به گفته فعالان، روز چهارشنبه گرفتار شدن دلار در بازه نوسان محدود موجب شد که معاملهگران این ارز در دو راهی خرید یا فروش ارز قرار بگیرند. همزمان با آرامش دلار در بازار آزاد، نرخ رسمی دلار در مرکز مبادلات ارزی 4 تومان افزایش یافت تا دلار مبادلهای از قیمت 2970 تومان عبور کند و به قیمت 2971 تومان برسد.
با توقف حرکت صعودی دلار و کاهش قیمت اونس به زیر 1190 دلار تا ساعت 3 بعدازظهر، سکه تمام بهار آزادی نیز 2 هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت 873 هزار تومان رسید. این سومین افت پیاپی روزانه سکه بود.
گرفتاری دلار در پاساژ افشار
روز گذشته شاخص بازار ارز در دامنه نوسانی محدودی حرکت کرد تا برخی معاملهگران ارزی اذعان کنند که دلار در این بازه محدود گیر کرده است. چهارشنبه، دلار میان معاملهگران میدان رو به روی پاساژ افشار در بازه 3325 تومان تا 3330 تومان نوسان کرد.
شاخص بازار ارز در معاملات بازیگران فردایی نیز تغییرات زیادی را تجربه نکرد و عمدتا در محدوده 3330 تومان تا 3334 تومان قرار گرفت. به اعتقاد فعالان، گیرکردن دلار در دامنه نوسانی محدود موجب شده بود که اکثر معاملهگران ارزی در دو راهی خرید یا فروش ارز خود قرار بگیرند.
به گفته فعالان زمانیکه برخی معاملهگران انتظار داشتند دلار در راه صعودی یا نزولی قرار بگیرد، شاخص بازار ارز مسیر قیمتی خود را تغییر میداد؛ عاملی که موجب سردرگمی دستهای از معاملهگران در فروش یا خرید ارز شده بود.
به نظر میرسد پس از نوسان نسبتا زیاد روز سهشنبه، بازار در روز چهارشنبه آرام گرفته بود و قصد داشت پس از این آرامش نسبی، مسیر قیمتی بعدی خود را انتخاب کند. دلار روز سهشنبه 10 تومان رشد کرده بود و در واقع معاملهگران روز چهارشنبه عمدتا در حالت انتظار قرار داشتند تا ببینند دلار در روزهای آینده به کدام سمت حرکت خواهد کرد.
در این فضا، در حالی که برخی فعالان به افزایش بیشتر امید ندارند، شمار دیگری انتظار افزایش بیشتر قیمت را دارند. یکی از بازیگران غیررسمی که اعتقاد به افزایش دوباره قیمت دارد، میگوید: «تا زمانی که برای دلار درخواست بیرونی وجود دارد، قیمت در مسیر کاهشی قرار نخواهد گرفت.»
به گفته او، «اگر در این شرایط (که دلار بهسوی کشورهای همسایه حرکت میکند)، قیمت در مسیر نزولی قرار بگیرد، به سرعت مسیر خود را تغییر خواهد داد و به سمت نرخهای بالاتر بازخواهد گشت.» بر اساس گفتههای این بازیگر باتجربه به نظر میرسد، قیمت دلار در روزهای گذشته از تقاضای معاملهگران منطقه سلیمانیه تاثیر زیادی گرفته است.
در روزهای گذشته ارزش دلار در بازار داخلی پایینتر از منطقه سلیمانیه کردستان عراق بود، عاملی که موجب خروج ارز ارزانتر از بازار تهران به سمت کشور همسایه شد. برخی از فعالان، گرفتار شدن دلار در دامنه نوسانی محدود روز چهارشنبه را نیز ناشی از کاهش تقاضای معاملهگران کشور همسایه دانستند.
یکی از عوامل دیگری که به کاهش نوسانات این ارز در روز چهارشنبه کمک کرد، عرضه ارز بازیگران بازارساز رسمی بود. به این ترتیب در روزی که تقاضای چندانی در بازار ارز وجود نداشت، بازیگران بازارساز رسمی توانستند با عرضه خود به مدیریت نوسانات بازار بپردازند و تحرکات معاملهگران آتی را بیثمر کنند.
کاهش تقاضا و عرضه بازیگران بازارساز رسمی نهایتا چنانکه اشاره شد موجب ماندن دلار روی قیمت 3325 تومان شد. در حالی که قیمت حاصل از عرضه و تقاضای عمده 3325 تومان بود، نرخ فروش دلار روی تابلوی صرافیهای مجاز عمدتا 3335 تومان بود.
چهارشنبه نرخ رسمی دلار برای سومین روز متوالی بالا رفت تا دلار مبادلهای از قیمت 2970 تومان عبور کند. در پنجمین روز هفته نرخ رسمی این ارز 4 تومان رشد را تجربه کرد تا به قیمت 2971 تومان برسد. دلار مبادلهای روزهای دوشنبه و سهشنبه به ترتیب 31 و 40 ریال رشد را به ثبت رسانده بود. این روند افزایشی موجب شد که شکاف نرخ رسمی با دلار بازار آزاد تا 6/ 10 درصد پایین بیاید.
حباب 20 هزار تومانی سکه
در پنجمین روز هفته، قیمت سکه سومین افت متوالی خود را تجربه کرد و با 2 هزار تومان کاهش به قیمت 873 هزار تومان رسید. سکه که روز یکشنبه با هزار تومان افزایش به قیمت 880 هزار تومان رسیده بود، از روز دوشنبه در مسیر کاهشی قرار گرفت.
روز دوشنبه سکه با 4 هزار تومان کاهش تا قیمت 876 هزار تومان پایین آمد. سهشنبه سکه تا حد زیادی در برابر افت مقاومت کرد تا نهایتا با هزار تومان کاهش به قیمت 875 هزار تومان برسد.
این روند نزولی روز چهارشنبه با فشار رفتن اونس به زیر 1190 دلار و توقف حرکت صعودی دلار ادامه یافت؛ با این حال بهای سکه متناسب با کاهش قیمت طلای جهانی پایین نیامد تا حباب مثبت قیمتی این کالای گرانبها بیشتر شود. حباب مثبت سکه که در روز سهشنبه 16 هزار تومان بود، در روز چهارشنبه به 18 هزار تومان رسید.