طلا دوباره در مسير صعود

روز گذشته با اوج‌گيري مجدد قيمت طلا، بهاي انواع سكه بهار آزادي نيز افزايش يافت؛ قيمت طلا در بازارهاي جهاني پس از چند روز روند نزولي بار ديگر افزايش يافت و از سطح 1780 دلار نيز گذشت.

خبر را برای من بخوان
قیمت سکه در بازار روز گذشته روند افزایشی قیمت را از سر گرفت و همراستا با بالا رفتن مجدد قیمت جهانی طلا، 12هزار تومان گران شد و مجددا تا 484 هزار تومان بالا رفت. در همین حال دلار آمریکا به 1170 تومان رسید.
بنابر گزارش دنیای اقتصاد سکه بار دیگر در کانون توجه خریداران قرار گرفت. سکه طرح قدیم نیز 5000 تومان گران شد و به نرخ 490 هزار تومان هفته گذشته بازگشت. دیروز نیم سکه 4000 تومان و ربع سکه 1000 تومان گران شدند وبه ترتیب 241 هزار تومان و 128 هزار تومان فروخته شدند.
قیمت مثقال طلای 17 عیار هم دیروز با 3000 تومان افزایش، قیمت 212 هزار تومانی هفته گذشته را مجددا کسب کرد. بر این اساس هر گرم طلای 18 عیار دیروز دوباره از 49 هزارتومان فراتر رفت.

روند افزایشی قیمت سکه و طلا در بازار در حالی است که بانک مرکزی دیروز قیمت سکه را 2080 تومان کاهش داد و نرخ آن را 471 هزار و 120 تومان تعیین کرد. قیمت نیم سکه و ربع سکه نیز هر یک 1040 تومان کاهش داده شد و به ترتیب 235 هزار و 560 تومان و همچنین 124 هزارو 800 تومان تعیین شد. با توجه به ارقام دیروز، قیمت سکه بازار 12 هزار و 880 تومان از قیمت بانک بیشتر بود. بانک مرکزی در روز‌های اخیر قیمت‌های بازار را با دقت رصد کرده و با افزایش‌های میلیمتری فاصله را کاهش داده و حتی بالاتر برده و سپس به مرور کاهش داده است. بنابراین انتظار می‌رود بانک مرکزی این رویه را برای کنترل قیمت‌ها در بازار کماکان ادامه دهد.

بازار ارز
در بازار ارز قیمت مرجع دلار 2 ریال افزایش یافت و به 10576 ریال رسید. در همین حال قیمت دلار بازار با 3 تومان افزایش تا 1170 تومان گران شد. به این ترتیب، تفاوت قیمت دلار آزاد و دلار مرجع بانک مرکزی 113 تومان بود. نرخ ارز مسافری نیز دیروز 1062 تومان بود.
یورو نیز دیروز 5 تومان دیگر بالا رفت و به 1685 تومان رسید.

