افزایش نگرانیها در بازار جهانی طلا
قیمت جهانی طلا در آخرین ساعات کاری روز جمعه قدری افزایش یافت. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که این تقویت بهطور عمده تحتتاثیر اوضاع سیاسی و درگیریهای داخلی اوکراین رخ داد.
با وجود این افزایش قیمت، گزارش نشست اخیر «فدرال رزرو» حاکی از آن بود که احتمال قطع کامل بسته محرک پولی تا پایان امسال بسیار زیاد است، این امر نیز باعث گسترش نگرانیها در بازار فلز زرد رنگ شد و توجه سرمایهگذاران را به انتشار متن سخنرانی رئیس بانک مرکزی آمریکا در نشست گروه 20 که دیروز آغاز شد و امروز نیز ادامه دارد، جلب کرد. قیمت سکه در بازار داخل همراه با تقویت طلای جهانی قدری بالا رفت. بازاریها امیدوارند که افزایش تقاضا با نزدیک شدن به عید نوروز بتواند تقویت بیشتر سکه را موجب شود. بازار داخلی ارز نیز دیروز نسبتا آرام بود. قیمت یورو همراه با افزایش نرخ برابری جهانی این ارز در مقابل دلار در بازار داخل افزایش یافت و بانک مرکزی با پایین آوردن نرخ رسمی پوند، انطباق نسبت نرخ رسمی پوند به دلار با برابری جهانی این ارزها را موجب شد.
طلای جهانی
قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی در آخرین ساعات کاری روز جمعه با افزایش روبهرو شد. کارشناسان اقتصادی این افزایش قیمت را با اوضاع اوکراین مرتبط میدانند و معتقدند که نگرانیها نسبت به اوضاع سیاسی و درگیریهای داخلی این کشور باعث شد که ثبات سیاسی در منطقه اروپا را تحتتاثیر خود قرار دهد. در نتیجه این تغییر فضای ایجاد شده قیمت طلا قدری بالا رفت. کارشناسان معتقدند طلا کالایی است که معمولا به بینظمی در اوضاع سیاسی و اقتصادی، عدم اطمینان نسبت به آینده و نوسان قیمتها و شاخصها واکنش مثبت نشان میدهد. پیش از این نیز عدهای اظهار کرده بودند که شاخص سهام در آمریکا و ارزش دلار در ادامه سال 2014 نوسانات شدیدی خواهد داشت و ازآنجاکه بانک مرکزی آمریکا توانایی کنترل این نوسانات را ندارد، قیمت طلا تا پایان سال افزایش قابلتوجهی را تجربه خواهد کرد. به هر روی، معمولا در زمانهایی که عدم اطمینان بر اوضاع اقتصادی حاکم است، سرمایهگذاران به طلا بهعنوان بازاری امن روی آورده و این موضوع باعث تقویت بهای طلا میشود. البته عملکرد ضعیف این فلز گرانبها در سال 2013 باعث شد که طلا در دیدگاه سرمایهگذاران جایگاه خود را بهعنوان پناهگاهی امن تا حدی از دست بدهد، با وجود این تقویت این فلز در سال 2014 تا حدی به اصلاح مجدد دیدگاهها کمک کرد. در شرایط کنونی اظهارنظرهای مختلفی راجع به آینده فلز زرد رنگ صورت میگیرد. تازهترین نظرسنجی «کیتکو نیوز» از کارشناسان اقتصادی حاکی از آن است که قیمت جهانی طلا طی روزهای آینده مسیر صعودی خود را ادامه خواهد داد. از سویی برخی دیگر بر این باورند که طلا بهزودی وارد مسیر نزولی میشود، نظرسنجی «بلومبرگ» از کارشناسان اقتصادی نیز نشان میدهد که میانگین قیمت هر اونس طلا در 3 ماه پایانی سال 2014 به کمتر از 1165 دلار در هر اونس خواهد رسید. بهطور کلی اظهارنظرهای منفی درخصوص آینده طلا قدری تقویت شده و یکی از دلایل این امر نیز انتشار گزارش نشست اخیر «فدرال رزرو» عنوان میشود. به گزارش «کیتکو نیوز» نتایج منتشر شده از نشست اخیر بانک مرکزی آمریکا حاکی از آن بود که احتمال قطع کامل بسته محرک پولی تا پایان امسال بسیار زیاد است. بر این اساس در نتیجه انتشار گزارش نشست فدرالرزرو نگرانیها در بازار فلز گرانبها افزایش یافت و سیاستهای پولی بانک مرکزی آمریکا دوباره در کانون توجه قرار گرفت. سرمایهگذاران در شرایط کنونی منتظر انتشار متن سخنرانی «جانت یلن» رئیس بانک مرکزی آمریکا در نشست گروه 20 هستند. بنا بود «یلن» در این نشست که وزرای اقتصادی و روسای بانکهای مرکزی برخی کشورها به بررسی اوضاع اقتصاد جهانی و چگونگی مقابله با بحرانهای مالی جهان میپردازند، راجع به سیاستهای پولی ایالاتمتحده صحبت کند. این نشست دیروز در شهر سیدنی شروع شد و امروز نیز ادامه دارد. بحران مالی اقتصادهای نوظهور نیز از موضوعات مورد بحث در این نشست بوده است. در نتیجه نتایج این نشست میتواند تاثیر زیادی بر روند بازارها داشته باشد.
