کاهش دلار با اهرم تقاضا
سایت طلا: با نزدیک شدن به روزهای پایانی شهریور ماه و کاهش سفرها، دلار زیر فشار افت تقاضا و تقویت عرضه تغییرات منفی را متحمل شد.
به گزارش سایت طلا، دلار در روز گذشته در فضای آرام بازار و در حالیکه حجم معاملات کاهش یافته بود، نوسان محدودی را تجربه و در نهایت بر بهای روز پنج شنبه یعنی 3415 تومان قرار گرفت و این در شرایطی است که نوسانات دلار درهفت روز گذشته به افت 20 تومانی این ارز انجامید.
بر اساس این گزارش، در روز شنبه ی گذشته دلار تحت تأثیر رشد تقاضا و خروج ارز به سمت کشورهای ترکیه و عراق به روند افزایشی خود ادامه داد که جوسازی معامله گران غیر رسمی نیز محرک دیگر دلار در رشد بیشتر قیمت بود.
البته دو ارز اروپایی یعنی یورو و پوند در میزان رشد از دلار پیشی گرفتند و توانستند نوسانات خود را به یک کانال قیمتی بالاتر ببرند. در این روز یورو با 50 تومان افزایش به قیمت 3930 و پوند با 45 تومان رشد به 5330 تومان دست یافتند.
یورو و پوند از 5 شهریور ماه از این دو کانال قیمتی خارج شده بودند که پس از دو هفته مجدداً تحرکاتشان را به این مرز قیمتی وارد کردند. تقویت این ارزها در بازارهای جهانی از دلایل اصلی صعود قیمتی این دو ارز بود.
دلار روز یکشنبه را نیز با افزایش قیمت آغاز کرد که افزایش تقاضا و کاهش عرضه در این امر موثر بود.
فعالان بازار خریدهای ارزی معامله گران غیر رسمی و برنگشتن این ارزها به بازار و خروج ارز به سمت کشورهای همسایه بویژه عراق و ترکیه را مسبب این امر دانستند.
معامله گران غیر رسمی به امید افزایش تقاضا و رشد بیشتر دلار ارزهای خود را بلوکه کردند و تنها تأمین کننده ی ارز بازار، صرافی بانکها بودند که با وجود فعالیت آنها حجم ارز در بازار کاهش یافت.
در روز دوشنبه دلار معاملات خود را با رقم بالاتری آغاز کرد که تغییر تاکتیک صرافی بانکها و عرضه ی ارز توسط آنها تنها به صرافی های مجاز در کنار تحرکات معامله گران غیر رسمی دلار را به سمت سطوح بالای قیمتی سوق داد.
دلار روز سه شنبه در ابتدا با نوسانهای افزایشی روبرو شد اما با کاهش تقاضا و افزایش حجم عرضه روبه کاهش گذاشت. سخنان رئیس بانک مرکزی در روز گذشته و اعلام تخلیه شدن حباب از بازار ارز و کشش نداشتن دلار برای افزایش قیمت، در روند کاهشی دلار نقش داشت.
در این روز برخی از صرافی بانکها اقدام به عرضه ی دلار در مقادیر 5 هزار تایی کردند تا بتوانند بخشی از تقاضای خرد و واقعی بازار را جوابگو باشند.
روز چهارشنبه تقویت عرضه و کاهش تقاضا سبب شد دلار افت 40 تومانی را تجربه و با ثبت دومین کاهش متوالی به بهای 3440 تومان برسد و این در حالی است که معاملات فعالان غیر رسمی کاهش و به فروش ارز خود پرداختند که این امر حاکی از امید نداشتن آنها به افزایش بیشتر دلار است.
همسو با دلار، یورو و پوند نیز در این روز کاهش یافتند. یورو با 35 تومان و پوند با 50 تومان افت به بهای 3895 و 5300 تومان دست یافتند.
در روز چهارشنبه دلار در مقادیر 5 هزار تایی و بسته های 100 و 50 هزار تایی توسط صرافی بانکها عرضه شد تا این فعالان جوابگوی همه نیازهای بازار باشند و این در شرایطی است که روز گذشته صمد کریمی مدیر اداره صاردات بانک مرکزی از افزایش عرضه توسط صرافی بانکها خبر داده بود که می تواند روند صعودی دلار را متوقف کند.
وی پیش بینی کرده بود با افزایش عرضه، اجرای کامل مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی ها، استفاده از ظرفیت شبکه صرافی های مجاز در تنظیم بازار و هدایت خریداران و فروشندگان به این شبکه روند صعودی دلار متوقف و نرخ دلار به نقطه تعادل خواهد رسید.
کاهش تقاضا و فشار عرضه در کنار عقبگرد فعالان غیر رسمی از بازار سبب شد تا تغییرات دلار در روز پنج شنبه نیز منفی باشد و ارزشش با افت 25 تومانی به 3415 تومان برسد و این در حالی است که در ابتدای هفته دلار در مسیر افزایشی قرار داشت و تا آستانه ی 3500 تومان بالا رفت.
گفتنی است، کاهش سفرهای تابستانی با نزدیک شدن به پایان شهریور ماه و خارج شدن بخشی از تقاضا در کنار تقویت سمت عرضه، از دلایلی است که برخی از فعالان با استناد به آنها روند کاهشی دلار را ادامه پذیر می دانند.
اما در این میان برخی از فعالان هستند که با توجه به نرخ 3100 تومانی دلار در بودجه سال 95، رشد قیمتی این ارز را محتمل می دانند.
اخبار غیر رسمی حاکی از پیشنهاد نرخ 3100 تومان برای دلار در بودجه 95 دارد که به ظاهراً این امر برای تحقق تک نرخی کردن دلار و نزدیک کردن نرخ رسمی به بازارست.