تضعیف آرام نرخ دلار در سه ماهه نخست سال/ بازار در انتظار نتایج مذاکرات هسته ای

بازار ارز درسه ماه نخست سال جاری روزهای کم نوسان و آرامی را نسبت به مدت زمان مشابه سال های اخیر تجربه کرد به نحوی که بهای دلار که در نخستین روز کاری سال جاری با قیمت 3400 تومان قیمت خورده بود در طول فعالیت بازار ارز در فصل بهار در بازه قیمتی 3400 تا 3280 و گاهی 3270 تومان در نوسان بود.

خبر را برای من بخوان

میزان ریزش ها در این بازار به نحوی بود که در آخرین هفته بهار قیمت دلار پس از 14 روز مجدداً به زیر مرز 3300 تومان سقوط کرد و به کمترین بها از نیمه فروردین ماه سال جاری رسید.

البته فعالان بازار ارز معتقدند، سیاست های اخیر بانک مرکزی، افت قیمت درهم و همچنین فضای انتظاری در بازار ارز به واسطه مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 دلیل اصلی حرکت آرام و نزولی بهای دلار است.

ناگفته نماند که فعالان بازار ارز همچنین می گویند با نزدیک شدن به 10 تیرماه (زمان اعلام مذاکرات هسته ای) رکود حاکم بر فضای بازار ارز تشدید شده که همین امر نیز به کاهش بیشتر قیمت ها منجر می شود.

البته در حالی که قیمت دلار در بازار در سه ماه نخست سال جاری کاهش یافت اما در این مدت قیمت ارز رسمی در مسیر صعود قرار داشت به نحوی که نرخ رسمی دلار تا 2920 تومان افزایش یافته است.

این تغییرات در شرایطی است که نرخ دلار آزاد در زمان تحویل لایحه بودجه کل کشور به مجلس 3380 تومان و نرخ بانکی نیز 2693 تومان بود که فاصله ای این دو در آن زمان 687 تومان بود.

اما هم اکنون دلار در بازار آزاد به 3261 تومان رسیده و قیمت مبادله ای آن نیز 29200 تومان تعیین شده است. به این ترتیب فاصله دلار آزاد و مبادلاتی هم اکنون در حدود 341 تومان است.

این موضوع باعث شده گمانه زنی ها درباره تک نرخی شدن ارز بیش از گذشته در فضای اقتصادی کشور مطرح شود و این در حالی است که ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز در هفته گذشته گفت: در دو سال گذشته دامنه نوسانات نرخ ارز در ایران، حدود 60 درصد کاهش یافته است.

به گفته سیف، این امر در حالی است که در یک دوره مالی یک ساله، نرخ برابری دلار در مقابل ریال تنها سه درصد افزایش داشته و این در شرایطی است که دسترسی ما به منابع ارزی به علت وجود تحریم های ظالمانه محدود بوده است.

وی همچنین از اراده بانک مرکزی برای تک نرخی کردن نرخ ارز در آینده نزدیک خبر داد و افزود: شواهد و قراین و بررسی های کارشناسی نشان می دهد که امکان حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز وجود دارد و این سیاست در موقع مقتضی عملی خواهد شد.

به گفته وی، این اقدام بسیار مهم و ضروری است و البته پیش نیاز آن برقراری ارتباطات بانکی بین المللی کافی و امکان مانور بانک مرکزی نسبت به جابه جایی منابع ارزی خواهد بود.

در همین حال در بازار ارز در اولین روز تابستان نیز هر دلار آمریکا با 11 تومان کاهش 3261 تومان عرضه شد. هر یورو نیز در صرافی ها با رشد دو تومانی به 3710 تومان رسید.

البته غیر از دلار ارزهای اروپایی یعنی یورو و پوند نیز در سه ماهه گذشته با افت قیمت روبرو شدند به نحوی که یورو تا 3710 تومان و یورو تا بهای 5186 تومان افت قیمت داشته اند.

کارشناسان اقتصادی معقتدند با توجه به فضای حاکم بر اقتصاد کشور و همچنین فضای انتظاری برای اعلام نتایج مذاکرات هسته ای بازار ارز در روزهای آینده با رکود و کاهش قیمت بیشتر مواجه خواهد شد.