگ ترین دارنده ذخیره های ارزی خارجی در جهان با بیش از 2/3 تریلیون دلار می تواند به میزان دلخواه طلا را خریداری کند آن هم در زمانی که قیمت این فلز گرانبها پایین تر از نرخ سال گذشته میلادی یعنی 2 هزار دلار در هر اونس است. چین تمایل دارد تنوع را در ذخیره خارجی خود که عمدتا به دلار است ایجاد کند. در صدر این ذخایر اسنادی هستند که نزد خزانه داری آمریکا به ارزش نزدیک به 2/1 تریلیون دلار موجود است.

روزنامه وال استریت ژورنال اخیرا در همین ارتباط خبر داد که برخی از بانکداران انگلیسی به مقام های اقتصادی کشورشان پیشنهاد کرده اند توافق نامه تبادل مستقیم ارز را بین " بانک انگلیس" و " بانک خلق چین" به امضا برسانند تا به شرکت های بریتانیایی این امکان داده شود که از " یوان" در معاملات تجاری بین انگلستان و چین استفاده کنند. بانک اچ اس بی سی – که اخیرا از سوی آمریکا در موضوع تخلف از تحریم های ضد ایرانی مورد حسابرسی قرا گرفت- در ماه فوریه گذشته اعلام کرد که "پل گودینگ" رییس معاملات اعتباری اروپا ، به عنوان مسوول اقدامات مربوط به استفاده از یوان در انگلستان معرفی شده است.

جدیدترین گزارش های منتشر شده از سوی بانک خلق چین نشان می دهد که ارزش کلی فعالیت های تجاری خارج از مرزهای این کشور به 08/2 تریلیون یوان در سال 2011 رسیده است. توضیح آنکه هر دلار در حال حاضر معادل 3/6 یوان است.

در مقایسه با سال 2010 ارزش کلی فعالیت های تجاری خارجی چین با نسبت قابل توجه 1/3 دهم برابر افزایش یافته است و با تسریع فرآیند جهانی سازی پول چین ، بازار های خارجی تلاش مضاعفی را به کار بسته اند تا به مرکزی برای معاملات یوان تبدیل شوند اما به جز منطقه ویژه هونگ کونگ هنوز در خارج چین مرکزی وجود ندارد که معاملات تجاری را به یوان انجام دهد.

هیئت پول هونگ کونگ تصریح کرده است که حجم فعالیت های تجاری را در خارج از مرزهای این منطقه با نسبتی 80 درصدی ، یوان تشکیل می دهد و شکی نیست که تحول سریع واحد پولی چین در هنگ کنگ نگاه های لندن را که خود از بزرگترین مراکز تجارت ارزهای رایج جهانی به ویژه دلار آمریکاست، بدان سو معطوف می کند. وزارت امور مالی بریتانیا و مقامات پولی هونگ کونگ در ژانویه گذشته اعلام کردند که کمیته مشترکی را برای افزایش همکاری های دوجانبه در زمینه تحول فعالیت های مرتبط با یوان تشکیل داده اند.

بر اساس گزارش های رسمی ، بانک خلق چین تا نیمه اول سال جاری میلادی علاوه بر منطقه هونگ کونگ ، توافق نامه هایی را با بانک های مرکزی یا مسوولان پولی 15 کشور از جمله کره جنوبی ، مالزی، بلاروس و آرژانتین برای مبادلات ارزی به ارزش 3/1 تریلیون یوان منعقد کرده است اما با وجود اینکه موسسات مالی انگلستان مایلند که لندن به مرکزی برای انجام معاملات به واحد پول "رنمینبی" در خارج بدل شود و در حالی که چین از تلاش بریتانیا در این خصوص حمایت می کند، راهی طولانی برای تحقق جهانی سازی یوان در پیش دارد.

دلیل این مشکل، قید و بندهایی است که یوان با آن دست به گریبان است از جمله اینکه هنوز نقدینگی این ارز در بازارهای اروپایی کافی نیست و علیرغم اینکه اروپا بزرگ ترین شریک تجاری چین است هنوز اکثر شرکت های اروپایی آمادگی پذیرش یوان را ندارند.