طلای داخلی
قیمت انواع سکه و طلای 18 عیار در اولین روز هفته جاری قدری افزایش یافت. به اعتقاد بازاریها این امر به دنبال تقویت طلا در بازارهای جهانی رخ داد. پیش از جمعه دو هفته گذشته، بازار سکه با رکود مواجه بود و بهدلیل پایین بودن سطح مبادلات توانایی تنظیم قیمتها بر اساس تغییرات نرخ اونس جهانی را نداشت. ورود اونس به کانال 1300 دلاری، بازار سکه در داخل کشور را تکان داد و الان بیش از یک هفته است که سکه همراهی خوبی با اونس جهانی دارد. قیمت سکه همراه با عدم تغییر نرخ اونس در بعضی روزهای هفته گذشته تغییر چندانی نکرد و دیروز همراه با تقویت طلای جهانی قیمت سکه قدری افزایش یافت. چیزی که قابلیت تنظیم قیمتهای داخلی را به وجود آورد افزایش سطح تقاضا بود. به دنبال عملکرد ضعیف طلا در سال 2013 دیدگاه سرمایهگذاران داخلی نسبت به طلا بهعنوان یک بازار جذاب تغییر یافته و تقاضا برای این فلز پایین آمد. در نتیجه این امر قیمتها تمایل زیادی به باقی ماندن در سطوح موجود از خود نشان میدادند. سکه برای مدتی نمیتوانست افزایش قیمتهای اونس را منعکس کند و قیمتها در بازار داخل به نسبت طلای جهانی در سطوح پایینتری قرار گرفتند. با ورود طلا به کانال 1300 دلاری، تقاضا در بازار داخل نیز قدری افزایش یافت. با وجود اینکه بازاریها تغییر در سطح تقاضا را محدود عنوان میکنند، تغییرات در حدی بوده که قابلیت انعطافپذیری قیمتها در بازار داخل را فراهم بیاورد.
بازار ارز
بازار ارز تهران در اولین روز هفته جاری نسبتا آرام بود و قیمتها در آن تغییر قابلتوجهی نکرده بود. قیمت یورو به واسطه افزایش نرخ برابری جهانی این ارز در مقابل دلار در بازار داخل نیز قدری افزایش یافت. بانک مرکزی نرخ رسمی پوند را به مقدار قابلتوجهی کاهش داد و انطباق نسبت نرخ رسمی این ارز به دلار با برابری جهانی این ارزها را موجب شد. به هر روی بازار ارز داخلی به روند بلندمدتی که با شروع بهکار دولت جدید پیش گرفته بود، ادامه میدهد و بازاریها امیدوار هستند که تداوم این روند همراه با گسترش روابط اقتصادی خارجی ایران، به پویایی بیشتر بازار داخل منجر شود. از جمله اخباری که در این خصوص شنیده میشود، میتوان به اظهارات وزیر نفت اشاره کرد. بنا به اظهارات وی ترکیه به دنبال افزایش واردات گاز از ایران است و ممکن است ایران برای کاهش قیمت وارد مذاکره شود. به هر روی با توجه به روند امیدوارکننده مذاکرات ایران و گروه 1+5 به نظر میرسد بازار ارز داخلی آینده خوبی را پیش رو داشته باشد.
رویدادهای اقتصادی
در هفته پیش رو، دادههای اقتصادی چندان مهمی منتشر نمیشوند و میتوان گفت هفتهای کم رویداد را پیش رو خواهیم داشت. با ادامه دادههای ضعیف اقتصادی در آمریکا بازارهای مالی به روند دادههای اقتصادی در این کشور بیش از پیش دقت خواهند داشت. آمارهایی که درخصوص تولیدات ناخالص داخلی، مسکن و بازار کار از ایالاتمتحده منتشر خواهد شد، میتواند جالب توجه باشد. علاوهبر این اظهارات یکی از اعضای ارشد بانک مرکزی انگلیس با توجه به تصمیمات اخیر این نهاد در مورد تغییر نرخ بهره میتواند توجه بازارهای مالی جهان را به خود جلب کند. انتشار نرخ بیکاری و برخی آمارهای مهم اقتصادی دیگر از اروپا نیز میتواند حائز اهمیت باشد.