سایت خبری طلا

نسخه نمایندگان مجلس برای بازنگری تعرفه‌های وارداتی

منبع: اقتصادنیوز


در پی تدوین و تنظیم بازنگری تعرفه‌های وارداتی در سال آینده دو عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، از تغییرات تعرفه‌ای در برخی کالاها سخن گفتند و در این باره پیشنهاداتی به دولت دادند.


مسعود کرباسیان عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و مدیرکل گمرک ایران در نهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران در سه‌شنبه اخیر به آمار واردات فولاد به کشور اشاره کرد و گفت: «متاسفانه واحدهای معدنی و فولادی ما امسال دچار مشکل هستند و با دامپینگ رو به رو شده‌اند. این یعنی بازار ما با قیمت ارزان فولاد وارد می‌کند آن هم در شرایطی که رشد مصرف نداشتیم و با تولید مازاد هم رو به رو هستیم.»


او با اشاره به اینکه باید بازنگری در برخی از تعرفه‌ها صورت گیرد، اظهار کرد: «هم اکنون تعرفه‌ها برای سال آینده در حال تهیه است و شرایط هم باتوجه به برجام تغییر خواهد کرد، بنابراین پیشنهادم این است که اتاق کاری جدی را انجام دهد و برای تعرفه‌ها و مقررات به دولت پیشنهاد ارائه کند.»

اما جدای از نظر دولت و بخش خصوصی، قانون‌گذاران کشور چه نظراتی در این باره دارند؟

در همین مورد محمد بیاتیان، دبیر دوم کمیسیون صنایع و معادن مجلس به اقتصادنیوز می‌گوید: بخش اعظم و قابل توجه در بحث تعرفه‌ها، حمایت از تولید داخلی است و اشاره‌ای که آقای کرباسیان در این موضوع داشتند منطقی است، ما در تولید فولاد و زیر سا‌خت‌های آن با مشکل مواجه هستیم، آن هم به دلیل سیاست‌گذاری‌های نادرست، در این شرایط می‌طلبد که تعرفه‌ها را در راستای حمایت از تولید داخلی بازنگری کنیم و طبیعتا این حمایت یعنی افزایش تعرفه‌ها، که واردکنندگان با قیمت‌های پایین اجناس وارد نکنند و باعث ضرر و زیان و تعطیلی واحدهای فولادی ما نشوند.

او ادامه می‌دهد: طبیعتا باید در بازنگری تعرفه‌ها این موارد مد نظر قرار گیرد، البته نمی‌گوییم تعرفه‌ها افزایش یابد بلکه باید متعادل شوند، آن هم برای حمایت از تولید داخلی.

بیاتیان خاطر نشان می‌کند: باید کالاهایی را که مزیت رقابتی دارند مد نظر قرار دهیم و از افزایش رقابت و افزایش توان رقابتی تولیید کنندگان داخلی حمایت کنیم و در کنار آن باید از کالاهایی که چرخه قابل توجهی از اشتغال را دربرگرفته‌اند و از طرفی کالاهایی را که توان تولید در داخل کشور را دارند حمایت کنیم و باید در این موارد تعرفه‌ها افزایش پیدا کند یا ثابت بماند تا بتوانیم از تولید کننده داخلی حمایت کنیم.

دبیر دوم کمیسیون صنایع و معادن تصریح می‌کند: در برخی از زمینه‌ها باید تعرفه‌ها را کاهش و در برخی دیگر افزایش دهیم. به طور مثال در تولید زعفران در دنیا رقیبی نداریم و همین زعفرانی که در ساسر دنیا به کشورهای دیگر می‌رسد متاسفانه از کشور ما خریداری شده و با اسم دیگری به دنیا عرضه می‌شود، اگر تعرفه‌ای در این کالاها وجود دارد باید برداشته شود و در آن تجدید نظر صورت گیرد.

او عنوان می‌کند: از طرفی کالاهایی هم هستند که در داخل تولید می‌شوند و نیاز به حمایت دارند. در این مورد باید تعرفه کالاهای مشابه از خارج از کشور به گونه‌ای باشد که با قیمت ارزان‌تر به دست مصرف‌کننده نرسد تا کالاهای داخلی ما را دچار ضرر و زیان نکند. این موارد اگر دیده شود بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد.

بیاتیان با اشاره به حمایت مجلس از دولت برای بازنگری تعرفه‌های وارداتی بیان می‌کند: زمانی که فرمان اقتصاد مقاومتی صادر شد ما باید در این زمینه‌ها سیاست‌گذاری‌هایی در راستای حمایت از تولید داخل داشته‌باشیم که یک بخش از این حمایت این است که تعرفه‌ها را به سمتی ببریم تا تولید کننده داخلی ما رغبت به تولید را داشته‌باشد و دلال و واسطه در این میان سود اصلی و عمده را نبرد.

در این میان الله‌وردی دهقانی، دبیر اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس در این باره می‌گوید: در حال حاضر قیمت جهانی فولاد و سنگ‌آهن پایین آمده و سرمایه گذار دچار مشکل شده‌است. زنجیره عرضه یا چرخه تولید فولاد کشور تکمیل نیست. این یک مشکل است، از طرفی مصرف داخلی ما هم پایین آمده‌است، آن هم به دلیل رکود حاکم در کشور و بحث تحریم‌ها و راکد ماندن بسیاری از پروژه‌های عمرانی. مسائلی از این قبیل است که مصرف داخلی را پایین آورده و حتی مانع رشد شده‌است.

او ادامه می‌دهد: از طرفی در بحث صادرات نیز قیمت جهانی پایین آمده و مانوری که در این زمینه می‌دادند دچار مشکل شده‌است. از طرفی قیمت یک تن سنگ‌آهن از حدود110 دلار به 35 دلار رسیده‌است. در چنین شرایطی معدن‌کار و کارخانه‌دار سودی نمی‌برند و این دچار مشکل بودن و نبود سوددهی باعث ورشکستگی و مشکلات مالی و تولیدی برای کارخانه‌داران و سرمایه‌گذاران داخلی می‌شود. به همین دلیل است که مسوولان پیشنهاد بازنگری در تعرفه‌ها را دادند.

دهقانی در پاسخ به این سوال که پیشنهاد مجلس به دولت برای بازنگری در این تعرفه‌ها چه خواهد بود؟ بیان می‌کند: پیشنهاد ما این است که تعرفه‌ها باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که در آن منافع ملی و بازار رقابتی مدنظر قرار گیرد تا تولید داخلی سرپا باشد و بالانسی ایجاد شود که نیازهای داخلی تامین شود تا بتوانیم کالا صادر کنیم و به گونه‌ای نباشد که تولیدات داخلی ما راکد بماند و باعث ورشکستگی شود. این موضوع بستگی به شرایط دارد که البته با توجه به دوران پساتحریم شرایط تغییر خواهدکرد.

دبیر اول کمیسیون صنایع و معادن تاکید می‌کند: باید در بازنگری این تعرفه‌ها به کالاهایی توجه کنیم که خام هستند و از ورود آنها به داخل کشور جلوگیری کنیم و از ورود کالاهایی که در داخل توان تولید آن وجود دارد جلوگیری شود، این موضوع بسیار حیاتی است و می‌تواند برای اشتغال هم مفید باشد.

دهقانی در پایان عنوان می‌کند: اگر بازنگری تعرفه‌های وارداتی در حمایت از تولید داخلی و مصرف کالای داخلی و و نبود خام فروشی باشد و زنجیره‌های عرضه تشکیل و ثروت ایجاد شود قطعا مجلس موافق خواهد بود و از دولت حمایت خواهدکرد.