صندوق بینالمللی پول (IMF) در گزارش چشمانداز تاریک خود از خاورمیانه نوشت: این منطقه از درگیریهای مزمن، نظیر ناآرامیهای شدید در عراق، سوریه، لیبی و یمن و همینطور افت شدید قیمت نفتخام رنج میبرد. IMF افزود: از آنجاکه احتمال میرود افت قیمت نفت جدی و طولانی مدت باشد، کشورهای صادرکننده نفت باید هزینههای خود را تعدیل کنند و سیاستهای درآمدزایی خاصی را در جهات حفظ ثبات مالی خود بکار گیرند که طرحهای کنونی کشورهای صادرکننده نفت در خاورمیانه، برای مقابله با چنین چالشهای بزرگ مالی کافی نیست.
بهگزارش نیوزمکس، صندوق بینالمللی پول همچنین اعلام کرد: درصورتیکه مناقشات در منطقه خاورمیانه ادامه یابد، رشد اقتصادی در کشورهای درگیر در این ناآرامیها کاهش یافته و تبعات آن به سایر کشورهای منطقه و سراسر جهان سرایت خواهد کرد.
در گزارش IMF، چشمانداز اقتصاد عربستان سعودی، بهخصوص تیره و تار گزارش شده است. طبق پیشبینی IMF، این کشور با کمبود داراییهایی مواجه میشود که برای جبران هزینههای 5 سال آتی خود به آنها نیاز دارد.
صندوق بینالمللی پول همچنین اعلام کرد: درصورتیکه عربستان سعودی با همین روند به هزینههای خود ادامه دهد، علاوه بر کسری بودجه امسال خود، در سال 2016، شاهد 19.4 درصد دیگر کسری مواجه خواهد شد.
«مسعود احمد»، مدیر بخش خاورمیانه صندوق بینالمللی پول گفت: برای کشورهای صادرکننده نفت در منطقه خاورمیانه، افت جدی قیمت، منجر به کاهش قابل توجه میزان درآمد صادرات آنها شده و حجم این ضرر و زیان بهتنهایی در سال جاری به 360 میلیارد دلار میرسد.
گزارش IMF تصریح میکند: بحرین و عمان نیز ممکن است به همین سرنوشت عربستان سعودی دچار شوند اما سایر کشورهای حاشیه «خلیج فارس»، نظیر کویت، قطر و امارات متحده عربی، داراییهای مطمئنتری دارند که میتواند هزینههای این کشورها را برای 20 سال آینده تامین کند.
مقامات سعودی، بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان، درحال حاضر قصد دارند با هدف کاهش کسری بودجه خود، هزینههای خود را کاهش دهند. بااینحال، برخی کارشناسان معتقدند که اقتصاد عربستان سعودی، که بزرگترین اقتصاد جهان عرب محسوب میشود، به اندازه کافی قدرتمند هست تا بتواند مانند بحرانهای مشابه، در برابر سقوط قیمت نفت تاب بیاورد.