پایگاه اینترنتی بلومبرگ روز پنجشنبه در گزارشی بهقلم «آنجلینا راسکوئیت» نوشت: در حالی که جهان با مازاد عرضه نفت خام مواجه است اما شرکتهای بزرگ نفتی تمایل دارند در حوزههای جدید نفتی در ایران سرمایه گذاری کنند، این در حالی است که این شرکتها سرمایه گذاری در مناطق نفتی دیگر و فعالیتهای اکتشافی خود را هم کاهش دادهاند. متغیری که میتواند این پارادوکس رفتاری شرکتهای بزرگ نفتی را تفسیر کند عامل «هزینه» است.
بلومبرگ نوشته است: کشورهای خاورمیانه جزو ارزانترین مناطق نفتی برای کشف حوزههای جدید نفتی و استخراج نفت از چاههای موجود هستند. کاهش قیمت نفت خام باعث شده است ایران برای سرمایه گذاران نفتی جذابتر و وسوسه انگیزتر باشد بهویژه که گفته میشود که توافق هستهای این کشور با قدرتهای جهانی به لغو تحریمها علیه آن منجر خواهد شد.
«روبین میلز» تحلیلگر مرکز مشاورهای «منار» در دبی گفت: هزینهها پایین هستند چون ایران حوزههای عظیم نفتی در اختیار دارد که میتواند به ایجاد وضعی منجر شود که در اقتصاد به آن «صرفه به مقیاس» گفته میشود. در این راستا افزایش تولید به کاهش بیشتر هزینههای تولید منجر میشود. سرمایه گذاری در بخش نفت ایران کاملاً مشخص و سوددهی آن هم بسیار بالا است.
وی گفت اگر قیمت نفت خام همچنان پایین باقی بماند هزینههای تولید نفت خام در ایران و همسایه آن عراق بیش از این کاهش خواهد یافت.
نفت ارزانتر عامل بسیار مهمی برای شرکتهای نفتی است که ناچار بودهاند بخشی از فرصتهای شغلی خود را حذف و طرحهای گرانقیمت نفتی خود را هم متوقف کنند. چون قیمت نفت سال گذشته حدود چهل درصد کاهش یافت. شرکت رویال داچ شل ماه گذشته بهعلت هزینههای بسیار بالا، عملیات اکتشافی خود را در قطب متوقف کرد. شرکت توتال هم در پی کاهش سرمایه گذاریهای خود میزان تولید خود را هم کاهش داده است. این دو شرکت در ماههای اخیر مدیران خود را به تهران فرستادهاند تا با شرکت ملی نفت ایران گفتگو کنند.
در حالی که هزینه توسعه یک حوزه نفتی در کانادا یا آمریکا برای تولید هر بشکه نفت حدود 59 الی 114 دلار است هزینه تولید نفت در ایران برای هر بشکه از 31 دلار فراتر نمیرود. این مسئله در گزارش سیزدهم اکتبر آژانس بین المللی هم مورد تأکید قرار گرفته و گفته شده است که هزینه تولید نفت در عربستان سعودی هم بسیار پایین است.
نویسنده گزارش پایگاه اینترنتی بلومبرگ نوشته است ایران حدود پنجاه طرح را برای سرمایه گذاری به سرمایه گذاران معرفی خواهد کرد که هدف از اجرای این طرحها افزایش تولید نفت این کشور تا حدود دو میلیون بشکه در روز است. رکنالدین جوادی از مسئولان بخش نفتی ایران اعلام کرد این کشور ماه گذشته روزانه حدود دو میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت تولید کرده است.
در گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته شده است ایران بهعنوان یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با تجدید نظر گسترده در توافقات نفتی خود تلاش میکند شرکتهای نفتی بیشتری را به بخش نفتی خود جذب کند.
ایران و عراق در سالیان اخیر بهعلت جنگ و تحریمها قادر نبودهاند در بازارهای نفتی نقش فعالی ایفا کنند و اکنون شرکتهای نفتی مایل هستند بار دیگر در این کشورها حضور داشته باشند و در بخش نفت آنها سرمایه گذاری کنند. در عین حال باید گفت فرصتهای سرمایه گذاری نفتی بیشماری در ایران ایجاد خواهد شد که برای شرکتهای بزرگ نفتی وسوسه انگیز هستند.
انتهای پیام