مبادلات سکه آتی طی هفته گذشته نوسان بیش از 20 هزار تومان را تجربه کرد
مبادلات سکه در بازار آتی طی هفته گذشته با ارزش مبادلاتی نزدیک 2 تریلیون و 800 میلیارد تومان رو به رو شد، این در حالی بود که نوسانات قیمت سکه بیشتر تحتتاثیر قیمت ارز در بازار داخلی بود.
بازارهای جهانی طلا هفته گذشته را به مانند یک هفته ماقبل سپری کرد. نوسانات پی در پی در بازارها به دلیل بی ثباتی در بازارهای ارز و از سویی وضعیت بدهیهای منطقه یورو در پی آغاز طرح ریاضت اقتصادی در یونان، قیمت طلا را با نوسان همراه کرد. البته با مشخص شدن وضعیت بدهیهای منطقه یورو با اجلاس روز 9 اکتبر آلمان و فرانسه و از سویی جلسات سران گروه G8 در روز 18 اکتبر، اقتصاد جهان میتواند تا حدودی تکلیف خود را در سال 2011 مشخص کند. این در حالی است که با تعیین نرخ بهره از سوی بانک مرکزی اروپا و مشخص شدن میزان این نرخ، وضعیت بازارهای سهام و کالایی با روند متفاوتی پی گرفته خواهد شد. البته برخی از تحلیلگران معتقدند آلمان و فرانسه نتوانستهاند همکاری خوبی برای بهبود وضعیت دولتهای بدهکار با هم انجام بدهند و به همین دلیل نباید انتظار داشت اوضاع به سرعت تغییر کند. این در حالی است که برخی تسهیلات در نظر گرفته بانک مرکزی اروپا و استفاده از ابزارهای پولی و مالی دولتها برای رهایی از این بحران را با توجه به وضعیت ضعیف سرمایه در بانکهای این منطقه که نشات گرفته از بدهی دولتهای منطقه یورو و کاهش ارزش یورو است، موقتی میدانند و اظهار میکنند به دلیل نگرانیها، سرمایهگذاران دوست ندارند سرمایهگذاریهای جدید انجام دهند و اوضاع بازارهای سهام و کالا به همین دلیل با نوسان شدیدی همراه است. نوسان قیمتها حتی به بازار طلا نیز رسیده و پیشبینی معاملهگران نسبت به آینده، بازار طلا را با حالت ابهام روبهرو کرده است. این در شرایطی است که به دلیل تعطیلی بازارهای چینی و از سویی کاهش تقاضای طلا از سوی این کشور، بازارها نوسان قیمتی زیادی را تجربه نکردهاند، البته با تعطیلی بازارهای هند که از روز 20 اکتبر آغاز میشود و افزایش تقاضای خردهفروشی از سوی این کشور برای جشنها و اعیاد مذهبی و نزدیک شدن به سال نومیلادی، قیمتها دستخوش تغییر قرار میگیرد، اما باید یادآوری کرد این میزان تغییر بسته به تحولات و نگرانیهای اقتصادی و از سویی وضعیت بازارهای معتبر ارز دارد.
