جریمه های مالیاتی چگونه شامل بخشودگی می شود/ تقوی نژاد: دولت به حساب های مردم سرکشی نمی کند

رییس کل سازمان امور مالیاتی گفت: جرایم مودیانی که تا شهریور اصل مالیات خودرا پرداخت کنند، مشمول بخشودگی جرایم می شوند

خبر را برای من بخوان

سید کامل تقوی نژاد در نشست خبری امروز اعلام کرد: جرایم مودیان خوش حساب بخشیده خواهد شد.

وی اعلام کرد:مودیانی که مشمول جریمه شذه اند، در صورتی که تا پایان شهریور اصل مالیات تعلق گرفته را پرداخت کنند جرایم آنها بخشیده می شود.

تقوی نژاد ضمن تاکید بر تصمیم جدی این سازمان مبنی بر مبارزه با فساد در بخش مالیات اظهار کرد: اولویت این سازمان ترویج اخلاق حرفه ای در ماموران سازمان مالیات بوده و با بازرسی هایی که انجام می شود ممیزین و ماموران مالیات به طور کامل تحت نظارت هستند.

وی تاکید کرد : ریشه ارتشا در سازمان امور مالیاتی خشکانده خواهد شد و به زودی رابطه سالم و درست بین مودیان و ماموران مالیات برقرار خواهدشد.

8 ابرپروژه در راه است
تقوی نژاد همچنین از اجرای طرح جامع مالیاتی در بهمن ماه سال جاری خبر داد و گفت: وزیر اقتصاد و امور دارایی ۸ ابرپروژه را از ابتدای فعالیت خود پیگیری می کنند که مهمترین، جامع ترین و موثرترین آنها طرح جامع مالیاتی است.

به گفته وی صندوق های مکانیزه فروش و طرح جامع مالیاتی جهت شفاف سازی و تحقق درآمدهای مالیاتی از اصلی ترین برنامه های سازمان امور مالیاتی در سال جاری است.
وی به ارایه اطلاعاتی در خصوص درآمدهای مالیاتی سال گذشته کرد و گفت: کل مالیات اخذ شده در سال ۹۴ شامل مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده ۶۶۷ هزار میلیارد ریال است که حدود ۹۰ درصد از درآمدهای پیش بینی شده در بودجه سال ۹۴ محقق شده و نسبت به سال ۹۳ ۱۶درصد افزایش داشت.

وی ادامه داد: از رقم کل مالیاتهای دریافت شده در سال گذشته ۴۲۱ هزار میلیارد ریال در بخش مالیاتهای مستقیم بود که ۹۶ درصد تحقق درآمد پیش بینی شده و همچنین ۱۳ درصد رشد نسبت به سال ۹۳ داشت. در بخش مالیات بر ارزش افزوده نیز ۲۴۶ هزار ریال مالیات اخذ شد که ۸۰ درصد از درآمد پیش بینی شده در بودجه ۹۴ بود و حدود 13.5 درصد افزایش نسبت به سال ۹۳ داشت.

سرکشی به حساب های بانکی
تقوی نژاد همچنین درباره سرکشی به حساب‌های بانکی مردم گفت: شفاف می‌گویم که سازمان مالیاتی چنین برنامه ای ندارد. البته این حق ما است، زیرا ما سازمانی حاکمیتی هستیم و قانون اجازه چنین کاری را به ما داده، این در حالی است که اگر سازمان مالیاتی به صورت شفاف نسبت به حساب‌ها و دارایی افراد برای اخذ مالیات توجه نکند، باید مورد سئوال قرار گیرد.

حسابهای بانکی فعلا شامل اخذ مالیات نمی شوند

وی ادامه داد: اخذ مالیات از حسابهای بانکی برنامه ای در دست مطالعه است و ما هیچ برنامه ای در خصوص اخذ مالیات از حساب های بانکی مصوب نکرده ایم.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه اطلاعات دارایی‌های افراد باید در سازمان مالیاتی تجمیع شود، یادآورشد: ما امانت دارمردم هستیم و اگر قرار باشد روزی اطلاعات حساب‌ها به سازمان امور مالیاتی منتقل شود، فقط برای تشویق مالیات خواهد بود و برای انجام این امر مجاز به استفاده از این اطلاعات هستیم و اگر غیر از این باشد، ما مجرم خواهیم بود.

بخشنامه جدید برای موارد مشکوک

رییس سازمان امور مالیاتی در ادامه این نشست از صدور بخشنامه جدید به دستگاه های ذی‌ربط خبر داد و گفت: براساس این بخشنامه، اگر این دستگاه‌ها در بررسی‌های خود به حساب‌های مشکوکی برخوردند، به سازمان مالیاتی اعلام کنند.

وی ادامه داد: ما نیز در ادارات کل گروه‌هایی را مامور کردیم که این حساب‌ها را کنترل کنند و ابتدا حساب‌ها با پرونده‌ها تطبیق داده می شود و اگر میزان گردش مالی این افراد با پرونده های مالیاتی‌شان مغایرت داشته باشد، این افراد را فرا می‌خوانیم، البته ممکن است که آنها مودی مالیاتی نباشند و فرار مالیاتی داشته باشند.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: برای نمونه سال گذشته فقط در یک مورد ۶۳۰ میلیارد تومان سازمان یک حساب مشکوکی را کشف و از آن مالیات اخذ کرد و این بررسی ها برای جلوگیری از فرار مالیاتی افرادی است که درآمدهای بالایی دارند اما مالیات نمی‌پردازند.

