دلالهای سكه به بازار ارز هجوم بردند
نرخ دلار در هفته گذشته نوساناتی را تجربه كرد تا جایی كه شاهد افزایش روبه رشد نرخ دلار بودیم.
گزارشها از بازار ارز حاکی از آن است که نرخ دلار به بیش از 1300 تومان رسیده است و طبق پیشبینی کارشناسان و فعالان بازار نرخ دلار افزایش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
دلار در روز شنبه هفته گذشته 1235 تومان نرخگذاری شده بود که این نرخ در دو روز پس از آن به قیمت 1245 تومان رسید و حال به بالاتر از 1300 تومان رسیده است. قیمت سکه در روز پنجشنبه با اندکی کاهش به 586 هزار تومان رسید و نرخ دلار آمریکا نیز با کمی افزایش از مرز هزار و 300 تومان گذشت. همچنین این کارشناسان تقاضای ارزی مسافران حج به بازار ارز را از دیگر دلایلی میدانند که باعث شده امروز نرخ دلار افزایش یابد. همچنین سال گذشته در همین ایام بود که بازار ارز کشور دچار شوک بزرگی شد و برای اولینبار قیمتهای جدیدی در این بازار رکوردزنی کردند. همچنین گزارشها حاکی از آن است که افزایش نرخ دلار باعث افزایش نرخ سکه شده است.
سکه طرح قدیم در بازار آزاد در روز پنجشنبه 610 هزار تومان، سکه طرح جدید 586 هزار تومان، نیمسکه 281 هزار تومان، ربعسکه 147 هزار تومان و سکه یک گرمی 75 هزار تومان بود. بر این اساس، هر مثقال طلای 17 عیار نیز 224 هزار و 800 تومان، هر مثقال طلای 18 عیار 239 هزار و 150 تومان و هر گرم طلای 18 عیار 51 هزار و 900 تومان بود. همچنین دلار آمریکا در روز پنجشنبه با عبور از مرز هزار و 300 تومان رکورد جدید زد و به هزار و 302 تومان رسید؛ یورو نیز هزار و 778 تومان و پوند دو هزار و 52 تومان بود.
افزایش تقاضا با آغاز مراسم حج
شاهین شایانآرانی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با فرهیختگان، فرارسیدن مراسم حج را از دلایل اصلی در افزایش نرخ ارز ازجمله دلار عنوان کرد و گفت: همه ساله با آغاز مراسم حج شاهد افزایش تقاضا برای خرید دلار و افزایش نرخ برابری ریال به دلار هستیم.
وی با بیان اینکه مراسم حج تنها عامل افزایش نرخ ارز نیست و عوامل دیگری در افزایش نرخ دلار موثر است، تصریح کرد: اتفاقات اخیر در حوزه بانکداری از دیگر دلایلی است که باعثشده امروز شاهد افزایش نرخ ارز باشیم.
وی افزود: مسائل اخیر در حوزه بانکداری فضای اقتصادی و بازار مالی و ارز را دستخوش تلاطمها و نوعی بیاعتمادی نسبی کرده است بنابراین میتوان گفت این عوامل نیز در افزایش نرخ دلار و سایر ارزها بیتاثیر نیست.
وی تغییرات نرخ برابری ارز را از دیگر دلایل افزایش نرخ دلار عنوان کرد. این گفتهها در حالی مطرح میشود که رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر نیز پیش از این، آغاز سفر حجاج را از دلایل اصلی در افزایش نرخ دلار بیان کرده بود. وی همچنین بیان کرده بود افزایش نرخ ارز دلار در بازار داخلی از دلایل افزایش قیمت سکه در بازار داخلی بوده است.
حباب 75 درصدی نرخ دلار
دکتر حسین باهر اقتصاددان نیز در گفتوگو با ما تغییرات آتی نرخ ارز و سکه را متاثر از دو عامل داخلی و خارجی برشمرد و گفت: وضعیت اخیر مسائل پولی و بانکی ازجمله دلایلی است که باعث شده شاهد افزایش نرخ دلار باشیم.
وی افزود: اینگونه مسائل باعث میشود بسیاری از افراد به واسطههای پولی که در اختیار دارند و وجود ارزشهای ذاتی و پشتوانهای مثل طلا و ارز به سمت این بازارها روانه شوند و باعث افزایش نرخ شوند.
وی افزود: بحرانهای جهانی در منطقه یوروی اروپا، افزایش بدهیهای خارجی، کسری بودجه رو به افزایش آمریکا و بروز جنگ و نابسامانیها در سایر کشورها از دیگر دلایل افزایش نرخ ارز ازجمله دلار است.
وی اضافه کرد: با توجه به این اتفاقات به نظر میرسد در آستانه بحران جهانی هستیم و به جز کشورهایی چون چین، روسیه و هند و کشورهای تازه به دوران رسیده، باقی کشورها از نظام کاپیتالیستی تبعیت میکردند و هماکنون دچار سرنگونی سرمایهداری غیرقابل انکار هستیم. وی افزود: با این اتفاقات به نظر میرسد سیاستهای کوتاهمدت بانک مرکزی میتواند رفتار اقتصادی را تعدیل کند اما در بلندمدت با مشکلات زیرساختهای نظامهای مختلف روبهرو میشویم که حتما باید در این خصوص تجدیدنظر شود.
وی تصریح کرد: عرضه سکه و ارز به مشتاقان در حد توان توسط بانک مرکزی میتواند بورسبازی و حبابی که در سکه و ارز به وجود میآید را تعدیل کند. البته بازهم لازم است تجدیدنظرهای بنیادین در تمام نظامات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی صورت گیرد.
وی تصریح کرد: طی 30 سال گذشته تجربه ثابت کرده است فقدان در نظام اقتصادی پاسخگوی نیازهای زمان و مکان نیست و نیاز به طراحیهای نوینی دارد که باید اقدامات اساسی برای آن صورت گیرد.
وی گفت: 75 درصد نرخ دلار حبابی است و تنها 25 درصد آن براساس واقعیتهای جهانی است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه افزایش نرخ دلار نقش بسزایی در افزایش نرخ سکه داشته است، گفت: تجربه ثابت کرده است هر زمان که سرمایهگذاریهای دیگر دچار مشکل شدهاند، شاهد افزایش نرخ دلار و در پی آن نرخ سکه بودهایم.
افزایش نرخ ارز از دید کارشناسان
کارشناسان معتقدند وضعیت اخیر در بازار سکه و ارز بهدلیل در تنگنا افتادن دولت در تامین منابع است و از طرف دیگر کاهش نرخ رشد اقتصادی و رکود حاکم بر بخشهایی از اقتصاد باعث شده به سمت افزایش نرخ دلار و ارز برود. البته این گروه از کارشناسان معتقدند افزایش نرخ تورم از دیگر دلایلی است که باعثشده امروز شاهد افزایش نرخ ارز باشیم. علاوه براین کاهش نرخ سود سپردههای بانکی نیز در این افزایشها بیتاثیر نیست. با وجود این بهنظر میرسد ارادهای در بعضی از سطوح مدیریت کلان اجرایی وجود دارد که این افزایش در نرخ ارز را به سمتی سوق دهد که با روش افزایش پلکانی و جذب دلالان و سوداگران، افزایش 50 درصدی را برای قیمت ارز طی ماههای آینده رقم بزند.