در بازار داخلی، بازارها بیشتر تحتتاثیر بازار ارز داخلی قرار گرفت. پس از اینکه بانک مرکزی در اوایل هفته گذشته اعلام کرد تا پایان هفته با سیاست کاهشی نرخ ارز قیمتها را به سطح پایینی میکشاند، اما این گفته تنها در سه روز ابتدایی هفته تحقق پیدا کرد و پس از اینکه کاهش قیمت ارزهای داخلی دلالان را به سمت این بازار کشاند، قیمتها دوباره با افزایش روبهرو شد، البته روند افزایشی قیمت دلار از تاخیر در تحویل دلار در روز سهشنبه شروع و تا پایان روز پنجشنبه هفته گذشته ادامه پیدا کرد. بازارهای سکه و طلای داخلی نیز با وجود اینکه بازارهای جهانی با افت و خیز همراه بود، اما تحتتاثیر بازارهای ارز نوسان نرخ داشت. برخی از معاملهگران معتقدند سیاستهای اعلامی بانک مرکزی به گونهای است که اصلا نمیتوان به آن اعتماد کرد، زیرا هر لحظه امکان تغییر آن وجود دارد و به همین دلیل معاملهگران با تردید و دودلی بسیاری دادوستدهایشان را انجام میدهند. نبود منطق مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار و از سویی ابهام نسبت به آینده بازارها، به بازارهای آتی بورس نیز سرایت کرده است. به طوری که نوسان قیمتها در این بازار در روزهای هفته گذشته، صفهای جداگانه خرید و فروش ایجاد کرد. البته برخی از کارشناسان مشکلات بازار آتی را تنها ناشی از سیاستهای برون سازمانی نمیدانند، بلکه معتقدند بورس آتی سکه سه اشکال اساسی دارد، حسین اسدی نیا تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با خبرگزاری پانا بر این باور است: اول اینکه ساعت کار این بازار از 10 صبح تا 6 بعدازظهر است، در حالی که مهمترین بازار جهانی طلا از ساعت 6 عصر فعالیت خود را آغاز میکند و این یعنی شما هیچ دسترسی به سرمایهگذاری خود در زمان اصلی تحولات در بازار ندارید.
مشکل دیگر بورس سکه، ثبت سفارش تلفنی است که بسیار زمانبر بوده و امکان عکسالعمل سریع در برابر تحولات را از افراد سلب میکند.
سومین مشکل این بازار صفهای خرید و فروش است که در بازار ایجاد میشود، در حالی که در یک بازار آزاد در هر زمانی هم خریدار وجود دارد و هم فروشنده، بنابراین بازار آتی سکه در ایران هنوز مناسب نیست.
اما در مجموع بازار آتی از روز شنبه تا روز پنج شنبه هفته گذشته با معامله 41 هزار و 520 قرارداد به ارزش 2 تریلیون و 747 میلیارد و 38 میلیون و 940 هزار ریال دنبال شد. این در شرایطی بود که از لحاظ حجمی و ارزشی نسبت به هفته ماقبل با رشد بیش از 30 درصد رو به رو بود. سکه آبانماه با 5 هزار و 886 قرارداد به ارزش 540 میلیارد و 455 میلیون و 400 هزار ریال دنبال شد. سکه دیماه نیز با 9 هزار و 531 قرارداد به ارزش 566 میلیارد و 873 میلیون و 780 هزار ریال دنبال شد. سکه اسفندماه با بیشترین حجم مبادلات با 25 هزار و 78 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 560 میلیارد و 371 میلیون و 390 هزار ریال سپری شد. همچنین سکههای اردیبهشتماه با معامله یک هزار و 25 قرارداد به ارزش 79 میلیارد و 338 میلیون و 370 هزار ریال به پایان رسید.
قیمت تسویه سکه در این بازار نیز نوسانی بود. سکه آبانماه در شرایطی در ابتدای هفته روند کاهشی بود که در روزهای پایانی هفته افزایشی بود، به طوری که قیمت تسویه سکه آبانماه روز پنج شنبه هفته گذشته نسبت به روز شنبه با 18 هزار و 884 تومان و 2 ریال کاهش نرخ همراه بود. سکه دیماه نیز در پایان هفته 23 هزار و 320 تومان و یک ریال کاهش قیمت داشت. سکه اسفندماه نیز با 19 هزار و 433 تومان و 2 ریال کاهش نرخ همراه شد. همچنین قیمت تسویه سکه اردیبهشتماه برعکس روند قیمتی دیگر بازارها با رشد بیش از 26465 تومان و 4 ریال دنبال شد. دلیل افزایش قیمت تسویه این قرارداد، آغاز معاملات آن از روز سه شنبه هفته گذشته همزمان با رشد قیمت دلار در بازارهای داخلی بود.