پرسشهای بی پاسخ فعالان بازار سکه درخصوص مالیات بر ارزش افزوده
انتقاد از اجرایی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده در خرید و فروش طلا همچنان ادامه دارد.
دیروز در حالی که قیمت جهانی طلا در ساعات اولیه معاملات هفتگی تا 1504 دلار نیز کاهش یافته بود، قیمت سکه در شعب بانک ملی437 هزار و320 تومان باقی ماند.
کارشناسان و فعالان بازار طلا و سکه کماکان سیاست کنترلی دولت بر بازار سکه را مورد انتقاد قرار میدهند. در حالی که رییس سازمان مالیاتی گفته است که بانک مرکزی نیز مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده است، کارشناسان معتقدند که سکه یک دارایی سرمایهای است. در عین حال از آنجایی که سکه بدون هر گونه پوشش شناسایی و رهگیری عرضه میشود، شناسایی مصرفکننده نهایی (End user)امکانپذیر نیست. در عین حال برای کالاهای سرمایهای، مصرفکننده نهایی را نمیتوان تعیین کرد. سکه دربازار داخلی با توجه به قابلیت نقد شوندگی زیاد همانند پول رد و بدل میشود. درعین حال فاکتوری برای فروش آن صادر نمیشود و رفتار بازاریان با آن حتی با گذشت 2 روز از اجرایی شدن این قانون در کشور هنوز رفتار گذشته است. تنها اتفاقی که افتاده این است که وزارت اقتصاد با وجود توافقات پیشین صنف طلا و جواهر با بانک مرکزی مبنی بر معافیت مالیاتی معاملات سکه از این قانون، موجبات گرانی سکه و به رکود کشاندن بازار سکه را در 2 روز گذشته فراهم کرده است. سوال اینجا است که مستندات بانک مرکزی برای اجرایی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده بر سکه چیست؟
یکی از فعالان بازار طلا به دنیای اقتصاد گفت: بانک مرکزی در تولید سایر مسکوکات نیز برای واردات مواد اولیه از جمله مس و کبالت و روی و غیره مالیات بر ارزش افزوده آنها را نیز میپردازد. آیا پس از ضرب سکههای ریالی که همانند سکههای طلا در انحصار بانک مرکزی است، در هر مرحله از دست به دست شدن باید مالیات 4 درصد بر ارزش افزوده را دریافت کرد؟ آیا برای این سکه و حتی برای ایران چکهای 50 هزار تومانی که البته قوانین مربوط به اسکناسهای اصلی رایج در کشور بر آن مترتب نیست، باید در هر بار رد و بدل شدن، 4 درصد مالیات بر ارزش افزوده گرفت؟
سوالاتی از این دست باید به طور شفاف توسط رییسکل بانک مرکزی و سایر مقامات مسوول پاسخ داده شوند. این در حالی است که رسانه ملی، شبهای گذشته از پوشش خبری این افزایش ناگهانی در بازار سکه کوچکترین خبری را پخش نکرد و ظاهرا هماهنگیهایی برای حرکت زیر پوستی یکسان سازی قیمت سکه و نهایتا هدایت نقدینگی به بازارهای دیگر صورت گرفته است.
اما قیمت سکه دیروز در بانک ملی اگرچه 437 هزار و 320 تومان همانند روز یکشنبه اعلام شد که مبلغ 4 درصدی ارزش افزوده بر آن 2000 تومان کاهش یافته بود. دیروز این مقدار 16 هزار و 820 تومان بود. نیم سکه و ربع سکه نیز بدون تغییر در قیمت نهایی، به ترتیب 218 هزار و 920 تومان و 128 هزار و 960 تومان به مردم فروخته شد. در بازار آزاد، سکه با 1000 تومان افزایش نسبت به روز یکشنبه 438 هزار تومان فروخته شد. نیم سکه و ربع سکه هر یک با 1000 تومان کاهش به ترتیب 218 هزارتومان و 129 هزارتومان فروخته شد.
