سونامي طلا به سوي تصرف قله 2000 ؟
بهای جهانی طلا برای دومین بار مرز 1800 دلار را پشت سر گذاشت؛ با اين تفاوت كه اين بار با موج بلندی تا ظهر جمعه، رکورد تازه 1878 دلار را ثبت كرد.
بهای طلا در یک ماه گذشته با 275 دلار افزایش بیش از 16 درصد رشد داشته است. نگرانیها از تعمیق بحران اقتصادی در آمریکا و اروپا و فرو افتادن بورسهای جهان از جمله دلایل این افزایش بوده است. طلا همچنین قیمتهای پیشبینی شده را با سرعت غیر قابل انتظاری فتح کرد. اکنون رقم2000 دلاری برای طلا باورپذیرتر است.
در این مدت قیمت جهانی طلا 31 درصد رشد نشان میدهد. قیمت طلا از 1434 دلار اوایل فروردین به رکورد 1878 دلاری بعد از ظهر روز گذشته رسیده است. جا ماندن نرخ رشد قیمت سکه از نرخ رشد بهای جهانی طلا، بیشتر به دلیل ثابت نگه داشته شدن قیمت دلار در ایران است.
متوسط قیمت دلار آزاد طی مدت مورد اشاره از 1125 تومان تا 1185 تومان تا روز پنجشنبه گذشته ترقی کرد که تنها 3/5 افزایش داشته است. در این مدت سیاستهای کنترلی بانک مرکزی در بازار ارز و تلاش برای ناکام گذاشتن رانتخواران ارزی دلیل این وضعیت بوده است. در 5 ماه گذشته مهمترین عوامل داخلی موثر در جهش قیمت سکه (بدون در نظر گرفتن علت اصلی که افزایش 31 درصدی قیمت جهانی طلا است) کاهش نرخ سود بانکی در قالب بسته سیاستی - نظارتی سال 90بانک مرکزی و همچنین اعمال مالیات بر ارزش افزوده سکه بوده است.
قیمتهای جهانی طلا
قیمت طلا در بازارها جهانی روز پنجشنبه در سطح 1824 دلار بسته شد که نسبت به نرخ غروب روز چهارشنبه، 34 دلار افزایش داشت. دیروز جمعه قیمت طلا رکورد تازه 1878 دلار را نیز کسب کرد و به تدریج تا ساعت 30/18 به وقت تهران تا 1860 دلار تعدیل شد. با کسب رکورد 1878 دلاری در بعد از ظهر جمعه به وقت تهران، قیمت طلا در مقایسه با غروب چهارشنبه در حدود 88 دلار افزایش داشته است.
تعمیق نگرانیها در خصوص چشمانداز اقتصاد آمریکا و بحران بدهی کشورهای اروپایی سرمایهداران و بانکهای مرکزی را به خرید هر چه بیشتر طلا وادار کرده است.
اجلاس بینتیجه صدر اعظم آلمان و رییسجمهور فرانسه از یک سو و سفر «جو بایدن» معاون اول رییس جمهور آمریکا به چین برای یاری طلبیدن از این کشور در حفظ سرمایهگذاریهای چینیها در آمریکا، ابعاد تازهتری از بحرانهای جهانی را برای سرمایهگذاران ترسیم کرده است. در عین حال رفع نگرانی از خروج سرمایههای چینی از آمریکا البته تاثیر منفی بر قیمت طلا خواهد داشت.
همچنین نگرانی از سلامت بانکهای اروپایی به جهت پرداخت وامهای کلان به کشورهای بدهکار این قاره، موجب فرار سرمایهها از بازارهای سهام و انتقال به بازارهای طلا شده است.اعلام ملی شدن صنعت طلا در ونزوئلا نیز انگیزه ورود به بازارهای طلا را بیشتر کرده است. همچنین گزارش جدید شورای جهانی طلا از جنوب شرق آسیا حکایت از تغییر ذائقه سرمایهگذاری در این منطقه دارد. بنا براین گزارش سرمایههای خرد افراد و بخش عمومی که تاکنون در کشورهای ویتنام، تایلند، اندونزی و کره جنوبی صرف خرید طلا و جواهرآلات میشد، اخیرا متوجه صندوقهای سرمایهگذاری طلا شده است.
ناگزیر به افزایش قیمت سکه هستیم
رییس کل بانک مرکزی گفت: زمانی که قیمت طلا در بازارهای جهانی افزایش مییابد، بانک مرکزی ناگزیر از افزایش قیمت سکه است.
محمود بهمنی در گفتوگو با مهر در خصوص اقدام بانک مرکزی مبنی بر بالا بردن نرخ سکه به صورت رسمی گفت: بازار سکه هم اکنون روال عادی و طبیعی را طی میکند.
رییسکل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی مبنی بر افزایش قیمت سکه از سوی بانک مرکزی افزود: با توجه به تحولات جهانی، بانک مرکزی نمیتواند نرخ سکه را بالا نبرد؛ چراکه وقتی قیمت جهانی طلا به بیش از 1800 دلار در هر اونس میرسد، به تبع آن بازار داخلی نیز تحتالشعاع قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: هر 4 قطعه سکه برابر با یک اونس است، چراکه هر اونس 32 گرم بوده و هر قطعه سکه 8 گرمی، یک اونس طلا را تشکیل میدهد، بنابراین با بالا رفتن قیمت هر اونس طلا، این نرخ برای محاسبه قیمت سکه باید به 4 بخش تقسیم شود؛ که در نهایت با ضرب رقم حاصله در قیمت دلار، عملا قیمت سکه به دست میآید.
به گفته بهمنی، زمانی که قیمت هر اونس از 1600 به بیش از 1800 دلار در بازارهای جهانی میرسد، این رقم باید بر 4 تقسیم شود، بنابراین به طور طبیعی قیمت سکه نیز باید از سوی بانک مرکزی افزایش یابد.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی تابع نرخ جهانی طلا است و نمیتواند با تغییرات نرخ اونس طلا، قیمت سکه را در بازار داخلی ثابت نگه دارد.
حباب قیمت طلا با رکورد جدید آماده شکستن است
ایسنا نیز به نقل از بلومبرگ نوشت: شرکت «ولزفارگو اند کو» اعلام کرد: تقاضای سوداگرانه از سوی سرمایهگذاران، بازار طلا را به سوی حبابی کشانده که با رسیدن قیمتها به رکورد بالا در سال جاری، مهیای شکستن میشود. بنا بر این گزارش تحلیلگران ولزفارگو در گزارشی اعلام کردند: ما شاهد آسیب اقتصادی حبابهای گذشته بودهایم و احساس میکنیم باید زنگ خطر را به صدا درآوریم.
دین جانکانز، تحلیلگر ارشد ولز فارگو می گوید: زمانی که نگرانیها نسبت به بحران کنونی کاهش پیدا کند، ممکن است ریسک قابل توجهی در انتظار طلا باشد. ما نگران ریسک نزولی هستیم.