به گزارش سایت طلا به نقل از شانا، حسین امیری خامکانی در بدو ورود به فرودگاه وین اتریش در پاسخ به این پرسش که مسئول آشفتگی و قیمت نفت در سطوح پایین، کدام کشورها هستند؟ گفت: کشورهایی که بیش از سقف تولید تعیین شده سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، اقدام به صادرات نفت خام میکنند و بیشتر از نیاز بازار، نفت عرضه میکنند، سبب این آشفتگی ارزیابی میشوند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، همچنین درباره درخواست وزیر نفت نیجریه مبنی بر ایجاد تأخیر در اجرای برنامه افزایش صادرات نفت خام ایران پس از لغو تحریمها تصریح کرد: این درخواست از آن حرفهای غیرمنطقی است زیرا کشورهایی که جای نفت ایران را گرفتهاند و حتی بیشتر از کشش بازار نفت صادرات میکنند باید به سهم خود بازگشت کنند؛ بنابراین، ایران بهطور طبیعی باید به سقف توافق رسمی و تعیینشده خود برسد.
در همین حال بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران بامداد امروز (پنج شنبه ١٢ آذر ماه) پیش از ترک تهران برای شرکت در نشست ١٦٨ سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) درباره اظهار نظر وزبر نفت نیجریه، مبنی بر درخواست از ایران برای به تاخیر انداختن افزایش تولید خود پس از لغو تحریمها به منظور بهبود قیمت نفت تاکید کرد: این چنین اظهارنظرهای خارج از صلاحیت و جایگاه رئیس کنفرانس است، ضمن این که وضع کنونی و آشفته بازار در شرایط کنونی از افزایش تولیدی ناشی می شود که ایران در آن سهیم نیست و کشورمان وارد بحث نشده است.
وی گفت: مسئولیت آشفتگی بازار نفت خام بر عهده کسانی است که افزون بر جایگزین کردن کاهش تولید نفت خام ایران، خارج از مصوبه های اوپک، افزایش تولید نفت داشته اند.
وزیر نفت افزود: چنانچه شخصی دلش برای وضع آشفته بازار و قیمت پایین نفت خام می سوزد، باید فشار را بر کشورهایی بیاورد که سهم تولیدی ایران را گرفته اند؛ نه این که حق مسلم حاکمیت یک کشور را با گفته هایش نادیده گیرد و پس از آن از کشوری که مورد ستم قرار گرفته است، بخواهد همچنان داوطلبانه محدویتهای ظالمانه ای که علیه اش اعمال شده است را ادامه دهد.
امانوئل ایبه کاچیکوو، وزیر نفت نیجریه دیروز (چهارشنبه، ١١ آذرماه) پیش از عزیمت به وین برای شرکت در نشست ١٦٨ اوپک در جمع خبرنگاران گفته بود: نیجریه به منظور جلوگیری از افت بیشتر قیمت نفت که بر درآمدهای کشورهای تولیدکننده آثارمنفی می گذارد از اوپک می خواهد تا ایران را از برنامه خود برای افزایش تولید نفت خام پس از لغو تحریمها بازدارد.
زنگنه نیز پیش تر درباره نتیجه ارسال نامه ایران به اعضای اوپک در نشست پیشین این سازمان گفته بود: افزون بر این نامه، نامه های دیگری نیز ارسال شده است.
وی افزوده بود: این نامه ها برای اطلاع و پایبندی اعضای اوپک به سقف تولید و همچنین منظور کردن نفت ایران در برنامه های تولید این سازمان بوده است؛ ایران این نامه را برای تصویب اعضا ننوشته است.
زنگنه خروج نفت ایران از بازار را رفتار ستمگرانه و غیر قانونی دانست و با تاکید بر این که ایران منتظر تصویب نامه از سوی دیگر اعضای اوپک نیست، اظهار کرده بود: بازگشت ما به بازار نیاز به مجوز هیچکس ندارد.
اعضای اوپک روز پنجشنبه (١٢ آذرماه) پیش از نشست روز جمعه، یک گردهمایی غیر رسمی برای بحث و بررسی درباره بازارهای جهانی نفت خام خواهند داشت.
گفتنی است وزیران نفت اوپک به منظور بررسی سیاستهای تولید خود روز جمعه (١٣ آذرماه) در وین اتریش گردهم می آیند.