علی دینی ترکمانی با بیان آنکه رفع تحریم ها موجب افزایش درآمدهای ارزی، جبران کسری بودجه و تامین اعتبار پروژه های سرمایه گذاری خواهد شد، افزود: در مجموع نرخ رشد اقتصادی که منفی شده دوباره روی 4 تا 5 درصد قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: حتی اگر به یکباره این اتفاق نیفتد اما استارت کار زده می شود و بتدیج به این نقطه خواهیم رسید منتهی نباید اننظار معجزه داشته باشیم، به این معنا که اگر یک ماه دیگر اعلام شود تحریم ها یکجا برداشته می شود، معجزه ای رخ نخواهد داد و در بهترین حالت، به شرایط سالهای قبل از تحریم برمی گردیم.
این اقتصاددان با بیان آنکه ما در دهه 70 و 80 نیز مشکلات اقتصادی جدی داشتیم، افزود: مشکلات این دهه ها دیگر تحت تاثیر تحریم های اخیر نبوده بلکه تحت تاثیر مدیریت های ضعیف و پروژه های سرمایه گذاری ناتمام ناشی از راه اندازی طرح های بدون بررسی امکان مالی و فنی آنها بوده که خود این موضوع نیز تحت تاثیر لابی گری های سیاسی بوده؛ در نتیجه باعث شده که هزاران پروژه سرمایه گذاری ناتمام روی دست دولت بماند که خود آن هم موجب تورم ساختاری شده است.
وی با بیان آنکه مشکلات ساختاری اقتصاد با رفع تحریم ها حل نمی شود و نیازمند اصلاح نظام حمکرانی است، افزود: تغییر جهت در عرصه سیاست خارجی می تواند با تغییر جهت در عرصه سیاست داخلی و معطوف به اصلاح نظام حمکرانی باشد تا در صورت رفع تحریم ها بتوانیم بتدریج مشکل ساختاری رکود تورمی را کاهش دهیم.
دینی ترکمانی تاکید کرد: چنانچه سیاست داخلی اصلاح و نظام حکمرانی هم تقویت نشود و یا ظرفیت جذب ارتقا پیدا نکند، بخشی از مشکلات سر جای خود باقی می ماند.
وی ادامه داد: در سال 75، نرخ بیکاری بالا بوده و نرخ تورم به طور متوسط 18 تا 19 درصد بوده که ربطی به تحریم های اخیر نداشته و بیانگر این است که اگر تحریم ها برداشته شود، گشایش هایی ایجاد می شود و شرایط بهتری خواهیم داشت اما این به معنای رفع تمام مشکلات نیست.
این کارشناس اقتصادی افزود: در دهه 80 بین 700 تا 800 میلیارد درآمد ارزی داشتیم که با فرض رفع تحریم ها، این درآمدهای ارزی به اقتصاد کشور سرازیر و بازار متلاطم ارز آرام می شود اما اینکه این درآمدهای ارزی به ظرفیت های مولد تبدیل شود، فرآیند توسعه را پایدار کند و کشور را از وابستگی به صادرات نفت رهایی بخشد، باید ظرفیت های جذب افزایش پیدا کند و منابع سیستم اقتصاد به نحوی اصلاح شود که بتواند قابلیت هضم و جذب داشته باشد.
وی افزود: اقتصاد ما از سالهای 90 به بعد تحت تاثیر تحریم ها قرار گرفت و رکود تورمی که در سال های 91 و 92 تشدید شد و تقریبا خود را در 9 درصد رشد منفی اقتصاد نشان داد، بدون تردید تحت تاثیر تحریم ها بود.
دینی ترکمانی ادامه داد: تحریم ها باعث شد که صادرات نفت به نصف تقلیل یابد و ارزش افزوده بخش نفت و گاز حدود 40 درصد کاهش پیدا کند و این کاهش بخش نفت و گاز نیز کاهش ارزش افزوده در سایر بخش ها را در پی داشت.
وی گفت: اگر بگوییم تحریم ها آثاری بر عملکرد اقتصاد نداشته، به این معنی است که رفع تحریم ها نیز اثر مثبتی ندارد و این سئوال پیش می آید که چرا ما به دنبال رفع تحریم ها هستیم که یک تناقض آشکار است اما واقعیت این است که تحریم ها آثار منفی مهمی داشته و رفع آن نیز آثار مثبت مهمی می تواند داشته باشد.