بانك‌ها با ابزارهاي تشويقي به مهار نقدينگي و تثبيت بازار طلا بپردازند

يك كارشناس اقتصادي با اشاره به اينكه مهار سرمايه‌هاي سرگردان تنها راه بازگشت آرامش به بازار دلار و سكه است، پيشنهاد داد بانك‌ها از ابزارهاي تشويقي براي جذب اين نقدينگي استفاده كنند.

خبر را برای من بخوان



فرید ضیاءالملکی در گفت‌وگو با فارس، با ارائه تحلیلی از نوسانات اخیر بازار سکه و افزایش اختلاف قیمت دلار در بازار رسمی و آزاد، اظهارداشت: دلیل اصلی اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد با بازار رسمی ایجاد محدودیت برای فروش ارز است؛ اما اگر بانک مرکزی قیمت دلار را کنترل می‌کرد نرخ دلار غیررسمی بالاتر از رقم فعلی خواهد رفت.
این کارشناس اقتصادی درباره اثرات افزایش اختلاف قیمت ارز در بازار، افزود:‌ در این شرایط به دلیل اینکه مواد اولیه خیلی از واحدهای تولیدی ارتباط مستقیم با دلار دارد اگر نرخ ارز در بازار بالاتر برود به طور حتم قیمت کالاهای تولیدی این واحدها نیز افزایش خواهد یافت.
وی ضمن تأکید براهمیت استفاده از ابزارهای تشویقی برای جذب سپرده‌های مردمی در بانک‌ها، ادامه داد: زمانی که میانگین نرخ سود سپرده‌ها پایین‌تر از تورم باشد طبیعی است که سپرده‌ها از بانک‌ها خارج شوند.
ضیاءالملکی با بیان اینکه مردم به دنبال حفظ ارزش پول و سودآوری هستند، درباره افزایش اختلاف قیمت دلار در بازار آزاد و رسمی، گفت: بانک مرکزی قیمت‌های بازار را رصد می‌کند و اجازه افزایش کاذب قیمت‌ها را نمی‌دهد.
این کارشناس بانکی همچنین اضافه کرد: به طور حتم اگر قرار باشد امسال هم قیمت دلار مشابه سال قبل به صورت کاذب افزایش پیدا کند بانک مرکزی عرضه خود را افزایش داده و وارد بازار می‌شود.
وی ضمن اینکه انتظارات تورمی را یکی از دلایل نوسانات دلار عنوان کرد، افزود: نقدینگی‌های سرگردان موجب افزایش مقطعی تقاضا در برخی بازارها از جمله طلا، ارز، سرمایه و مسکن می‌شود.
ضیاءالملکی گفت: باید نقدینگی سرگردان مهار شود تا این اوضاع در بازارهای مهم اقتصاد کشور روی ندهد؛ بانک‌ها بهترین بازار برای جذب نقدینگی هستند.
وی پیشنهاد داد: بانک‌ها از ابزارهایی استفاده کنند که نقدینگی موجود در بازار به سمت تولید هدایت شوند و دراین شرایط سیاست ضدتورمی اجرا خواهد شد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، وضعیت موجود بازار سکه و دلار فقط به دلالی دامن می‌زند و موجب افزایش تورم نیز خواهد شد.
ضیاءالملکی با بیان اینکه امسال با توجه به سیاست‌های انبساط پولی و مالی رشد نقدینگی بیشتر خواهد بود، گفت: اگر این نقدینگی از طریق اوراق مشارکت و افزایش سود سپرده ها مهار شود، دیگر اتفاقاتی مانند دهه 70 تکرار نمی‌شود.
وی تأکید کرد: در غیر اینصورت و ادامه وضعیت موجود اقتصاد ایران دچار اختلال می‌شود.