واکنش بانکداران به حذف صفرهاي پول ملي؛ حذف صفرها باشد براي وقتي ديگر

موافقت هيات دولت براي حذف 4 صفر از پول ملي، بانک مرکزي را دست به کار کرد که واکنش عمومي مردم و کارشناسان را نسبت به اجراي اين پروژه مورد سنجش قرار دهد.

خبر را برای من بخوان
به گزارش سایت طلا به نقل از خبرگزاری موج، به رغم آنکه هنوز زمان اجرای این پروژه تعیین نشده، اما از زمان طرح این مسئله واکنش های مختلفی نسبت به اجرای این پروژه و چگونگی آن از سوی نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی اعلام شده است.
دستور رئیس جمهور برای اجرای هدفمندی یارانه ها، نظام اقتصادی کشور را بر آن داشت تا به منظور مهار تورم نظارت و توجه بیشتری به بازار معطوف سازد، اما اگر قرار باشد که با اجرای یک پروژه سنگین تر، نگاه ها از سوی اجرای دقیق و ظریف هدفمندی یارانه ها برداشته شود، پس بهتر آن است که این پروژه وقتی دیگر عملیاتی گردد.
در شرایط فعلی که تبعات تورمی اجرای هدفمندی یارانه ها روز به روز نمایان تر می شود،
پروژه حذف صفرهای پول ملی ضمن تشدید نگرانی جامعه به لحاظ روانی، ممکن است قدری از نگاه دولتمردان به اجرای صحیح هدفمندی یارانه ها بکاهد.
ولی اله سیف، مدیر عامل بانک کارآفرین ضمن اشاره به اجرای هدفمندی یارانه ها در باره اجرای حذف صفرهای پول ملی می گوید: برای حذف صفرهای پول ملی باید وضعیت اقتصادی به ثبات قابل اطمینانی برسد.
به گفته وی، اصولا حذف صفرهای پول ملی در کشورهای دیگر زمانی اتفاق می افتد که وضعیت اقتصادی به ثبات قابل اطمینان بلندمدتی رسیده باشد.
سیف تاکید می کند که پروژه حذف صفرهای پول ملی در زمانی عملیاتی شود که نرخ تورم رو به کاهش باشد و سیر نزولی را طی کند، اگر پیش بینی بر این است که نرخ تورم به یک ثبات رسیده، آن زمان حذف صفرها می تواند انجام شود.
شایسته مدیر عامل بانک پارسیان نیز زیباسازی پول ملی را ضروری نمی داند و در عین حال هشدار داد که قبل از حذف صفرهای پول ملی باید به فکر کنترل تورم و رشد نقدینگی در کشور باشیم.
وی با تاکید بر کنترل تورم، ثبات در بازار و گسترش تولید و عرضه کالاها به منظور حذف صفرهای پول ملی می گوید: صفرها در کنترل و کاهش تورم تاثیری ندارد، فقط شکل معاملات را زیباتر می سازد. باید هدف ما از تغییر صفرها باید مشخص شود، می خواهیم صفرهای پول ملی را حذف کنیم تا چه اتفاقی در بازار به وقوع بپیوندد؛ آیا فقط این مسئله مطرح است که دیگر نیازی نباشد با حجم زیادی از پول کالایی را خریداری کنیم؛ اگر فقط همین مسئله مطرح است، حذف صفرهای پول ملی ضرورت و فوریت ندارد که اکنون با این فشار به دنبال آن بدویم.
مدیر عامل بانک پارسیان نیز با اشاره به اجرای هدفمندی یارانه ها و رشد نقدینگی در کشور اظهار داشت: هم اکنون با رشد نقدینگی در کشور مواجه هستیم، بنابراین بحث آرایش و زیبا کردن پول اثر فوری ندارد.
یکی از مدیران عامل باسابقه بانکی با انتقاد از اظهارات رئیس کل بانک مرکزی نسبت به اجرای این پروژه اعلام کرد: تا زمانی که تورم کشور ما به پایین تر از 8 یا 7 درصد نرسد، حذف صفرها مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد می کند.
به گفته وی، اکنون زمان مناسبی برای حذف صفرها نیست و خیلی زود است که دست به چنین اقدامی بزنیم. در شرایط فعلی با توجه به این که نرخ تورم اندکی هم افزایش پیدا کرده، نباید این رفرم پولی انجام شود.
