محسن جلالپور امروز - 19 دی ماه - در همایش بزرگداشت روز صادرات استان کرمان و تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان در سال جاری اظهار کرد: هر سرمایهگذاری که بخواهد جهت سرمایهگذاری در کشور حضور پیدا کند، اولین نگاه مورد توجه، وضعیت روانی و آرامش حاکم بر جامعه است.
وی با بیان اینکه سرمایهگذار همانند آهویی است که حتی از بوی نا امنی نیز فرار میکند چه برسد به دیدن نا امنی تصریح کرد: باید از حرفهای مقرضانه و نظرهای دلسوزانه غیرکارشناسی که برای کمک به وضعیت اقتصادی کشور، معشیت مردم و ایجاد بهبود در فضای مورد نیاز جامعه و حاکمیت، که دشواری برای کشور ایجاد میکند، پرهیز کنیم.
جلالپور با تاکید بر اینکه باید فضای اجتماعی جامعه را با شرایط امروز توسعه استان و فعالیتهای اقتصادی در حال انجام کشور همراه کنیم، اظهار کرد: امروز برخی از حرکاتی که در رسانهها با افکار عمومی شاهد هستیم نوعی بداخلاقی است که باعث میشود همه زحمات مسئولان را از بین برده و حتی حضور سرمایهگذاران را با خطر مواجه کند.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در ادامه درباره وضعیت امروز تحریمها و همچنین اجرایی شدن برجام نیز گفت: در سه ماه گذشته مجموعهای در کشور به طور شبانهروزی مشغول تحلیل روی راهنماهای فارسی برجام در بعد اقتصادی بودند که در این راستا اتاق بازرگانی ایران نیز مسئولیت خطیری داشت که طی هفتههای گذشته به تدوین آیین نامه اجرایی برجام پرداخت.
وی گفت: حداکثر تا دو هفته آینده همه تحریمهای بانکی از بانکهای جمهوری اسلامی ایران برداشته خواهد شد و شاهد گشایش اعتبارات و آزاد شدن همه نقل و انتقالات ارزی برای فعالین اقتصادی به حالت عادی و حتی بهتر از شرایط قبل از اعمال تحریم ها خواهیم بود.
جلالپور با بیان اینکه خوشبختانه اقدامات بسیار مثبت در جهت برداشت همه تحریمها در کشور از سوی دولت تدبیر و امید و هدایتهای مقام معظم رهبری صورت گرفت است، اظهار کرد: در هفتههای آتی شرایط بسیار خوبی برای تعامل با دنیا در بعدهای مختلف که دچار مشکل شده بودیم، شاهد خواهیم بود.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به اینکه شرایط امروز اقتصادی کشور، اهمیت صادرات و حضور در بازارهای جهانی را برای ما روشن کرده است، بیان کرد: در آستانه تدوین لایحه بودجه کشور هستیم و طی روزهای آتی بنا به فرموده مقام معظم رهبری تغییراتی در آن اعمال خواهد شد.
وی افزود: همه فعالان اقتصادی و کارشناسان اذعان میکنند که امروز شرایط برای دولت یازدهم بسیار سخت است و در چند دهه گذشته چنین وضعیتی را هیچ کس شاهد نبوده است.
جلالپور تصریح کرد: دوران سخت تحریمها، سوءتدبیرها و وابستگی کامل به نفت پایه اقتصادی غلطی را در دهههای گذشته بنا نهاد و موجب شد استفاده از ارز حاصل از فروش سرمایههای ملی برای چرخاندن کشور انجام شود که وضع نابسمان امروز ناشی از آن است.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بیش از چهار و نیم میلیون حقوقبگیر درکشور(پنج برابر متوسط منطقه)، بیش از سه میلیون نفر بازنشسته و مستمریبگیر(هشت برابر نرم منطقه) و بیش از 85 درصد بودجه هزینه جاری که بیش از 70 درصد آن از منابع نفتی تامین میشود. همچنین یارانهبگیران که بیش از پول فروش نفت امروز باید به آنها اختصاص داده شود همه از مشکلاتی است که دولت با آنها دست و پنجه نرم میکند.
وی ادامه داد: پرداخت یارانه در شرایط کنونی و اداره کشور به صورت معمولی نیز غیرممکن است چه برسد به توقع توسعه از دولت ازاین رو طی روزها، ماهها و حتی سالهای آینده امید به جایی نیست که شرایط بهتر شود، چراکه کارشناسان معتقدند سالهای آتی فروش بهتری در زمینه نفت خواهیم داشت اما شرایط کشورهای منطقه و شرایط کشورهای سیاسی تولید کننده نفت این امید را نمیدهد.
