حسین نصیری مدیر عامل گروه مالی نور انوار و عضو هیات مدیره کارگزاری بورس آثل گفت: بازار سرمایه بنا به ذات خود نسبت به اطلاعات و انتظارات آتی به سرعت خود را بازسازی و با شرایط اقتصاد تطبیق می دهد. لذا با بهبود شرایط واقعی اقتصاد پس از حذف تحریم ها و اصلاح ساختارهای اقتصادی و مالی قطعا بازار سرمایه در یک چرخ بلند مدت باعث حرکت سرمایه ها به سمت تولید و شکوفایی اقتصادی خواهد شد اگر این باور نهادینه شده باشد و برای این توسعه نهادهای مالی مرتبط تاسیس و تدوین شده باشد، که البته با افزایش سطح عقلانیت دولت و جامعه که در حال رشد و شکل گیری است، این تعمیق در بازار سرمایه و ایجاد نهادهای مالی تخصصی در آینده ای نه چندان دور، دور از ذهن نیست و اکنون در آن مسیر در حال حرکت است.
وی ادامه داد: با انجام توافق هسته ای، شوک حاصله در کوتاه مدت بین ۱۵ تا ۲۰ درصد اثر بر بازار سرمایه خواهد گذاشت، البته آنچه مهمتر است اثرگذاری واقعی حذف تحریم ها و بهبود شرایط واقعی اقتصاد و ساختار کسب و کار است. اگر توافقات تنها در کوچه پس کوچه های سیاسی و بلوف های خاکستری بگذرد، نه اقتصاد، نه بازار سرمایه و نه هیچ کسب و کاری به واقع بهبود و تعمیق نمی یابد. تعمیق واقعی زمانی است که حجم واقعی بیش از اسمی آن بوده و داد و ستد افزایش یابد به نحوی که ثمره آن رفاه و کرامت انسانی باشد. که البته تمام ما انتظاراتمان را در یک چارچوب خوش بینانه قرار داده و انتظارات امیدبخشمان بر رشد عمیق بازار سرمایه با تنوعی ازنهادها و ابزارهای مالی جهت کمک به تامین مالی و سرمایه گذاری است، امید است این حلاوت حاصله به تحقق یابد و ایران عزتمند، پیروز و عزیزتر گردد.
نصیری با بیان اینکه درسالهای ۹۰ و ۹۱ در پایان دوره دولت دهم به علت اجرای روشهای غلط اقتصادی، شاهد رشد بی تناسب بخش اسمی اقتصاد از بخش واقعی (انفکاک مالی ) شدیم شاهد رشد صوری و متورم تمام بازارها از جمله بازار سرمایه شدیم که با روی کارآمدن دولت تدبیر وامید با اعمال سیاستهای تقریبا درست اقتصادی جلوی رشد حبابی بازار سرمایه گرفته شد.
وی تصریح کرد: تلاطم به وجود آمده در بازار سرمایه بعد از توافق هسته ای کاملا طبیعی است و این روند در آینده به سرعت توسط خود بازار اصلاح خواهد شد، آنچه مهمتر است توسعه واقعی بازار سرمایه در جهت توسعه اقتصادی ایران است.
وی با بیان اینکه عملکرد و مدیریت هلدینگ های مالی به شکل ماتریسی است و نقش مدیریت و بازارافزایی برای نهادهای مالی زیرمجموعه خود دارد، می تواند به شکل تخصصی و فول سرویس و در غالب یک سوپرمارکت مالی عمل نماید گفت: گروه مالی نور انوار اولین هلدینگ مالی کاملا خصوصی است که توانسته مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کند ضمن آنکه در آینده ۲ تا ۳ هلدینگ دیگر مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت خواهند کرد.
وی تصریح کرد: به طور معمول شرکتهای هلدینگ به علت عملکرد تخصصی خود میتوانند نقش مهمی در جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی داشته باشند، وجود انواع خدمات مالی که یک مشتری (داخلی یا خارجی)می تواند به شکل یکجا دریافت دارد مزیت اصلی این گروه های مالی است، که اعتماد بیشتری را برای مشتری به همراه دارد.
