طلا در گرو آینده سیاستهای انبساطی
قیمت هر اونس طلای جهانی، در آخرین ساعات کاری روز دوشنبه، تحتتاثیر احتمالی که سرمایهگذاران به قطع یا کاهش بسته محرک پولی در جلسه دیروز و امروز فدرال رزرو میدادند، قدری کاهش یافت و به زیر سطح 1260 دلاری بازگشت.
تاریخ: ۹/بهمن/۹۲ ساعت ۰۸:۵۳ | اقتصاد جهانی شناسه خبر: ۲۵۹۲۹
بازار ارز داخلی با ثبات به مسیر خود ادامه میدهد و گسترش روابط خارجی احتمالا به پویایی بیشتر این بازار کمک خواهد کرد. با وجود این، بازار سکه همچنان با رکود مواجه است و به طلای جهانی نظر دارد تا شاید تقویت آن دیدگاه سرمایهگذاران داخلی را نسبت به طلا قدری اصلاح کند.
تضعیف طلا تحتتاثیر نشست «فدرال رزرو»
قیمت هر اونس طلای جهانی در آخرین ساعات کاری روز دوشنبه، مسیری کاهشی را در پیش گرفت که تا دیروز نیز ادامه داشت. تغییر قیمت حادث شده نسبتا محدود بود، ولی به هر حال قیمت طلا را به زیر سطح 1260 دلاری بازگرداند. در آخرین ساعات کاری روز دوشنبه، آماری در خصوص وضعیت مسکن در ایالات متحده منتشر شد. بر این اساس تعداد خانههای نوسازی که در ماه اخیر به فروش رسیدند، از مقدار پیشبینیشده و همینطور از میزان دوره قبل کمتر بود و تصویری به نسبت منفی از اوضاع بازار مسکن آمریکا را به نمایش گذاشت. بر این اساس انتشار این آمار نمیتوانست بر بازار طلا تاثیری منفی داشته باشد، اما شاخص دیگری که در این روز منتشر شد، نشان میداد که میزان تولیدات صنعتی چه از نظر کمی و چه از نظر تنوع رشد داشته است. این امر که به نشانهای مثبت از اقتصاد آمریکا تعبیر میشود، به اعتقاد تحلیلگران واکنش منفی بازار فلز زرد رنگ را موجب شد و قیمت این فلز را قدری پایین آورد، اما عمده کارشناسان اقتصادی افت روز دوشنبه طلا را ناشی از احتمالی میدانند که بازار به کاهش میزان بسته محرک پولی در جلسه فدرال رزرو که دیروز شروع شده بود، میداد.
اما در خصوص روند حرکت طلا در هفتهها و ماههای آینده، گزارشی از «کیتکو نیوز» جلب توجه میکرد. بر این اساس مشکلاتی که برخی از اقتصادهای نوظهور با آن مواجه شدهاند احتمال دارد که بازار طلا را نیز تحتتاثیر قرار دهد. بنا بر این گزارش ثبات دلار که از این امر ناشی میشود که «فدرال رزرو» اخیرا اقدامی در خصوص تضعیف این ارز انجام نداده است، باعث شده که سرمایه از برخی از اقتصادهای نوظهور از جمله آرژانتین و برخی کشورهای آفریقای جنوبی، روسیه و ترکیه خارج شود. تبعات این امر در تضعیف شدید روبل روسیه در مقابل یورو مشاهده میشود. به هر روی این گزارش احتمالاتی را مطرح میکرد، در خصوص اینکه مشکل خروج سرمایه از این اقتصادهای نوظهور که انتظار پیشرفتشان میرفت، میتواند خصلتی مسری داشته باشد و به سایر بازارها نیز سرایت کند. به عنوان مثال خروج سرمایه از بازار طلا میتواند موجب افت طلا شود.
