مزایای بحران یونان برای وام‌دهنده بزرگ

شرکت‌های آلمانی چگونه از اصلاحات اقتصادی یونان منتفع می‌شوند؟

همزمان با تاکید مقامات بلندپایه آلمان بر عدم لزوم خروج یونان از منطقه پولی یورو، شرکت‌های آلمانی با استفاده از آغاز اجرای برنامه‌های خصوصی‌سازی در یونان در پی کسب سود از بحران این کشور هستند.

خبر را برای من بخوان

شرکت آلمانی فراپورت اداره ۱۴ فرودگاه یونان را در قالب یک قرارداد اجاره به دست می‌گیرد. این قرارداد که بخشی از روند اصلاحات اقتصادی و خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی محسوب می‌شود، از سوی دولت یونان به تصویب رسیده و انتظار می‌رود در روزهای آینده به تأیید نهایی برسد.

بر اساس این قرارداد، شرکت آلمانی در چهار سال نخست اجرای این توافق‌نامه ۳۳۰ میلیون یورو در فرودگاه‌های یونان سرمایه‌گذاری کرده و در سال‌های آینده این رقم را به یک میلیارد و چهارصد میلیون یورو خواهد رساند. همچنین در دوره اجرای این معاهده، دولت یونان مبلغی افزون بر یک میلیارد و دویست میلیون یورو دریافت می‌کند. پیش‌بینی می‌شود اجرای این توافق به ایجاد 1500 شغل جدید و 15 هزار شغل جانبی منجر شود.

شرکت فراپورت که اداره فرودگاه فرانکفورت و همچنین فرودگاه‌های دیگری در نقاط مختلف دنیا را بر عهده دارد، نوامبر سال گذشته پیشنهاد خود را به دولت پیشین یونان ارائه کرده بود. دولت چپگرای یونان که به شدت درگیر حل‌وفصل بحران اقتصادی است، با تصویب این قرارداد عملاً اولین گام مهم خود را برای خصوصی‌سازی و تسهیل سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی برمی‌دارد. شرکت فراپورت امیدوار است با حل مشکلات مالی یونان در آینده با توجه به کمک‌های اروپایی، رشد ورود توریست به یونان و در پی آن افزایش پروازها سودآوری بالایی برای این شرکت به همراه داشته باشد.

در جریان اجرای برنامه‌های خصوصی‌سازی در یونان، آلمان قراردادهای پرمنفعتی در این زمینه با این کشور منعقد کرده است و این قرارداد اجاره تنها بخشی از بهره‌مندی اقتصاد آلمان و شرکت‌های آلمانی از اقتصاد بحران‌زده یونان است.

البته آلمان به موازات بهره‌مندی از بحران یونان، حاضر شده است تحت شرایط خاص برای حل نابه‌سامانی‌های اقتصادی یونان انعطاف نشان دهد. آن‌گونه که از سخنان آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در گفت‌وگو با یکی از شبکه‌های تلویزیونی این کشور بر می‌آید، احتمال دارد آلمان با کاهش نرخ بهره بدهی‌های یونان تحت شرایطی خاص موافقت کند.

مرکل در گفتگو با شبکه تلویزیونی ای.آر.دی آلمان گفت: یونان پیش از این کمک‌هایی دریافت کرده است و طلبکاران خصوصی داوطلبانه اجازه کاهش بدهی‌ها را داده‌اند. ما نیز وام‌ها را تمدید کرده و نرخ بهره را کاهش دادیم. می‌توان چنین اقداماتی را دوباره به اجرا گذاشت. پس از آنکه برنامه از پیش طراحی شده با موفقیت اجرا شد، دوباره درباره این موضوع بحث خواهیم کرد.

همزمان با این سخنان، فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه که در هفته‌های اخیر تمام تلاشش را برای جلوگیری از خروج یونان از منطقه یورو به کار برد، در مقاله‌ای همچون ژاک دولور، رئیس پیشین کمیسیون اروپا از ضرورت وجود یک دولت و یک پارلمان برای منطقه یورو سخن گفت.

اولاند در این مقاله که در نشریه فرانسوی لوژورنال دو دیمانش به چاپ رسید، نوشت: پیشنهاد می‌کنم که ایده ژاک دولور را درباره دولت منطقه یورو به اجرا بگذاریم و بودجه مشخصی را تعیین کنیم و پارلمانی داشته باشیم که کنترل دموکراتیک آن را تضمین کند.

آلمان تاکنون به این پیشنهاد واکنشی نشان نداده است. بحران یونان هنوز حل‌وفصل نشده است و مرکل تنها تاکید کرده است که در حال حاضر موضوع خروج یونان از اتحادیه اروپا مطرح نیست و ابتدا باید این مسئله حل شود.

این تنها واکنش آلمان‌ها به ضروری نبودن خروج یونان از منطقه پولی یورو برای حل مشکلات نیست. نمایندگان بوندستاگ، پارلمان آلمان در حالی با اعطای سومین بسته کمک مالی به یونان موافقت کردند که برخی نمایندگان وابسته به حزب آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان مخالف آن بودند. با این وجود شمار مخالفان در حزب مرکل کمتر از پیش‌بینی‌ها بود.

ولفگانگ شوبل، وزیر دارایی آلمان در پارلمان این کشور گفت: البته، تجربه سال‌ها و ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که هیچ ضمانتی وجود ندارد که همه چیز به خوبی پیش رود و جای شک همچنان باقی است. ولی با توجه به اینکه پارلمان یونان پیش از این بخش بزرگی از اقدامات ریاضتی را تصویب کرده، ندادن فرصت دوباره به یونان برای شروعی تازه نوعی بی‌مسئولیتی است.