سایت خبری طلا

آغاز دوره رشد کند اقتصاد جهانی

کاهش گسترده در بهره وری از زمان بحران مالی جهانی می تواند نشانه آغاز یک دوره رشد اندک باشد؛ نگرانی ها درباره جریان کاهشی ساختاری در نرخ های رشد نسبت به سطوح پیش از بحران را افزایش داده است.




در صورت عدم اجرای اصلاحات ساختاری، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه(OECD) نسبت به کاهش بهره وری جهانی که به دوره جدیدی از رشد اندک منجر خواهد شد، هشدار داده است. گزارش جدید این سازمان کمبودهای زیرساختی و آهنگ کند فعالیت های تجاری - موضوعاتی که طی نشست وزرای مالی گروه جی 20 و روسای بانک های مرکزی در کانون توجه قرار خواهند داشت - را به عنوان مشکلات کلیدی عنوان کرده است.

به گفته سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، کاهش گسترده در بهره وری از زمان بحران مالی جهانی می تواند نشانه آغاز یک دوره رشد اندک باشد. جریان رو به رشد اقتصاد جهانی آهنگ کندی داشته و نگرانی ها درباره جریان کاهشی ساختاری در نرخ های رشد نسبت به سطوح پیش از بحران را افزایش داده است.

این نگرانی ها مدتی است که در میان کشورهای توسعه یافته سازمان همکاری اقتصادی و توسعه وجود داشته، در حال حاضر اقتصادهای در حال توسعه را نیز احاطه کرده و با توجه نرخ بالای بیکاری و کاهش مشارکت نیروی کار در بسیاری از کشورها تشدید شده است. سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در گزارش خود خواستار سرمایه گذاری در مهارت ها به منظور بهبود مشارکت نیروی کار و رویکردی جدید برای تشویق سرمایه گذاری بخش خصوصی در زیرساخت ها و کمک به افزایش رشد شده است.

یکی از نگرانی های اصلی شامل کاهش فعالیت تجاری جهانی مرتبط با تولید جهانی می شود. گذشته از نقش اساسی به عنوان حامل فناوری و اشاعه دانش، تجارت بین المللی به بهبود بهره وری از طریق فشارهای رقابتی قوی تر در بازارهای داخلی می پردازد. نگرانی های مربوط با تجارت به وسیله کاهش سرمایه گذاری در نیروگاه، ماشین آلات و تجهیزات جدید و همچنین، در دارایی های کمتر ملموس مانند پژوهش و توسعه، فرآیندهای کسب و کار جدید و آموزش نیروی کار که برای استفاده حداکثری از فناوری های جدید مورد نیاز هستند، مورد توجه قرار گرفته اند.

بنابر اعلام سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، نرخ های سرمایه گذاری کسب و کار در اکثر اقتصادهای توسعه یافته کمتر از آن چه که برای حفظ نرخ های رشد بالا نیاز است، بوده اند. از سوی دیگر، در برخی از اقتصادهای نوظهور به ویژه برزیل، هند و اندونزی، سرمایه گذاری زیرساختی برای حمایت از نرخ های بالای صنعتی شدن و شهرنشینی کافی نبوده و مانع رشد بالقوه می شوند.

بنابر آمار و ارقام منتشر شده از سوی سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته با اندکی کاهش از 1.5 درصد در سال 2012 به 1.3 درصد در سال 2013 رسیده است. بالاترین میزان رشد یک ساله به انگلیس با 2.8 درصد اختصاص داشته و پس از آن، ژاپن و آمریکا با 2.7 درصد قرار داشته اند.

انتظار می رود بحران بازار ناشی از اقدام بانک مرکزی آمریکا برای کاهش برنامه خرید اوراق قرضه خود یکی از اولویت های دستور کار نشست گروه جی 20 باشد. در ماه دسامبر، بانک مرکزی آمریکا اعلام کرد برنامه محرک رشد ماهانه خود را که برای پایین نگه داشتن نرخ های بهره و پشتیبانی از روند بهبود شرایط اقتصادی این کشور پس از رکود جهانی اتخاذ شده بود را کاهش خواهد داد. در واکنش به این اقدام، روند خروج سرمایه گذاران از بازارهای نوظهور و حضور در آمریکا به امید بازگشت سرمایه بالاتر آغاز شده که به سقوط شدید بازارهای سهام و ارز در برخی از کشورهای در حال توسعه منجر شده است.

شایان ذکر است، گروه جی 20 که 85 درصد از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده از کشورهای ثروتمند و اقتصادهای نوظهور تشکیل شده که از آمریکا تا عربستان و چین را شامل می شوند. تمرکز اصلی نشست این گروه بر کشف راه هایی به منظور بازیابی رشد جهانی است. به رغم نشانه های بهبود، رشد اقتصادی جهان ناپایدار و کمتر از پتانسیل موجود بوده و نرخ بیکاری همچنان در بسیاری از کشورهای جهان بسیار بالا باقی مانده است.