نصیری خاطر نشان کرد: در همین حال بسیاری از بانکها می توانند به شکل برون سپاری (outsource) بسیاری از خدمات بانکداری اختصاصی خود را به این هلدینگهای مالی واگذار نموده و هر دو منتفع شده و به بهترین خدمات پولی و مالی را ارائه نمایند، که البته متاسقانه این نگرش و باور در مدیران بانکی و حتی غیر بانکی شکل نگرفته که کارهای مالی خود را برونسپاری (outsource) نمایند و خود مستقیما وارد کارزار نشوند، اکنون تمام بانک تقریبا شرکت های کارگزاری دارند و می خواهند تمام خدمات مالی از طرف این شرکتها زیر مجموعه صورت گیرد که نتیجه معمولا معکوس است و تبعات بدی برای بانک دارد که جای ذکر آن در اینجا نیست.
**اوراق اسلامی می تواند نقش مهمی در توسعه بازار داشته باشد
مدیرعامل گروه مالی نورانوار در ادامه گفتگو در باره نقش و جایگاه اوراق مشارکت اسلامی در توسعه عمقی بازار سرمایه گفت : وقتی که در سال ۲۰۰۷ اقتصاد با بحران مالی شدید مواجه شد این موضوع باعث بازنگری در استفاده از اوراق بهادار در کشورهای توسعه یافته شد، به نحوی که اوراق بهادار اسلامی ( حتی غیر اسلامی با عملکرد اوراق اسلامی) افزایش یافته و مورد توجه بیشتری شده است.
وجه تمایز و ذات اصلی اوراق بهادار با نگرش اسلامی بر این پایه است که در تمام اوراق بهاداری که تاسیس و ایجاد می شود پشتوانه حقیقی و واقعی دارد و یک تناسب یک به یک (نه لزوما برابر) بین اوراق بهادار و دارایی و دین وجود دارد. این پدیده در اوراق بهادار ربوی صادق نیست این نکته اصلی و وجه تمایز اوراق اسلامی با ربوی است، در اقتصاد پیش رو و در کشورهای غیر اسلامی گسترش اوراق بهادار با پشتوانه حقیقی در حال شکل گرفتن است و در عین حال نرخ بهره های این اوراق، واقعی و غیر ربوی می باشد که باعث ایجاد انفکاک مالی و بحران اقتصادی نمی شوند.
وی افزود: در بحران اقتصادی غرب (نظریات و تئوری های متعددی مطرح شد و هست ) اما بخش اسمی اقتصاد به علت وجود انواع ابزارهای مالی متعدد و اوراق های مشتقه و اوراق قرضه بسیار بزرگ و نامتناسب با بخش واقعی اقتصادی و مبادلات فیزیکی شده بود، به نحوی که این انفکاک مالی باعث آن شده بود که بسیاری از این معاملات به صورت اسمی و کاغذی بدون پشتوانه واقعی در عین دریافت بهره واقعی بود که تجمیع این انباشتگی منجر به جدای بیش از حد بخش واقعی از اسمی اقتصاد و بروز بحران مالی حال حاضر شد.
به گفته نصیری درحال حاضر اقتصادهای بزرگ دنیا با توجه به کاهش نرخ بهره درحال حرکت به ایجاد یک تناسب یک به یک بین ارزش اسمی و بهره آن با بخش حقیقی و واقعی اوراق بهادار خود هستند.
مدیر عامل هلدینگ مالی نورانوار خاطرنشان کرد: اوراق بهادار اسلامی از نظر تنوع نیز چیزی کمتر اوراق های بهادار غیر اسلامی نیست. به طور کلی اوراق بهادار اسلامی به سه دسته قابل تقسیم هستند: ۱- اوراق بهادار غیر انتقاعی (مثل : اوراق قرض الحسنه ، اوراق وقف) ۲- ابزارهای مالی انتفاعی با سود معین ( مثل: اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق استصناع، اوراق سَلَف، اوراق منفعت، اوراق جُعاله، اوراق مالکی) ۳- ابزارهای مالی انتفاعی با سود انتظاری (مثل : اوراق مشارکت، اوراق مضاربه، اوراق مزارعه، اوراق مساقات) که توضیح هریک از این موارد خارج از این گفتگو است. اما آنچه واضح است این است که می توان از این اوراق تقریبا تمام اقتصاد را پوشش داد و نسبت به تامین مالی اقدام نمود که لازمه آن قدری جسارت و آموزش و باور به داشته های خود است.
انتهای پیام