صففروش برای نوسانگیری
روز یکشنبه، معاملهگران ارز شروع به فروش ارز خریداری شده روز شنبه کردند تا با پایین آمدن قیمتها بتوانند دست به «نوسانگیری» بزنند. به این ترتیب دلار روز گذشته اولین کاهش خود از تاریخ 8 مرداد را تجربه کرد.
در دومین روز هفته، شاخص بازار ارز با 5 تومان افت به قیمت 3340 تومان رسید تا سکه تمام بهار آزادی نیز تحتتاثیر این افت، 2هزار تومان از ارزش خود را از دست بدهد و به قیمت 876 هزار تومان برسد.
فعالان بازار ارز، افت دلار را ناشی از «افزایش فروش معاملهگران ارزی» و همچنین «کاهش فاصله ارزش دلار بازار داخلی با منطقه سلیمانیه عراق» عنوان کردند.
برخی از آنها، علت افزایش فروش معاملهگران را به تلاش آنها برای خرید ارز در قیمت پایینتر نسبت دادند. به اعتقاد آنها، معاملهگران زمانی که احساس کردند دلار کشش افزایش بیشتر را ندارد، شروع به فروش ارز خود کردند تا با خرید این ارز در نرخهای پایینتر زمینه نوسانگیری دیگری را فراهم کنند.
تلاش همیشگی معاملهگران، خرید در نرخهای پایین و فروش در قیمتهای بالا و کسب سود از نوسانات ایجاد شده است. به نظر میرسد شیوه فعلی آنها برای کسب سود، فروش ارز در زمانی باشد که دلار کشش افزایش بیشتر را ندارد.
روز یکشنبه، اکثر فعالان اعتقاد داشتند که نظر معاملهگران ارزی «خراب» است. اصطلاح « خراب بودن نظر» اشاره به این دارد که معاملهگران ارزی اعتقاد دارند قیمت در مسیر کاهشی قرار دارد و احتمال دارد افت بیشتری را نیز در ادامه روز تجربه کند.
به گفته فعالان، از بعدازظهر روز شنبه معاملهگران احساس کردند که دلار در مسیر کاهشی قرار گرفته است. زمانی که قیمت در سمت معاملات آتی روز شنبه به 3362 تومان رسید، فروش ارز افزایش یافت؛ چراکه معاملهگران احساس کردند دلار کشش افزایش بیشتر در روز یاد شده را ندارد و به سقف قیمتی خود رسیده است.
با افزایش فروشهای ارزی آنها، دلار در مسیر کاهشی قرار گرفت و تا ساعات انتهایی روز شنبه در میدان روبهروی پاساژ افشار قیمت تا زیر3350 تومان هم پایین آمد. در ابتدای روز یکشنبه نیز تقاضای خاصی برای دلار وجود نداشت تا این ارز همچنان تمایل برای رشد را از خود نشان ندهد. این عامل موجب شد که فروش معاملهگران ارزی دنبال شود و این ارز به مسیر کاهشی خود ادامه دهد.
در این مسیر کاهشی، دلار نهایتا تا ساعت 3 بعدازظهر به قیمت 3340 تومان رسید؛ درحالیکه قیمت عرضه و تقاضای عمده 3345 تومان بود، نرخ معاملهگران غیررسمی پاساژ افشار حدود 3342 بود. مراکز رسمی فروش(صرافیها) نیز نرخ فروش خود را 3350 تومان ثبت کردند. نرخ این گروه معمولا کمی بالاتر از معاملهگران غیررسمی میدان روبهروی پاساژ افشار است.
کاهش قیمت روز یکشنبه در حالی صورت گرفت که شماری از معاملهگران غیررسمی تمایلی به خرید ارز از بازیگران بازارساز رسمی نداشتند. براساس گفتههای فعالان، هر معاملهگر تنها میتواند یک بار از بازیگران بازارساز رسمی به خرید ارز بپردازد. این موضوع در هفتههای گذشته موجب شده است که بعضا معاملهگران غیررسمی برای خرید ارز از افراد دیگری به جای خود استفاده کنند. در این وضعیت، به قول یکی از فعالان شغل جدیدی در بازار ایجاد شده است؛ شغل جدید این است که برخی افراد اقدام به معرفی کسانی به معاملهگران میکنند تا به جای آنها به خرید ارز بپردازد.
براساس گفتههای فعالان، روز شنبه فردی که کسانی را برای خرید ارز به یک معاملهگر معرفی کرده بود، اقدام به برداشت پول موجود در حساب آنها کرد. به گفته فعالان، معاملهگر یاد شده برای خرید ارز به حساب این افراد نزدیک به 300 میلیون پول واریز کرده بود، تا با سوءاستفاده فرد معرفیکننده 300 میلیون از دارایی این معاملهگر از دست رفته باشد. البته رقمهای دیگری نیز در بازار ارز شنیده میشد.
به گفته فعالان، معرفیکننده از ابزار «توکن» برای برداشت این پولها استفاده کرده بود. توکِن امنیتی یا نشانه امنیتی (Security Token) سختافزاری کوچک است که برای ورود کاربر یک سرویس رایانهای به سامانه بهکار میرود. آنچه مسلم بود، این اتفاق در روز یکشنبه اثرگذار بود و موجب شده بود که کمتر معاملهگری جرات کند از فرد دیگری برای خرید ارز استفاده کند و جذابیت خرید ارز از بازارساز پایینتر بیاید.
در کنار اینکه بازیگران بازارساز به هر معاملهگری یک بار اجازه خرید میدهند، برخی معاملهگران بهدلیل هراس از پرداخت مالیات و عوامل دیگری تمایل ندارند شخصا از بازارساز خرید کنند و از افراد دیگر برای خرید ارز استفاده میکنند.