سید مهدی حسینی درباره مهمترین مزیتهای سرمایهگذاری در پروژههای تولید نفت و گاز در دوران پساتحریم و آثار کاهش قیمت جهانی نفت بر روند اجرای این طرحها، گفت: در حال حاضر هزینه اکتشاف، توسعه و استخراج نفت و گاز در اکثر میادین ایران پایینتر از نرخ جهانی است. به عبارت دیگر، هماکنون ایران در کنار برخی از کشورهای منطقه خاورمیانه، کمترین میزان هزینه و ریسک سرمایهگذاری، تولید نفت و گاز در جهان را در اختیار دارد.
رئیس کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با اعلام اینکه هماکنون قیمت جهانی نفت به کمتر از ۵۰ دلار به ازای هر بشکه کاهش یافته است، تصریح کرد: با توجه به قیمتهای فعلی نفت در بازار جهانی، تولید و استخراج نفت و گاز از ذخایر نامتعارف و یا به اصطلاح «شیل اویلها» و «شیل گازها»، توجیه اقتصادی ندارد.
این مقام مسئول، هزینه فعلی تولید یک بشکه نفت خام از ذخایر نامتعارف و یا شیل اویلها را ۵۰ تا ۶۰ دلار عنوان کرد و افزود: این در حالی است که در بدترین شرایط، هزینه تولید یک بشکه نفت خام در میادین دریایی ایران حدود ۱۰ دلار و در بسیاری از مخازن خشکی، رقمهای بسیار پایینتر از ۱۰ دلار به ازای یک بشکه است.
این کارشناس اقتصاد انرژی با یادآوری اینکه با سقوط آزاد قیمت نفت، توجیه سرمایهگذاری در بسیای از پروژههای توسعه میادین نفت و گاز ایران دارای جاذبه طلایی برای سرمایهگذاران و شرکتهای بزرگ نفت جهان شده است، بیان کرد: در کنار کاهش هزینههای تولید نفت و گاز، در ایران امنیت فیزیکی بالایی برای سرمایهگذاری شرکتهای خارجی وجود دارد.
حسینی ادامه داد: مشکلاتی که برای سرمایهگذاری و فعالیت شرکتهای بزرگ نفتی جهان در اکثر کشورهای منطقه خاورمیانه از نظر امنیتی وجود دارد، در ایران اصلاً وجود خارجی ندارد و امکان تامین امنیت برای سرمایهگذاران حتی در دورافتادهترین میادین نفت و گاز کشور فراهم است.
این مقام مسئول با اشاره به اطمینانخاطر اکثر شرکتهای نفتی جهان به منظور بازگشت سرمایه خود و کسب یک سودآوری منطقی به منظور سرمایهگذاری در پروژههای نفت و گاز ایران، تاکید کرد: با قوت گرفتن احتمال لغو تحریمها، اکثر شرکتهای خارجی آماده سرمایهگذاری در پروژههای نفت و گاز ایران شدهاند و ایران در شرایط کاهش قیمت جهانی نفت میتواند به خوبی نسبت به جذب سرمایهگذاران خارجی اقدام کند.
رئیس کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت از هزینه پایین تولید نفت در ایران به عنوان یک برگ برنده یاد کرد و افزود: هر چند عربستان سعودی به دنبال پایین نگه داشتن قیمت نفت و ایجاد مشکلات اقتصادی برای برخی از تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان است، اما فعلاً این کاهش قیمتها به سود ایران تمام شده و ایران میتواند از این فرصت طلایی استفاده کامل را ببرد.
وی در پایان با بیان اینکه صنعت نفت ایران با در اختیار داشتن بیش از ۱۵۷ میلیارد بشکه ذخایر نفت خام و ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخایر قابل برداشت گاز طبیعی، بزرگترین دارنده مجموعه ذخایر هیدروکربوری جهان است، خاطرنشان کرد: شرکتهای بزرگ بینالمللی هم از این مزیت بزرگ انرژی ایران به خوبی اطلاع دارند و در صورت لغو تحریمها، آماده بازگشت به صنعت نفت کشور شدهاند.