بازار ارز درگیر دلارمبادله ای، آزاد و صرافی «پ»

هرچند بانک مرکزی تک نرخی شدن ارز را یکی از اهداف اصلی اعلام کرده اما صرافان بازار ارز از سه نرخی شدن ارز در بازار و ورود دلار صرافی "پ" علاوه بر دلار مبادله ای و آزاد خبر می دهند.

خبر را برای من بخوان

در حالی این روزها بازار ارز با جهش قیمتی و شکست سطح مقاومتی نرخ 3400 تومانی مواجه است که قیمت ها در این بازار سه نرخی شده است.


اولین نرخ ارز مربوط به قیمتی است که بانک مرکزی با عنوان نرخ ارز مبادله ای به صورت روزانه و برای واردات کالا اعلام می کند و آن را در اختیار گروه های بازرگانی و اقتصادی خاصی که دولت تعیین کرده، قرار می دهد که نوسان کمتری دارد، دومین نرخ نیز مربوط به ارز آزاد است ارزی که در چهارراه استانبول بدون محدودیت با توجه به عرضه و تقاضا خرید و فروش می شود.


اما این روزها صرافان بازار خبر از ورود ارز صرافی "پ" می دهند، ارزی که بعد از ظهر هر روز در مقابل پاساژ افشار توسط یک صرافی بانکی و با نرخی پایین تر از بازار آزاد عرضه می شود.


یکی از صرافی ها در این باره گفت: دلالان اصلی بازار ارز در پاساژ افشار (سه راه منوچهری)به سبزه میدان رفته اند و تنها دلالان جزء در اینجا مانده اند.


یکی دیگر از فعالان بازار ارز می گوید: مدتی است از طریق صرافی «پ»ارز به بازار تزریق می شود. این ارزها توسط چند تا از این صرافی ها خریداری و بعد به دلالان بازار فروخته می شود.


به گفته این فعال بازار، اوایل مابه التفاوت نرخ ارز زیاد بود به طوری که برخی واسطه ها 10 میلیون تومان سود کسب می کردند اما بعد از مدتی این مابه التفاوت به حداقل رسید.


یکی دیگر از صراف ها در این باره می گوید: صرافی«پ»در چند هفته اخیر به صورت روزانه چند صد هزار ارز در بازار می فروشد که البته همه این ارز ها به دلالان فروخته می شود. ارز را به دلالان فروخته و شماره ملی آنها را در سامانه سنا ثبت می کنند.



** بازار ارز سه نرخ دارد
رییس انجمن صنفی کارفرمایان سکه و صرافان استان تهران، گفت: در حال حاضر یک صرافی حجم قابل توجهی دلار در بازار آن هم کف بازار افشار توزیع می کند.


وی گفت: در حال حاضر برخلاف آنچه عنوان می شود دلار دو نرخی است اما سه نرخ دارد؛ نرخ آزاد، مبادله ای و 'پ'. چرا که همه می دانند صرافی یک بانک خصوصی است که در بازار غیرمجازها ارز را به فروش می رساند و نرخ سوم را تعیین می کند که نرخ آن معمولا پایین تر از نرخ بازار است. دقیقا در ساعتهایی که صرافی "پ" دلار عرضه می کند اندکی ریزش وجود دارد ولی بعد از آن دیگر تاثیری در بازار ندارد، معاملاتی که خارج از صرافی در بازار انجام شده و در سامانه سنا هم ثبت نمی شود.


البته تحولات بازار ارز این روزها در حالی است که این بازار هنوز خاطره بحران ارزی را در سه سال گذشته به یاد دارد.


البته بحران ارزی در ایران به روند سقوط آزاد ارزش پول ملی ایران در برابر ارزهای جهانی گفته می شود که از ماه های آغازین سال 1390 آغاز شد و در مهرماه 1391 به نخستین و در بهمن ماه 1391 به دومین اوج خود رسید.


در اثر این بحران، ارزش ریال ایران در برابر دلار آمریکا و سایر ارزهای جهانی به پایین ترین سطح در تاریخ رسید اما با روی کار آمدن دولت یازدهم این مشکل تا حدود زیادی رفع شد تا حدی که معاون اقتصادی بانک مرکزی از کاهش شکاف نظام دو نرخی ارز به 11.6 درصد خبر داد.


پیمان قربانی اظهار امیدواری کرد: با ادامه روند فعلی زمینه یکسان سازی نرخ ارز را در آینده نزدیک شاهد باشیم.

انتهای پیام /