طلا در بازارهای جهانی
دیروز نرخ برابری یورو در مقابل دلار آمریکا تا حد 4390/1 بالا رفته بود . اما انتشار گزارش کاهش نرخ رشد اقتصادی در آلمان، آن را تا ساعات بعد به 4359/1 تقلیل داد. قیمت طلا که در روز‌های اخیر به کمتر از 1730 دلار نیز رسیده بود، دیروز دوباره تا مرز 1780 دلار قرار گرفت و تا ساعت 30/18 به وقت تهران به 1780 دلار رسید.
بهای طلا در بازار‌های جهانی در11 آگوست تا 95/1814 دلار بالا رفت. در این روز اعلام افت رتبه اعتباری آمریکا تا سطح +AA توسط موسسه رتبه‌سنجی استاندارد اندپورز موج بلندی از بی‌اعتمادی به اقتصاد آمریکا و در نتیجه بازارهای بورس را در پی داشت. بورس‌های جهان از آمریکا تا آسیا متاثر از این وضعیت با کاهش شدید شاخص روبه‌رو شدند. در مقابل رییس فدرال رزرو با اعلام نرخ بهره بین صفر تا 25 صدم درصد تا سال 2013 جان دوباره‌ای به بازار‌های مالی جهان بخشید و از این رو تقاضا برای طلا مجددا کاهش یافت و در روز‌های اخیر طلا به زیر 1730 دلار کاهش یافته بود.
با این وجود، روز گذشته خوشبینی سرمایه‌گذاران به ملاقات آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و سارکوزی، رییس جمهور فرانسه برای دستیابی به توافقات جدیدی در کنترل بحران بدهی‌ها در اروپا موجب تقویت یورو در مقابل دلار آمریکا شد. با کاهش ارزش دلار، قیمت طلا رو به افزایش نهاد . در همین راستا افزایش تقاضا برای خرید‌های عمده طلا، بر افزایش قیمت آن افزود. همچنین اعلام نرخ رشد کمتر از انتظار برای رشد اقتصادی در آلمان نوسان منفی را برای قیمت طلا در پی داشت.دیروز اعلام شد که نرخ رشد اقتصادی آلمان در سه ماهه اول و دوم نسبت به سه ماهه اول تنها 1/0 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که انتظار کارشناسان رقم 5/0 درصد بوده است.
خبرهای رسیده از اقتصاد فرانسه نیز حاکی است که این کشور با توقف رشد اقتصادی روبه‌رو است. اوضاع در ایتالیا، اسپانیا و یونان نیز بسیار نامطلوب ارزیابی شده است.

فراغت صرافان از دردسر ارز مسافری
در حالی که عرضه ارز مسافری رسما از میان صرافان رخت بربسته است و قاعدتا صرافان باید با فراغ بال به دادوستد ارز آزاد بپردازند، مشاهدات دنیای اقتصاد از بازار صرافان نشان می‌دهد که ترس از بازخواست بازرسان بانک مرکزی، موجب شده که برخی از صرافان قیمت دلار آزاد را در جداول معاملاتی پشت ویترین مغازه‌های خود درج نکنند.
این در حالی است که برخی آزادانه با نوشتن این جمله که «ارز مسافری نداریم سوال نفرمایید»، قیمت دلار آزاد را در ستون خرید و فروش ارز درج کرده‌اند. برخی نیز در بلاتکلیفی مطلق، قیمت دلار دولتی را که البته برابر مقررات جدید به آن دسترسی ندارند، درج کرده‌اند.
در همین رابطه رییس شورای هماهنگی کانون صرافان ایران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» گفت: به دلیل نبودن یک موضع‌گیری رسمی از سوی بانک مرکزی، صرافان تکلیف خود را در درج قیمت‌های بازار به درستی نمی‌دانند.
اصغر سمیعی با مثبت ارزیابی کردن تجمیع ارز مسافری افزود: صرافان عضو کانون نیز مرتبا خواهان روشن شدن تکلیف خود در این رابطه هستند که با توجه به اینکه موضع رسمی بانک مرکزی اعلام نشده است، ما نیز پیشنهاد صریحی برای صرافان در این زمینه نداریم.
وی در عین حال بیم از برخوردهای بانک مرکزی صرافان را در بلاتکلیفی قرار داده است.
سمیعی تجمیع ارز مسافری از میان صرافان را اتفاق مبارکی خواند و اظهار امیدواری کرد که عرضه حواله ارز تجاری را نیز بانک‌ها بر عهده بگیرند. وی برقراری ضوابط قوی‌تر در بانک‌ها را در جهت کنترل این اقدام مهم ارزیابی کرد.
وی همچنین از وجود شواهدی مبنی بر درآمد نامشروع بیش از یک میلیارد تومانی در برخی صرافی‌های متخلف طی 10 ماه گذشته (مهر ماه 89 تا کنون) خبر داد و در عین حال تاکید کرد: اعلام خبر جمع شدن ارز مسافری از میان صرافان و عهده دار شدن بانک‌ها به معنی بهبود شرایط انتقال ارز از طریق سیستم بانکی کشور است که باید آن را به فال نیک گرفت.