سقوط بر بازارهای سهام جهانی سایه افکند
با تردید سرمایهگذاران درباره زمان افزایش نرخهای بهره در آمریکا و نگرانی نسبت به کندی رشد اقتصادی چین، سقوط بازارهای جهانی سهام را فراگرفته و بدترین سه ماهه برای این بازارها در چهار سال گذشته را تشدید کرده است.
در پی افت بازارهای اروپا و آمریکا که نتیجه نگرانی سرمایه گذاران نسبت به پیامدهای کندی اقتصاد چین بر اقتصاد جهانی بود، بازارهای سهام آسیایی روز جاری به سطح پایینتری سقوط کردند.
بازارهای سهام جهان از اواسط اوت که چین اقدام به کاهش نرخ مبادله یوان کرد و نگرانیها نسبت به کندی اقتصاد این کشور و پیامد آن در سطح جهانی را برانگیخت، شاهد نوسانات شدیدی بوده اند. شاخص جهانی ام اس سی آی طی سه ماهه گذشته 11 درصد کاهش داشته که نشان میدهد بازارهای سهام جهانی با بدترین سه ماهه از سال 2011 روبرو هستند. این شاخص روز دوشنبه 2.1 درصد نزول کرد و در پایینترین سطح دو سال گذشته ایستاد.
توشیهیکو ماتسونو، رییس استراتژیست شرکت "اس ام بی سی فرند سکیوریتیز" به بلومبرگ نیوز گفت: کندی اقتصاد چین به سایر اقتصادهای آسیایی، برزیل و استرالیا سرایت میکند و ضعف در قدرتهای اقتصادی نوظهور در کل اقتصاد جهان بازتاب منعکس میشود.
وی در ادامه افزود: ما هنوز نمیدانیم واهمه بازارها از کندی اقتصاد چین چه زمانی پایان پیدا میکند و به همین دلیل سرمایه گذاران به نقدینگی و داراییهای مطمئن روی آورده اند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، چین چند ماه است با کندی شدید رشد اقتصادی روبرو شده است و انتظار میرود امسال شاهد بدترین عملکرد اقتصادی در ربع قرن گذشته باشد.
شرکتهای منابع طبیعی که با کندی اقتصاد چین با افت تقاضا برای مواد خام مواجه شده اند، روز سه شنبه شاهد سقوط ارزش سهامشان بودند. در سیدنی بی اچ پی بیلیتون بیش از شش درصد و ریوتینتو پنج درصد سقوط کردند در حالیکه اوریجین انرژی و سانتوس هر یک شاهد سقوط هفت درصدی ارزش سهامشان بودند.
در توکیو شرکت نفتی جی ایکس هولدینگز 4.5 درصد و شرکت سازنده تجهیزات سنگین و تراکتور کوبوتا 5.88 درصد سقوط کرد. سهام سازنده ربات صنعتی فانوک که روابط نزدیکی با چین دارد، 2.38 درصد سقوط کرد.
سقوط ارزش سهام این شرکتها افت بازارهای بورس آسیایی را به دنبال داشت. شاخص بازار توکیو 3.21 درصد، هنگ کنگ 3.42 درصد، سیدنی 2.69 درصد و شانگهای 1.48 درصد افت کردند. سنگاپور، ولینگتنون و مانیل هر یک بیش از یک درصد سقوط کردند.
بازارهای آمریکا و اروپا هم وضعیت مشابهی را تجربه کردند. شاخص داوجونز 1.92 درصد، استاندارد اند پورز 500 به میزان 2.57 درصد و نزدک 3.04 درصد سقوط کرد در حالیکه بازارهای لندن، فرانکفورت و پاریس هم همگی بیش از دو درصد کاهش داشتند.
در بازار کالاها، قیمت هر اونس طلا که به طور سنتی پناهگاه مطمئن دارایی به شمار میرود، به 1132 دلار رسید.
نفت پس از کاهش حدود 2.5 درصدی در روز دوشنبه، اندکی افزایش یافت. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 0.16 درصد افزایش به 44.50 دلار و نفت برنت با 0.13 درصد افزایش، به 47.40 دلار در هر بشکه رسید.
دلار از 119.93 ین در روز دوشنبه به 119.61 ین در روز جاری کاهش یافت در حالیکه یورو از 134.83 ین به 134.62 ین کاهش یافت.
با این همه دلار آمریکا تحت تاثیر دورنمای افزایش نرخهای بهره آمریکا در سال جاری در موضع قویتری نسبت به ارزهای رقیب قرار گرفته است. شاخص دلار بلومبرگ که این ارز را در برابر سبدی از 10 ارز بزرگ دنبال میکند، 0.1 درصد صعود کرد.
انتهای پیام