ضرورت «مدیریت اقتصاد با تحریم»
امروز مجموعه دولت و ملت باید به این باور برسند که ظرفیتهای بلااستفاده کشور به قدری زیاد است که با فرض بقای تمام تحریمها هم می توان به اهداف عالیه پیشرفت در تمامی زمینه های اقتصادی رسید.
امام خامنه ای در سخنرانیهای خود بارها تاکید کردند که در جریان مذاکرات به طرف مقابل اعتماد ندارند و به نتایج مذاکرات نیز خوش بین نیستند در عین حال مخالفتی هم با اصل مذاکرات ندارند.
این روزها تیم مذاکرات هسته ای در تلاش برای حصول توافق خوب است که یکی از نتایج قطعی آن باید لغو فوری تمام تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی هنگام امضای موافقتنامه و سایر تحریمها در فواصل معقول باشد. ولی بی اعتمادی که نسبت به کشورهای 1+5 وجود دارد و زیاده خواهی هایی که امریکا و اروپا در این مذاکرات دارند، موجب بدبینی نسبت به حصول این توافق خوب و لغو تمام تحریمها می شود.
ضمن اینکه دشمنیهای چند ده ساله آمریکا با ملت ایران نشان داده است، حتی اگر مذاکرات به نتیجه برسد و موضوع هستهای حل و فصل شود، به بهانه های واهی دیگر احتمال بقای تحریمها به اشکال دیگر وجود دارد.
از همین رو به نظر می رسد مجموعه قوای داخلی از دولت و مجلس گرفته تا بخش خصوصی و تمام ظرفیت علمی و اجرایی کشور باید در تدارک برنامهای اقتصادی برای مدیریت کشور با فرض تداوم تحریمها باشند، برنامه ای که پایه و اساس آن باید 24 بند سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی باشد.
امام خامنهای در نشست اخیر با مسئولان نظام تاکید کردند" ممکن است عدهای اینگونه تصور کنند که مدل اقتصاد مقاومتی، الگویی مطلوب است اما امکان تحقق آن (احتمالا به دلیل وجود تحریمها) وجود ندارد در حالی که قاطعانه میگویم، اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی در شرایط کنونی کشور و با توجه به ظرفیتهای موجود، کاملاً امکان پذیر است.
بنابراین مجموعه دولت و ملت باید به این باور برسند که ظرفیتهای بلااستفاده کشور در تمام زمینه ها به قدری زیاد است که با فرض بقای تمامی تحریمها هم می توان به اهداف عالیه پیشرفت در تمامی زمینه های اقتصادی رسید.
نیروی جوان تحصیل کرده متخصص و دارای اعتماد به نفس، وجود 10میلیون فارغ التحصیل دانشگاهی و بیش از چهار میلیون دانشجوی در حال تحصیل در کشور، جایگاه بیستم اقتصاد ایران در دنیا بر اساس آمار نهادهای بینالمللی، رتبه نخست ایران در دنیا در مجموع ذخایر نفت و گاز، همسایگی با 15 کشور با جمعیتی 370 میلیونی بهعنوان بازار خارجی بسیار نزدیک و همچنین جمعیت بیش از 70 میلیون کشور بهعنوان بازار داخلی بزرگ، زیرساختهای اساسی کشور در انرژی، حمل و نقل، ارتباطات، نیروگاهها، و سدها و همچنین تجربه مدیریتی متراکم در کشور بخشی از ظرفیتهای مهم داخلی کشور است که می تواند با فرض وجود تحریمها، به شرط مدیریت صحیح جایگاه اقتصاد ایران را ارتقا بخشد و اقتصاد ما را در برابر تمامی تکانههای داخلی و خارجی ایمن سازد.
البته ظرفیتهای داخلی متعدد دیگری هم هست که باید از زبان اقتصاددانان، صنعتگران، فعالان بخش خصوصی و عرصه تولید، مسئولان اجرایی و نمایندگان ملت بیان و بازگو شود تا در این مقطع حساس تاریخی همه به این باور و یقین برسند که می توان اقتصاد را با تحریم هم مدیریت کرد.