از بازار ارز خبر میرسد که بانک مرکزی در اطلاعیه ای صرافان را ملزم به ثبت نام در سامانه معاملاتی مربوطه کرده و سرپیچی از این اقدام را موجب جلوگیری از فعالیت آنها بر شمرده است. سایت بانک مرکزی در این رابطه اعلام کرد: بدینوسیله به اطلاع میرساند، از تاریخ صدور این اطلاعیه شرکتهای صرافی سراسر کشور ملزم به ثبت معاملات و تراکنشها در سامانه نصب شده در صرافی هستند. بدیهی است عدم ثبت و درج اطلاعات در سامانه مزبور، موجب جلوگیری از فعالیت و ابطال مجوز آن صرافی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد شد. ضمنا شماره فاکس 22257177 جهت ارائه پیشنهادها و نصب مجدد نرم افزار اعلام میشود.
در همین حال قیمت ارزها دیروز به غیر از یورو با افزایش روبهرو بود. یورو بدون تغییر 1685 تومان فروخته شد، در حالی که دلار با 5 تومان افزایش نرخ به قیمت 1200 تومان و حتی 1205 تومان به خریداران فروخته شد. پوند انگلیس و صد ین ژاپن نیز هر یک با 5 تومان افزایش به ترتیب به بهای 1955 تومان و 1435 تومان فروخته شدند. افت برابری یورودر مقابل دلار تا 40/1 و تعمیق بحران بدهیها در اروپا و در عین حال خریدهای عمده طلا بر بهای جهانی طلا تاثیر گذار بود. نرخ طلا دیروز تا ساعت 30/18 به وقت تهران مجددا به 1513 دلار رسید.
سکهفروشان مالیات 4 درصدی ارزش افزوده را اعمال نمیکنند
در همین رابطه عضو هیات مدیره انجمن صنعت طلا و جواهر استان تهران گفت: مالیات 4 درصدی ارزش افزوده در خردهفروشی سکه در صرافیها و بازار تهران اعمال نمیشود.
حسین پنداروند در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده سکه گفت: هنوز این قانون در بازار تهران و صرافیها اعمال نمیشود.
وی افزود: اجرای 4 درصد قانون مالیات بر ارزش افزوده در سکه خیلی پیچیده است، چون نیاز به صدور فاکتور و اعلام رسمی دارد، در حالی که اکثر سکهفروشان با سکه همانند پول نقد رفتار میکنند و آن را بدون فاکتور خرید و فروش میکنند.وی افزود: گرچه قانون مالیات بر ارزش افزوده برای شفافسازی جریان معاملات است، اما بانک مرکزی هنگام عرضه سکه به بانک کارگشایی 4 درصد را اعمال نمیکند و خریداران عمده از بانک کارگشایی 4 درصد مالیات را میپردازند. پنداروند افزود: در حال حاضر حباب قیمتی در ربع سکه حدود 10 هزار و 500 تومان و برای نیم و تمام سکه هر کدام 1500 تومان وجود دارد که البته به غیر از ربع سکه، این رقم معقول است. وی افزود: قیمت عرضه ربع سکه در بانک کارگشایی 128 هزار تومان است در حالی که قیمت واقعی آن باید 105 هزار و 250 تومان باشد. پنداروند افزود: گرچه 4 درصد مالیات بر ارزش افزوده نسبت به قیمت سکه رقم ناچیزی بوده و در آن گم میشود، اما چون قانون است باید اجرا شود در عین حال عرضه سکه بدون فاکتور است و سکههای طلا همانند ریال و اسکناس قابل معامله است. پنداروند افزود: در صورتی اجرای نرخ 4 درصد قانون مالیات بر ارزش افزوده در مورد سکه عملی میشود که سکههای پلمب شده بانک مرکزی و با شماره در بازار به همراه فاکتور عرضه شود و پلمب آن باز نشود.
بانک مرکزی معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیست
از سوی دیگر علی عسگری رییس سازمان امور مالیاتی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران افزود: بانک مرکزی مانند سایر بخشها مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده است به طوریکه در جلسهای که با رییس کل بانک مرکزی داشتیم، وی قبول کرد که قانون مالیات بر ارزش افزوده را اجرا کند.
این در حالی است که با وجود تاکید رییس سازمان امور مالیاتی برمعاف نبودن بانک مرکزی از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، بهمنی رییس کل بانک مرکزی در روز 27 اردیبهشت سال جاری در جمع خبرنگاران گفت: بانک مرکزی معاف از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده است.