چرا قیمت طلا و ارز در بازار کاهش می‌یابد؟/ پیش‌بینی قیمت‌ها بعد از ماه رمضان

محمود جامساز، یک کارشناس اقتصادی درباره دلایل کاهش قیمت طلا و ارز در بازار طی روزهای اخیر توضیح می‌دهد.

خبر را برای من بخوان

قیمت طلا و ارز همچنان در بازار کاهش می‌یابد؛ تا جایی که امروز قیمت دلار 11 تومان و سکه 2500 تومان کاهش یافت.

با توجه به کاهش‌های پیاپی قیمت طلا و ارز در بازار، هم‌اکنون هر قطعه سکه تمام بهار آزادی 904 هزار تومان، دلار 3260 تومان و هر گرم طلای 18عیار 91 هزار و 838 تومان قیمت دارد.

در رابطه با دلایل کاهش قیمت طلا و ارز در بازار، محمود جامساز، کارشناس اقتصادی چنین توضیح می‌دهد: «تحولات نرخ ارز، طلا و سکه در کشور ما بیش از آنکه تابع تغییر و تحولات اقتصادی باشد، ناشی از عوامل سیاسی و انتظارات است. در واقع هنوز اتفاق قابل ملاحظه‌ای نیفتاده تا نرخ دلار، طلا، سکه کاهش یابد.»

وی می‌گوید: «آنچه که در مورد این‌گونه تغییرات قیمتی قابل توجه است، آن است که این تحولات تحت‌تاثیر بازارهای جهانی در حالی که اقتصاد کشور در انزوا قرار گرفته، نیست. برای مثال، تولید نفت آمریکا از لایه‌های شنی به 11.6 میلیون بشکه در روز رسیده است و مقام اول در دنیا را دارد. از سوی دیگر، بر میزان اشتغال ماهانه افزوده شده و رشد اقتصادی آمریکا نیز رو به افزایش است و در واقع منجر به تقویت دلار آمریکا در مقابل سایر اسعار معتبر دنیا شده است.

این کارشناس اقتصادی می‌افزاید: «دورنمای افزایش قیمت دلار نیز بر روند مثبت آن حکایت دارد، زیرا طبق گزارش‌های خبرگزاری‌های مهم بین‌المللی که بهای بین‌المللی نفت را زیر ذره‌بین دارند و رصد می‌کنند، گفته شده چنانچه توافق جامع ایران حاصل شود، عربستان که حرف اول را در اوپک می‌زند، به شدت قیمت نفت را کاهش می‌دهد تا ایران را از دسترسی به منابع درآمدی نفتی بالا و قابل توجه محروم سازد و ایران قادر نباشد از منابع نفتی خود بهره چندانی ببرد.»

جامساز با بیان این‌که پشتوانه اقتدار ایران در منطقه خاورمیانه همین درآمدهای نفتی است، عنوان می‌کند: «قاعدتا اگر برمبنای تقویت ارزش بین‌المللی دلار در مورد تحولات ریال قضاوت کنیم، ارزش دلار باید افزایش یابد. در حالی که در این چند روزه اخیر دلار یک روند کاهشی بسیار بطیء داشته است.»

وی ادامه می‌دهد: «این در شرایطی است که کشور ما از تورم و بیکاری دو رقمی رنج می‌برد و اقتصاد با وجود اعلام مسوولان اقتصادی، هنوز از رکود خارج نشده و دولت در تنگنای مالی شدید قرار گرفته است، بنابراین قاعدتا ارزش پول ملی باید رو به کاهش باشد. یعنی قیمت دلار افزایش یابد، ولی در بازار غیرمتشکل ارز عکس این فرآیند اتفاق افتاده است، زیرا بازار تحت عامل انتظارات احساسی قرار می‌گیرد و قیمت‌ها در دامنه محدودی بالا و پایین می‌شود که چندان تاثیری در تراز ارزی نمی‌گذارد.»

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که این تحولات قیمتی تحت‌تاثیر عرضه و تقاضاهای خرد است، متذکر می‌شود: «گاهی بهای هر اونس طلا در بازارهای بین‌المللی افزایش می‌یابد، اما در بازار ایران سکه دچار کاهش می‌شود. بنابراین باید اذعان کرد که بازار غیرمتشکل تحت‌تاثیر عرضه و تقاضاهایی است که نرخ و میزان آن را تحولات جهانی تعیین نمی‌کند. بلکه انتظارات بازیگران و بازار و همچنین زمان‌های خاصی نظیر ماه‌های محرم و رمضان بر روی قیمت‌ها اثرگذار هستند.»

جامساز خاطرنشان می‌کند: «در ماه رمضان براساس علم و تجربه، همواره همه بازار ساکت بوده‌اند. در مورد بازار ارز و طلا نیز همین مساله صادق است تا زمانی که عید فطر فرا رسد و تقاضا افزایش یابد. آنگاه است که قیمت طلا و سکه نیز رو به افزایش خواهد گذاشت.»