در حال حاضر دلار در بازار با قیمت 3450 تومان فروخته میشود. این رقم نشان میدهد از ابتدای شهریورماه امسال که نرخ دلار 3350 تومان بود، قیمت دلار 100 تومان بالا رفته است؛ به عبارتی در طول 22 روز گذشته با رشد 2.9 درصد قیمت دلار روبهرو شدهایم.
علیاصغر سمیعی، رییس اسبق کانون صرافان درباره دلایل تغییر نرخ دلار در بازار میگوید: «در خصوص افزایش قیمت دلار باید بگویم بالاخره تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی، خود را یکجایی نشان میدهد.»
وی توضیح میدهد: «زمانی که ما میگوییم نرخ تورم در داخل کشور حدود 25 درصد و در آمریکا 3 درصد است، این تفاوت 22 درصدی به طور قطع خود را روی نرخ دلار نشان میدهد. یا وقتی که میگوییم در ایران نرخ بهره 30 درصد است و در آمریکا میتوانید با 5 درصد بهره، پول از بانکها بگیرید، این 25 درصد اختلاف خود را باید یک جایی نشان دهد و به تبع روی نرخ دلار اثر میگذارد.»
رییس اسبق کانون صرافان عنوان میکند: «گاها دولت سعی میکند با عرضه زیاد دلار، نرخ دلار را کنترل کند، ولی این نمیتواند دائمی باشد.»
سمیعی با ذکر مثالی تصریح میکند: «به طور طبیعی برای یک مدتی میتوان دست را روی تکه چوب نگه داشت و چوب را ته آب نگه داشت، ولی وقتی دستتان را برمیدارید، چوب تبعا روی آب میآید. بنابراین طبیعی است که هماکنون نرخ دلار افزایش پیدا کند.»
وی متذکر میشود: «اگر نرخ دلار را پایین نگه دارند و پایین بماند، اتفاقی عجیب و ضداقتصادی است، ولی اگر نرخ دلار به طور عادی و با یک شیب ملایم بالا رود، منطقی است.»
رییس اسبق کانون صرافان عنوان میکند: «در صورتی که ما کاری کنیم که نرخ تورم کاهش یابد و نرخ بهره نیز تکرقمی شود، تحولات خوبی است، ولی تا زمانی که نرخ بهره بالای 25 درصد و نرخ تورم بالای 15 درصد است، این افزایش نرخ دلار طبیعی است.»
سمیعی خاطرنشان میکند: «ما نمیتوانیم با زور یک کاری کنیم که نرخ دلار بالا نرود.»