به هر روی، آنچه بیش از همه توجه این روزهای بازار طلا را به خود جلب کرده، نشست ژانویه سران بانک مرکزی آمریکا است که دیروز شروع شده بود و تا امروز ادامه دارد و نتایج آن در آخرین ساعات امروز منتشر میشود. گزارشی از «کیتکو نیوز» ادعا میکرد که آمار ناامیدکننده بازار کار آمریکا در ماه دسامبر، مانع از آن خواهد شد که فدرال رزرو از بسته محرک پولی باز هم بکاهد، اما اظهارات قبلی «برنانکه» رئیس فعلی فدرال رزرو و «جانت یلن» معاون او که در روز شنبه هفته آینده به صورت رسمی جای رئیس خود را میگیرد، این ادعاها را تایید نکرده است. اظهارات این دو تن حاکی از آن بود که فدرال رزرو تا رسیدن به مقدار هدفگذاری شده در خصوص بازار کار و نرخ تورم، به کاهش تدریجی سیاست بسته محرک پولی ادامه خواهد داد و تصمیمی برای قطع آن در کوتاهمدت ندارد. ایشان علاوهبر این گفته بودند که بانک مرکزی آمریکا در حال حاضر نرخ بهره را تغییر نخواهد داد که این امر برخلاف سیاست کاهش بستههای انبساطی، در نهایت به سود بازار طلا تمام خواهد شد؛ چراکه افزایش نرخ بهره، هجوم نقدینگی به سمت بانکها را به دنبال خواهد داشت و این معمولا برای بازارهایی مثل بازار طلا تبعات منفی را به همراه میآورد. بر این اساس، برخی از تحلیلگران هنوز بر این باورند که احتمال کاهش محرک پولی، منتفی نیست و انتشار آمارهای مربوط به بهبود نسبی وضعیت اقتصادی آمریکا و تعدیل احتمالی محرک پولی فدرال رزرو موجب کاهش بیشتر قیمت طلا در میان مدت خواهد شد. به هر روی باید دید که نتایج نشست فدرال رزرو که امشب منتشر میشود، بازار طلا را چگونه تحتتاثیر قرار خواهد داد.
بازار داخلی
بازار ارز داخلی همچنان با ثبات به روند خود ادامه میدهد و قیمتها تغییر چندانی نکردند، البته پوند انگلیس به دلیل تقویت نسبتا شدید در مقابل دلار در بازارهای جهانی، در بازار داخل نیز 30 تومان افزایش قیمت داشت، اما به هر روی عواملی که بهبود اوضاع بازار ارز را تا به حال موجب شدند، همچنان در حال تقویت هستند. «عراقچی»، معاون وزیر خارجه و رئیس هیات مذاکرهکننده ایران در جمع هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: «برای انتقال پولهای بلوکه شده ایران، کانال ویژه بانکی در سه کشور ژاپن، کره و سوئیس ایجاد میشود». وی اشاره کرد که این کانال بانکی برای واردات مواد غذایی، پزشکی و دارویی و پرداخت شهریه دانشجویان محصل در خارج از کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت. تحریم قطعات هواپیما، دارو و غذا بهطور کامل برداشته شده و معاون وزیر خزانهداری آمریکا از موافقت کشورش با انتقال پول نفت صادراتی ایران به ترکیه از طریق «هالک بانک» خبر داده و گفته است: «هالک بانک ترکیه فرآیند پرداخت پول نفت ایران را ادامه میدهد.» به نظر میرسد که لغو تحریمها در حال پیشرفت است و «دیوید کوهن»، معاون وزیر خزانهداری آمریکا نیز، برای بحث بر سر جزئیاتی مرتبط با توافق هستهای ایران و غرب هفته جاری رهسپار ترکیه و امارات متحده عربی میشود. حرکت به سمت نهایی شدن توافقات بین ایران و کشورهای گروه 1+5 همچنان ادامه دارد و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرد که دور بعدی مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 در زمینه موضوع هستهای ایران در ماه فوریه در نیویورک برگزار خواهد شد.
بازار تهران روند، روزهای آتی خود را تحتتاثیر گسترش روابط خارجی و تصمیمات سران اقتصادی کشور تعیین خواهد کرد. رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز با اعلام اینکه گشایشهایی در انتقال پول به کشور ایجاد شده، با اشاره به تصمیمات اخیر مبنی بر «فروش ارز صادرکنندگان با نرخ آزاد در بازار» گفته است: «این تصمیم صادرات را افزایش میدهد». در نتیجه همانطور که صرافان اشاره کرده بودند، عرضه و تقاضا در بازار تهران احتمالا با گسترش روابط در سطوحی بالاتر به تعادل خواهند رسید و بازاری پویا و باثبات خواهیم داشت.
با وجود این اوضاع در بازار سکه تغییر چندانی نکرده است. قیمت انواع سکه دیروز تغییر قابل توجهی را ثبت نکرد. سرمایهگذاران داخلی بازار طلا همچنان به روند قیمتی طلای جهانی و نتایج نشست فدرال رزرو که امشب منتشر میشود نظر دارند تا شاید تقویت طلای جهانی موجب رونق بازار داخل شود. در نتیجه بازار سکه و ارز تهران انتظار رویدادهای مهمی را میکشند. بازار ارز به تداوم روند کنونی نظر دارد و بازار سکه به دنبال تغییر جهت و رونق بیشتر در جریان تقویت طلای جهانی است.