خاوری مدیر عامل بانک ملی ایران حذف چهار صفر از پول ملی را موجب تقویت پایه‌های پول ملی و مقبولیت روانی آن در جامعه می داند و بر این اعتقاد است که حذف صفر پول تاثیر در افزایش و کاهش دارایی افراد و قیمت کالا نمی گذارد.
به گفته وی، کاهش چهار صفر از پول ملی سبب سهولت در نگه‌داری آمارها و ثبت حساب‌ها خواهد شد و توزیع و نگهداری اسکناس نیز با این سیاست بهتر خواهد شد.
خاوری در عین حال می گوید: اگر این سیاست با مدیریت درست اجرا شود هیچ تورمی ایجاد نخواهد شد؛ وقتی از لحاظ روانی افراد احساس کنند حجم پول کمتری در اختیار دارند در هزینه‌های خود دچار محافظه کاری می‌شوند و میل به ذخیره و پس‌انداز افزایش می‌یابد که با افزایش پس‌اندازهای بخش خصوصی و تجهیز منابع نظام بانکی می‌توان تورم را کنترل کرد.
خاوری معتقد است که حذف صفرهای پول ملی باید به به سرعت اجرا شود تا جامعه از نگرانی بیرون بیاید و برای جلوگیری از افزایش تورم پول جدید و قدیم باید برای مدت معینی در جریان گردش وجوه و معاملات قرار گیرد.
به گفته وی، نیازی به تغییر نام پول نیست و مسئولان می‌توانند خود را اذیت نکنند و با "ریال" قدیم و جدید پول ملی جدید بدون 4 صفر وارد گردش مالی شود. ارزش برابری "ریال" در قانون پولی و بانکی با طلا مشخص است و ما می‌توانیم پول جدید را با ارزش همان مقدار طلا منطبق کنیم.
سید محمد جهرمی، مدیر عامل بانک صادرات ایران نیز حذف صفرها را به نفع مردم می داند و می گوید: این به نفع مردم است که رابطه تبادل پول راحت تر و سهل تر باشد. حذف صفرها می تواند انجام بگیرد و مفید باشد، حتی مشکلی نیست که این اقدام در مدت زمان طولانی انجام بگیرد.
غلامحسن تقی نتاج، مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر (بانک مهر اقتصاد) نیز پروسه حذف حداقل چهار صفر از صفرهای پول ملی را برای اقتصاد کشور واجب می خواند و بر ضرورت اجرای حذف تعدادی از صفرهای پول ملی تاکید دارد.
وی البته بر این اعتقاد است که صفرها در مراودات تجاری خود به خود حذف شده است و بهتر است که از نظر قوانین و مقررات نیز مطابق با واقعیات جامعه حرکت کنیم و اقدامی را که در بسیاری از کشورهای دنیا مقبول و تجربه شده است، را انجام دهیم.
نتاج در مورد زمان اجرای پروژه حذف صفرها نیز می گوید: اینکه بخواهیم پروژه حذف صفرهای پول ملی را یک ساله اجرایی کنیم، مایه نگرانی است، ولی اگر دوره زمانی 3 تا 5 ساله را برای آن در نظر بگیریم، مطمئنا بیشتر مورد مقبولیت جامعه واقع خواهد شد.
به گفته وی، این اقدام با هدفمندی یارانه ها تعارض ندارد و می توانند به خوبی و همزمان با یکدیگر مدیریت شوند.
نتاج معتقد است هر چه زمان بیشتری می گذرد، ما ناچار می شویم صفرهای بیشتری را حذف کنیم و زمانی که صفرهای بیشتری حذف شود، تطبیق دادن ذهن افراد با واحد پولی جدید سخت تر خواهد بود.
به گفته مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر، اینکه حذف صفرها را به ایجاد ثبات اقتصادی و رسیدن نرخ تورم به 4 الی 5 درصد منوط کنیم، درست نیست و موجب هدر رفت زمان و تحمل هزینه های گزاف برای جامعه خواهد شد و بهتر است که طرح حذف صفرهای پول ملی را که طرحی منطقی است و با واقعیت اقتصاد کشور ما همخوانی دارد، در اسرع زمان ممکن عملیاتی کنیم.
نتاج با اشاره به هزینه بر بودن نامگذاری اسم جدید برای پول ملی نیز پیشنهاد کرد که از
از عنوان قبلی یعنی "تومان" برای نامگذاری پول ملی و همچنین "ریال" برای اجزای آن استفاده کرد. /م1