ذخایر ارزی در بهار به واسطه کاهش نرخ دلار، کم ارزش شد
فصل بهار سال 94 نیز تمام شد، در این فصل دلار روند با ثباتی را پشت سرگذاشت و آنچنان شاهد نوسان نبود و اگر فردی دارایی خود را تماما به دلار یا ارزهای دیگر تبدیل کرده بود آنچنان تفاوتی به حال آن نکرده است.
در فصل بهار امسال بازارها به ویژه بازار ارز که بر دیگر بازارها تاثیر به سزایی دارد، نوسان شدیدی را تجربه نکرد و همراه با ثبات بود، ثباتی که با توجه به مسائل پیرامون بسیار اندک دستخوش تغییر میشد.
حجم اعظم تغییرات دلار و انواع ارز بیشتر در روزهای اول هفته و پایان هفته رخ داده که با توجه به روند دلار میتوان گفت در روزهای شنبه نرخ دلار افزایش و در روزهای پنجشنبه نرخ آن کاهش یافته است.
در سه ماهه بهار که دو هفته اول آن بازار به واسطه تعطیلات نوروز آنچنان معاملهای را شاهد نبود، بازار شاهد شوک یا اتفاق خاصی نبود، اما نمیتوان از تاثیرات روانی تفاهم لوزان به راحتی گذر کرد، این تفاهم بر بازار ارز توانست تاثیر روانی داشته باشد.
تفاهم لوزان در روزهای پایانی تعطیلات عید 94 رخ داد و در آن زمان توانست از قبل بار روانی خود نرخ دلار را 150 تا 200 تومان کاهش دهد، کاهشی که با درگیر شدن با ایام تعطیل آنچنان پایدار و تاثیرگذار بر بازارهای دیگر نبود.
در این رابطه کارشناسان بازار ارز و دلالان معتقدند به دلیل آن که نتیجه مذاکرات لوزان تنها منجر به یک تفاهم نامه بود آنچنان تاثیری بر بازار ندارد و بازار با توافق نهایی دچار تغییر دائم خواهد شد.
سرمایهگذاری در بازار ارز به دو گروه دلال صراف و گروه مردم عادی تقسیم می شود، روند سرمایهگذاری و کسب سود برای دلال و صراف کاملا متفاوت با روند سرمایهگذاری مردم عادی است، صراف دلال با چرخ ارز کسب سود میکنند و نگهداری ارز در دست خود را آنچنان به صرفه نمیدانند، اما مردم عادی در بازار ارز فکر میکنند که باید مقدار قابل توجهی ارز خریداری کنند و آن را به مدت طولانی نگهداری کنند تا سود کلان عاید آنها شود.
سود کلان در چند سال گذشته از بازار ارز عائد مردم شده است اما این روند با تغییر تفکر مردم و تغییر روند شتاب زده بازار تغییر کرد، در حال حاضر بازار آنچنان دارای شتاب و نوسان نیست که به یکباره نرخ ارز از حدود 3 هزار تومان به حدود 4 هزار تومان در نوسان باشد و این نوسان عاملی بر دریافت سود کلان از بازار بود.
بازار در فروردین ماه با نرخ 3250 تومان کار خود را آغاز کرده و با نرخ 3350 تومان به کار خود پایان داده است که در این میان بالاترین نرخ در اولین ماه سال 3400 تومان بوده است نرخی که همانطور که گفته شد به واسطه بار روانی تفاهمنامه لوزان رخ داد.
اردیبهشت ماه نرخ دلار را با رقم 3345 تومان آغاز کرد که رفته رفته روند نزولی را بر بازار حاکم کرد و هیچکاه در طی این ماه رقمی پایدار بیشتر از نرخ 3345 تومان را شاهد نبود، در اردیبهشتماه پایین ترین نرخ دلار 3305 تومان بود که این رقم تنها برای یک روز آن هم روز 30 اردیبهشت به ثبت رسیده است.
اعداد ثبت شده در خردادماه سالجاری نشان از آن دارد که در میانه این ماه بیشترین ارزش دلار با قیمت 3319 تومان به ثبت رسیده و نرخ اولین روز خردادماه از نرخ پایانی این ماه کمتر بوده است.
با توجه به نرخ سه ماه سالجاری میتوان گفت بیشترین قیمت دلار در فروردینماه به ثبت رسیده و اندک اندک نرخ دلار کاهش یافته است.
حال با توجه به این مسائل و روند سرمایهگذاری مردم، فصل بهار برای مردم عادی دارای سود نبوده و میتوان گفت اگر فردی در ماه فروردین خریدی انجام داده و در ماههای بعدی آن را به فروش رسانده است، شاهد ضرر و زیان است.
از سوی دیگر این روند کاهشی برای افرادی که قصد تهیه دلار برای تامین جنس و واردات کالا هستند همراه با منفعت بوده است البته نباید فراموش کرد که پروسه تهیه ارز و استفاده آن در مسیر واردات کالا آنقدر طولانی نیست که روند سه ماهگذشته ارز بر آن تاثیرگذار باشد، این منفعت در جایی صدق میکند پروسه تهیه آغاز عملیات واردات تا زمان تهیه ارز بیش از 45 روز به طول انجامد.
به طور کلی بازار ارز با توجه به روند مذاکرات، شرایط اقتصادی جامعه و دنیا و شرایط سیاسی کشور و دنیا آنچنان شاهد نوسان نیست و نخواهد بود این عوامل مهم و تاثیرگذار بر نرخ دلار، بازار ارز را ثابت نگهداشته است، بازاری که مردم عادی دیگر به چشم سرمایهگذاری به آن نگاه نمیکنند و تنها در مواقع لزوم برای تامین نیازهای خود همچون سفر به بازار متعادل ارز ورود میکنند.