محمد اسکندری با بیان آنکه بورس ارز، معاملات ارز را در قالب اوراق مشتقه آتی برای بازه های زمانی آینده انجام خواهد داد ، افزود: طبق آنچه از سخنان رییس سازمان بورس منتشر شده، رویکرد اصلی این بورس بیشتر شامل اوراق مشتقه و قراردادهای آتی ارزی است که اینگونه معاملات کمتر به تحویل فیزیکی ارز منجر می شود و به واقع یک سیستم قیمت گذاری و پوشش ریسک ارز را شامل می شود.
وی با اشاره به اینکه بورس ارز به واقع در قالب یک بازار جدید و با استفاده از ظرفیت بورس های فعلی است، افزود: با طراحی و انتشار اوراق آتی ارز می توان از ظرفیت بازار در جهت آرامش بخشی و اطمینان دهی به صاحبان صنایع و بازرگانان استفاده کرد.
اسکندری با بیان آنکه با راه انداری بورس ارز، صاحبان صنایع بیشتر بر روی تولید متمرکز خواهند شد و نوسانات احتمالی نرخ ارز را در این بازار پوشش خواهند داد، افزود: آنچه تحت عنوان بورس ارز طرح شده، بورس قرارداهای آتی ارز است، به این ترتیب که فرضا خریداری دلار را به قیمت 3 هزار و 200 تومان از یک فروشنده در یک بازه زمانی مثلا سه ماهه خریداری می کند و در آینده در صورت نوسان قیمت، تغییرات قیمتی بین خریدار و فروشنده تسویه می گردد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال فروشنده ای که در یک بازه سه ماهه، دلار را به خریدار به قیمت 3 هزار و 200 تومان فروخته و در سررسید قیمت به 3 هزار و 300 تومان رسیده، باید در سررسید مبلغ 100 تومان اضافه ارزش ایجاد شده را به خریدار بپردازد. به واقع این یک نوع گمانه زنی بر قیمت ارز از سوی فعالان و کارشناسان و تعیین کننده قیمت ارز بر مبنای عرضه و تقاضا و برآوردهای آنان از فضای اقتصاد کشور است.
لازم به ذکر است؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به تازگی از برنامه این سازمان برای راه اندازی بورس آتی ارز خبر داد و افزود: این بورس در نظر دارد برای مدت زمان های آتی و دوره های زمانی ۳، ۶ و ۹ ماهه معامله ارز را انجام دهد.
فطانت تصریح کرد: در کنار این موضوع اوراق آتی مشتقه ارزی هم طراحی شده و نکات اصلی فقهی آن نیز مورد بررسی قرار گرفته است و بنابراین امکان انتشار آن فراهم شده است.