جلالپور اظهار کرد: بالای 500 هزار میلیارد تومان بدهی بر گردن دولت است در حالی که دولت در درگیر هزینههای فعلی خود است و از طرفی همه توقع دارند که زمینه اشتغال پنج میلیون نفر که عمده آنها تحصیلکرده هستند فراهم شود؛ بنابراین ساماندهی چنین مسائلی از سوی دولت دور از انتظار است.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به اینکه باید به سرمایهگذاری خارجی بسیار توجه شود، تاکید کرد: بایستی سرمایههای ایرانیان خارج از کشور که علاقه به سرمایهگذاری در منطقه خاورمیانه و ایران دارند را جذب کنیم، زیرا منطقه خاورمیانه ثروتمند ولی ناامن است اما در بین آنها جمهوری اسلامی ایران برای امنیت خود هزینه بسیار زیادی پرداخت کرده است.
وی گفت: در زمینه جذب سرمایهگذار سه اصل اساسی وجود دارد؛ نخست امنیت منطقه و کشور و ایجاد شرایط لازم برای سرمایهگذاری، سپس تعامل با عرصه بینالملل و در نهایت بهبود فضای کسب و کار و ثبات نسبی قوانین و شرایط مناسب سرمایهگذاری.
جلالپور در ادامه یادآور شد: در زمینه تفاهم و تعامل با دنیا در دولت یازدهم کارهای بسیار بزرگی انجام شد و خوشبختانه امنیت اقتصادی هم در منطقه با کار بزرگ نیروهای نظامی و انتظامی برقرار است.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: شرایط فضای کسب و کار اصلیترین مقوله برای جذب سرمایهگذار است که گره کور این جریان به بزرگ بودن دولت برمیگردد و باید برای باز کردن آن تمهیداتی اندیشیده شود بنابراین ما در اتاق ایران و همچنین دولت به طورجدی پیگیر این امر هستیم.
وی تصریح کرد: در این فضا باید ایجاد یک امنیت روانی برای حضور سرمایهگذار فراهم شود و این مساله با کمک آحاد مردم، مقامات، مراجع عظام و... بدست میآید. توقع نیز این است که آرامش در فضای سرمایهگذاری ایجاد شود و اینکه به هر دلیلی این فضا را مخدوش کنیم گناهی نابخشودنی است.
جلالپور گفت: کشور قوانین و ضوابطی دارد بنابراین تا روزی که این قوانین جاری بوده و تغییر نکرده است همه ملزم به رعایت قانون هستیم.
وی اظهار کرد: در کشور ما صدماتی که در سایه اختلافات سیاسی بر مسائل اقتصادی وارد شده کم نبوده است و امروز هم کشوردر شرایط بد اقتصادی قرار دارد و نباید فضا به درگیریهای جناحی، خطی و غیرواقعی اقتصادی تبدیل شود.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ضمن تاکید بر نگاه به ظرفیتهای درونی نیز بیان کرد: باید به مجموعههای اقتصادی دانشبنیان توجه شود و از ایدهها، نوآوریها و خلاقیتهای دانشجویان، فارغالتحصیلان و همه کسانی که در طول دوران گذشته در فعالیتهای اقتصادی دست داشتهاند حمایت شود.
جلالپور سپس با اشاره به اینکه صادرات در هفتههای آتی روانتر خواهد شد، اظهار کرد: یک مشکل اساسی و نگرانی کنونی ما عدم روابط در بازارهای جهانی و رقابت ناپذیر بودن کالاهای ما میباشد که بخشی به عدم بهرهوری برمیگردد بطوریکه در طول 10 سال گذشته عمده محصولاتمان در داخل کشور مصرف کردهایم و بنگاهها خود را به شرایط روز مجهز نکردهاند.
وی گفت: استفاده از تکنولوژیهای نوین و ظرفیت همه بنگاههای اقتصادی بایستی حتما در روزهای آتی به جدیت دنبال شود ضمن اینکه اصلیترین معضل ما در آینده برای امکان رقابت در بازارهای جهانی، قیمت تمام شده کالاها است که باید از بنگاههای اقتصادی شروع شود.
رییس اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اظهارکرد: وظیفه ما حل مسائل فضای کسب و کار و از بین بردن موانع و قوانین مزاحم سر راه اقتصاد کشور است، پرداختن به اموری که در گذشته نیاز به آنها چندان احساس نمیشد اما امروز باید از بنگاهها آنها را آغاز کنیم.
جلالپور افزود: آنچه در سال آتی برای بنگاهها و صادرات ما در اولویت قرار دارد، قیمت تمام شده رقابتی و کیفیت تولید است؛ از این رو در فضای پیش رو و تعامل با دنیا نگاه جدی به درون بنگاهها اولویت اصلی ما قرار دارد.
وی تصریح کرد: دوشنبه این هفته اولین گشایشهای بعد از برجام را کلید زده میشود و شرایط بهتر صادراتی را در روزها، هفتهها، ماهها و سالهای آینده مشاهده خواهیم کرد.