یکسان سازی ارز زودهنگام است / ارز کافی به کشور بازنگشته است
کارشناس ارشد بازارهای مالی و پولی مقطع فعلی را برای یکسان سازی نرخ ارز در کشور زودهنگام دانست و تاکید کرد بانک مرکزی برای اجرای نظام تک نرخی ارز باید از بنیه مالی و ارزی مناسبی برخوردار باشد تا بازار ارز را مرتب تغذیه کند.
شاهین شایان آرانی با بیان اینکه هنوز ارز به میزان کافی به کشور برنگشته است، افزود: بانک مرکزی زمانی برای یکسان سازی به درجه اطمینان می رسد که ارز کافی در اختیار داشته باشد تا بتواند نظام تک نرخی را حفظ کند.
وی ادامه داد: البته با تک نرخی شدن ارز یک شوک 6 ماهه برای صنایعی که ارز ترجیحی و دولتی دریافت می کردند و حال باید با نرخ روز پیش بروند، ایجاد خواهد شد اما این یک شوک اولیه است که پس از مدتی برطرف می شود و بازار به تعادل می رسد و در واقع همین تعادل بازار برای اقتصاد ما حایز اهمیت است.
** لابی سیاسی و مزیت های خاص برای برخی گروه ها ثمره ارز دو نرخی
شایان آرانی تاکید کرد: دو نرخی بودن ارز موجب رانت و ایجاد یکسری مزیت های خاص برای برخی گروه ها می شود و این امر اقتصاد کشور را آشفته می کند.
وی تک نرخی شدن ارز را اقدامی مهم برای سروسامان دادن به اقتصاد کشور دانست و افزود: شکی نیست یکسان سازی نرخ ارز در اقتصاد ما باید اتفاق بیفتد و زمان آن هم هرچه سریعتر باشد، بهتر است اما از طرفی باید محدودیت های بانک مرکزی و کشور را نیز در نظر بگیریم.
شایان آرانی به محدودیت ها در مسیر یکسان سازی نرخ ارز اشاره کرد و گفت: باید منابع ارزی مناسب باید در کشور وجود داشته باشد تا بانک مرکزی با در اختیار داشتن این منابع بتواند نظام تک نرخی را مدیریت و کنترل کند. چنانچه این منابع در اختیار نباشد و به اجبار ارز را تک نرخی کنیم، این سیستم می شکند و جواب نخواهد داد.
**تعیین زمان دقیق یکسان سازی ارز را برعهده دولت و بانک مرکزی بگذاریم
این کارشناس حوزه بانکی با اشاره به اینکه بانک مرکزی اطلاعات کافی درباره میزان منابع ارزی کشور در اختیار دارد، تشخیص زمان تک نرخی شدن ارز را وظیفه بانک مرکزی و دولت دانست.
وی اینکه این اقدام در ماه پایانی امسال و یا ماه های نخست سال آینده اتفاق بیفتد را چندان مهم ندانست و تاکید کرد تک نرخی شدن باید زمانی رخ دهد که بانک مرکزی توان عملیاتی شدن و حفظ و پایداری آن را داشته باشد.
شایان آرانی گفت: اما در عین حال باید از بانک مرکزی و مسئولان بخواهیم زمان دقیق را اعلام کند تا نسبت به اجرایی شدن در آن مقطع متعهد شود و همه بتوانند خود را با آن زمان هماهنگ کنند.
وی واقعی شدن قیمت ها ، آزادشدن منابع ارزی، استقرار روابط کارگزاری و بانکی بین المللی، صادرات محوری، امکان دریافت اعتبارهای کوتاه، میان و بلندمدت و همچنین پرداخت وام های مستقیم بانک ها را از مزیت های یکسان سازی نرخ ارز عنوان کرد.
کارشناس ارشد بازارهای پولی و مالی پاکسازی حساب بانک ها، بازنگری و تنظیم مقررات ارزی، فعال شدن بازار بین بانکی ارز، بازنگری ساز و کار و تسویه ارزی معاملات ریالی، کاسته شدن از حجم بازار قاچاق کالا را از مزیت های فرعی یکسان سازی نرخ ارز دانست.
به گزارش ایرنا؛ اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری به تازگی در جلسه شورای مدیران ارشد بانک مرکزی با محوریت اقتصاد مقاومتی گفت: یکسان سازی نرخ ارز کار مهمی است که در این دولت باید توسط بانک مرکزی انجام شود و سایر دستگاه ها نیز کمک کنند.
ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی به تازگی از اجرای ارز تک نرخی تا ۶ ماه آینده خبر داد و گفت بانک مرکزی از منابع ارزی در جهت ایجاد تعادل در بازار و حمایت از کارخانجات و تولید و همچنین ثبات در بازار ارز استفاده می کند.
انتهای پیام