به گفته فعالان، از غروب روز دوشنبه معاملهگران سکه با افت قیمت اونس در بازار سبزه میدان شروع به خرید دلار کردند تا افزایش این ارز ضربهگیر کاهش قیمت سکه شود. این معاملهگران، معمولا زمانی وارد زمین دلار میشوند که از 3 موضوع اطمینان حاصل کنند: 1- بازار ارز روال عادی خود را داشته و تحتتاثیر اخبار قرار نداشته باشد. 2- معاملهگران دلار در حالت استراحت بوده و تا حدودی فعالیتهای خود را متوقف کرده باشند. 3- امکان ضرر هنگفت معاملهگران بزرگ سکه از کاهش قیمت این کالای گران بها موجود باشد.
معاملهگران سکه پس از حصول اطمینان از شرایط یاد شده برای حمایت از بازار خود وارد زمین دلار میشوند تا با افزایش تقاضای خود موجب بالا رفتن قیمت این ارز شوند، افزایشی که به مقاومت سکه در برابر افت اونس کمک خواهد کرد. در کنار نیروی تقاضای سکهبازان، در بازار ارز روز سهشنبه، دو نیروی افزایشی دیگر نیز وجود داشت؛ «تقاضای آربیتراژی و خروج ارز از بازار داخلی» و «کاهش حجم ارز نقدی درهم در بازار دبی».
در چهارمین روز هفته، معاملات دلار در پاساژ افشار با قیمت 3332 تومان آغاز شد، رقمی که 17 تومان بالاتر از قیمت بسته شده روز دوشنبه بود. فعالان بازار ارز، این رشد را به «افزایش تقاضای سکهبازان در آخر وقت دوشنبه» نسبت دادند. به گفته آنها، در ساعات انتهایی روز دوشنبه، بهای اونس در مسیر نزولی قرار گرفت.
در این زمان، معاملهگران سکه با مشاهده کاهش اونس، برای حمایت از بازار خود در منطقه سبزه میدان شروع به خرید دلار کردند تا با افزایش قیمتی این ارز با کاهش اونس مقابله کنند. خریدهای ارزی معاملهگران سکه موجب شد قیمت دلار در آخر وقت دوشنبه به عدد 3330 تومان برسد و معاملات ابتدای روز بعد نیز با ارقامی نزدیک به این نرخ شروع شود.
در ابتدای روز سهشنبه، تقاضای این معاملهگران به دلیل تغییر مسیر جزئی اونس جهانی مقداری کاهش یافت، ولی «کاهش حجم ارز نقدی درهم در بازار دبی» و « پایین بودن ارزش دلار داخلی نسبت به منطقه سلیمانیه عراق» به حفظ سطح قیمتی که توسط معاملهگران سکه ایجاد شده بود، کمک کرد.
روز سهشنبه شایعهای در بازار ارز وجود داشت که زمینه نقدی درهم در بازار دبی کم است و بیشتر مبادلات از طریق«چک» انجام میشود.به گفته فعالان، احتمال بالا رفتن قیمت درهم به دلیل کاهش حجم نقدی آن، به برخی معاملهگران بازار داخلی علامت افزایشی داد، عاملی که موجب شد خریدهای ارزی آنها بالا رود.
جدا از این، روز سهشنبه بار دیگر به دلیل افزایش اختلاف قیمت دلار بازار داخلی با منطقه سلیمانیه عراق، تقاضای معاملهگران کشور همسایه برای خرید دلار بالا رفت؛ این عامل منجر به خروج ارز از بازار داخلی به منطقه سلیمانیه کردستان عراق و کاهش حجم نقدی دلار بازار داخلی شد.
مجموع این عوامل افزایشی در روز سهشنبه دست به دست هم داد تا قیمت دلار چنانکه اشاره شد با 10 تومان رشد به 3325 تومان برسد. البته بازیگران بازارساز رسمی نیز با عرضه ارز از افزایش دامنه نوسان جلوگیری کردند.