سایت خبری طلا
در آخرهفته پرتلاطم اقتصاد جهان چه گذشت؟

بازارها تحت‌تاثیر گزارش اشتغال آمریکا

منبع: اقتصادنیوز


بازارهای جهان هفته پر نوسانی را پشت‌سر گذاشت که بیشتر این نابسامانی‌ها از نگرانی‌های ناشی از کندی رشد اقتصادی چین و همین‌طور عدم ثبات در تاریخ احتمالی افزایش نرخ بهره بانکی در آمریکا به بازارهای جهان تزریق شد.



اوج‌گیری نااطمینانی درباره زمان افزایش نرخ بهره


 یک مثال قدیمی وجود دارد که می‌گوید: «سرمایه‌گذاران از بی‌ثباتی متنفرند.» اما در کمال تاسف باید گفت که آنها روز گذشته (جمعه) به بدترین شکل ممکن دچار این نابه‌سامانی و بی‌ثباتی شدند. نگرانی‌ها از کندی رشد اقتصادی چین، آن‌هم با سرعتی بیش از آنچه که تاکنون تصور می‌شد، بازارهای سهام را طی هفته‌های اخیر با نوسانات جدی مواجه ساخته است. البته این تنها یک بخش قضیه است چراکه سرمایه‌گذاران همچنین مجبورند با بی‌ثباتی‌های ناشی از عدم قطعیت در افزایش نرخ بهره بانکی ازسوی فدرال‌رزرو کنار بیایند.

به‌گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، سهام‌داران امید داشتند که پیش از اجلاس مهم فدرال‌رزرو که قرار است اواخر ماه جاری میلادی برگزار شود، انتشار گزارش اشتغال ماه آگوست، بتواند زمان احتمالی افزایش نرخ بهره را برای آنها شفاف‌تر کند. با این‌حال، مجموعه‌ای از گزارش‌های پیچیده و مبهم، آنها را در حدس زدن این مساله که بالاخره چه‌زمانی سیاست‌گذاران اطمینان حاصل می‌کنند اقتصاد آمریکا به حدی قدرتمند هست تا بتوان نرخ بهره را افزایش داد، عقیم گذاشته است.

گزارش اشتغال ماه آگوست آمریکا نشان می‌دهد نرخ بیکاری به پایین‌ترین سطح خود طی هفت سال گذشته رسیده ولی درعین‌حال، کارفرمایان کمتر از حد انتظار اشتغال‌زایی کرده‌اند.

«مایکل آرون»، استراتژیست ارشد سرمایه‌گذاری در موسسه مشاوره‌ای «استیت استریت» می‌گوید: اینکه داده‌های منتشر شده روز گذشته، شفافیتی که همگان در انتظار آن هستند را در اختیار نمی‌گذارد، باعث تعجب و ناامیدی است.

سیاست‌گذاران فدرال‌رزرو، از سال 2008 تاکنون، نرخ بهره بانکی را در در سطح بسیار تاریخی و پایین، یعنی نزدیک صفر درصد نگاه‌داشته تا به احیای اقتصاد آمریکا از بحران بزرگ مالی کمک کند. این نرخ بهره بسیار پایین، همچنین برای بازارهای سهام نیز مفید بوده و سبب رونق بازارها شد که این رونق دست‌کم 6 سال ادامه یافت.

اما روز گذشته (جمعه)، شاخص «اس‌اندپی 500» هفته را با 3.4 درصد افت به‌پایان رساند که این دومین سقوط شدید هفتگی در سال جاری محسوب می‌شد. این شاخص 10 درصد پایین‌تر از اوج خود یعنی 2130.82 در تاریخ 21 ماه می قرار دارد.

بیشترین زیان‌دهی بازار سهام در هفته گذشته، روز پنجشنبه رخ داد که این سقوط به‌دنبال انتشار داده‌های ناامیدکننده از بخش تولید چین اتفاق افتاد که این مساله نگرانی‌ها را نسبت به صحت و سلامت دومین اقتصاد قدرتمند جهان، افزایش داد.

بااین‌حال، به‌رغم سقوط جدی بازار سهام، برخی متخصصان بر این باورند که بسیاری از شواهد و قراین نشان می‌دهد اقتصاد آمریکا در حال احیا است. گزارش جدیدی که هفته گذشته منتشر شد نیز حاکی از افزایش شتاب رشد در بخش خدمات آمریکا است. «جرمی زیرین»، استراتژیست ارشد سهام در موسسه مدیریت سرمایه UBS می‌گوید: این درست است که چین چاییده است، اما دلیلی ندارد که بگوییم آمریکا هم ممکن است سرما بخورد.

در آستانه تعطیلات روز کارگر در آمریکا، حجم مبادلات پایین‌تر از حد معمول بوده است و بازارها روز دوشنبه به استقبال تعطیلات می‌روند. ازسوی دیگر، بازارهای سهام چین بعد از دوروز تعطیلی، مجددا بازگشایی خواهند شد.

با انتشار گزارش اشتغال آمریکا، ارزش اوراق قرضه نیز کاهش یافت و نرخ بازده اوراق قرضه 10 ساله، از 2.16، در روز پنجشنبه به 2.13 تنزل یافت. در اروپا نیز، شاخص FTSE100 انگلیس 2.4 درصد و شاخص DAX آلمان نیز 2.7 درصد سقوط کردند. شاخص CAC-40 فرانسه نیز 2.8 درصد کاهش یافت.

در بازار فلزات نیز، طلا با 3 دلار و 10 سنت کاهش به 1121 دلار و 50 سنت در هر اونس رسید. قیمت نقره نیز با 16 سنت کاهش، به 14 دلار و 45 سنت در هر اونس رسید و مس نیز با هفت سنت کاهش به دو دلار و 32 سنت در هر پوند رسید.