سایت خبری طلا
در سال‌های 93 و 94:

ترمز دستی اجاره بها کشیده شد

منبع: ایسنا


افزایش نرخ اجاره بها در تهران پس از 9 سال صعود ممتد و رقم متوسط 24 درصد، سرانجام با توجه به رکود حاکم بر بخش مسکن در سال 93 به کمترین میزان خود یعنی 12 درصد رسید که این وضعیت در سال 94 هم ادامه دارد.


طبیعتا قیمت مسکن و اجاره بها نباید از تورم سالیانه پیشی بگیرد، اما در سال‌های گذشته در بسیاری موارد شاهد سبقت گرفتن این دو متغیر بخش مسکن از تورم بودیم.

براساس اطلاعات به دست آمده از سامانه ثبت معاملات املاک، متوسط اجاره‌بهای یک مترمربع مسکن در شهر تهران در سال 1393 معادل 208 هزار ریال بوده است که این رقم نسبت به سال 1392 حدود 12 درصد رشد داشته است. در فاصله سال‌های 84 تا 92، میانگین اجاره‌بها در تهران 6 تا 8 برابر شد.

وزارت مسکن در یک طرح دستوری در سال 90 حداکثر نرخ افزایش اجاره را 7 تا 9 درصد اعلام و به بنگاه های معاملات ملکی ابلاغ کرد که بالاتر از این رقم، قرارداد امضا نکنند. برای سال 91 هم افزایش 15 درصدی در نظر گرفته شد اما عملا در این دو سال حدود 100 درصد به نرخ اجاره مسکن اضافه شد تا این طرح هیچ تاثیری در بازار نداشته باشد. اما پارسال این مسیر با افت شتاب اجاره‌بها، تغییر کرد.

تحلیل‌ها درباره علت رکورد کاهشی هزینه‌های اجاره‌نشینی حاکی است روند کاهنده دو نرخ «تورم» و «رشد قیمت مسکن» به‌عنوان متغیرهایی که به شدت بر رفتار بازار اجاره تاثیر می‌گذارد، باعث مهار نوسانات «اجاره‌بها» شده که این وضعیت امسال نیز می‌تواند ادامه یابد.

با این حال سید مهدی هاشمی رییس کمیسیون عمران مجلس هشدار می‌دهد: برخی سوداگران مسکن به محض اعلام تفاهم نظام بانکی برای کاهش 2 درصدی نرخ سود سپرده‌های بانکی و 4 درصدی نرخ سود تسهیلات بانکی با فضاسازی درصدد فروش واحدهای مسکونی دپو کرده خود با نرخ‌های بالاتر هستند.

وی می‌گوید: اگر چه ممکن است سوداگران زمین و آپارتمان ملاک جوسازی‌هایشان را نرخ تورم غیر رسمی یا همان نرخ تورم پنهان در قالب سود تسهیلات بانکها و موسسات خصوصی و بعضا دولتی قرار دهند ولی وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت با همراهی اتحادیه مشاوران املاک باید نظارت کنند تا افزایش قیمت همان تورم 15.7 درصدی اعلام شده از سوی بانک مرکزی باشد.

انتهای پیام