تقوی‌نژاد با بیان اینکه در این زمینه سازمان مالیاتی اختیاراتی برای رسیدگی به اسناد و مدارک این گونه افراد وجود دارد،گفت:دستگاه‌ها مکلفند که اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار دهند. برای برخورد با متواریان مالیاتی نیز اختیاراتی به ما داده شده است که با همکاری قوه قضائیه با آنها برخوردهای لازم صورت گیرد.


رقم دقیق مطالبات معوق مالیاتی
وی، رقم معوقات مالیاتی (مطالبات مالیاتی) را ۴۲۱ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: اصل این معوقات ۱۷۸ هزار میلیارد ریال و جرایم آن ۲۴۳ هزار میلیارد ریال است.
تقوی نژاد درباره رقم فرار مالیاتی اظهارداشت: گاهی رقم فرار مالیاتی تا ۴۰ درصد مالیات‌های وصولی هم می‌رسد، این در حالی است که رقم اقتصاد زیرزمینی ۲۵ میلیارد دلار تخمین زده می شود اما سازمان مالیاتی از بخش‌های سیاه و خاکستری هم مالیات می گیرد.
نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی
وی، نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را حدود ۶.۳ درصد و با احتساب عوارض ۶.۹۸ درصد ذکر کرد و اظهارداشت: نسبت درآمد مالیاتی به هزینه جاری در پایان سال گذشته، ۴۸.۹ درصد بوده است، همچنین از ابتدای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده یعنی از سال ۸۷ تا پایان ۹۴ حدود ۵۴۲ هزار مودی در سازمان مالیات بر ارزش افزوده ثبت‌نام کرده‌اند که ۷۲ هزار نفر آنها مربوط به سال ۹۴ بوده است. از ابتدای اجرای قانون تا پایان سال گذشته هم ۱۳۰۴ میلیارد ریال و ۸۱۱ میلیارد ریال مالیات و عوارض دریافت شده است.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی گفت: از ابتدای اجرای قانون ارزش افزوده تا پایان سال ۹۴ حدود ۷ میلیون و ۳۱۴ هزار اظهارنامه ثبت شده که ۱۲۶۰ اظهارنامه مربوط به سال ۹۴ بوده، ۱۲ هزار و ۵۶۱ میلیارد ریال به تولیدکنندگان و صادرکنندگان مسترد شده است.
موسسات غیرمجاز باید مالیات سپرده های خود را بدهند
وی درباره اخذ مالیات از موسسات غیر مجاز بانکی گفت: سازمان مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده از بانک‌ها نمی‌گیرد اما از موسسات غیر مجاز مالیات دریافت می‌کند و آنها مکلف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند. در بحث ارث، افرادی که نزد بانک‌ها و موسسات مجاز سپرده گذاری کرده باشند، لازم است که برای آزاد سازی ۳ درصد مبلغ سپرده را مالیات بپردازند و اگر سپرده آنها در موسسات غیر مجاز باشد، این رقم به ۱۰ درصد می رسد.


کشف باند کدفروشی و ارتشا توسط سازمان امور مالیات
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه دادستان کل کشور هفته گذشته از دستگیری اعضای یک باند ارتشا در سازمان مالیاتی که با شرکت‌های کدفروش همکاری می‌کردند، خبر داده است، در این خصوص توضیح بفرمائید، گفت: سازمان مالیاتی ۱۵۰۰ شرکت کدفروش را شناسایی کرده بود اما موردی که اعلام شده است، باند وسیعی نبوده و تنها یکی از کارمندان سازمان مالیاتی با همدستی خواهر خود که در یکی از شرکت‌های کدفروش فعالیت می کرده، همکاری نموده است. این موضوع نیز توسط خود سازمان مالیاتی کشف و پرونده ای در این زمینه تشکیل شد و در اختیار وزارت اطلاعات و قوه قضائیه قرار گرفت.
تقوی‌نژاد در مورد روند کدفروشی در کشور گفت: از دهه ۷۰ یعنی همزمان با اجرای کد اقتصادی، سیستم کدفروشی هم شکل گرفت که در بخش مالیات، کتمان درآمد، ایجاد هزینه‌های غیرواقعی و سود مطرح بوده ولی در بخش ارزش افزوده نپرداختن مالیات و ایجاد اعتبار مطرح است. تاکنون ۱۵۰۰ شرکت شناسایی شده که عملکرد آنها مبتنی بر تضییع حقوق دولت بوده که البته خنثی شده و اسامی این شرکت‌ها در سامانه مالیاتی در دسترس است. البته به مودیان توصیه می‌کنیم که در زمان خرید و فروش کالا و انجام معامله نسبت به رسمیت شرکت‌ها اطمینان حاصل کنند.
وی گفت: در هفته گذشته با بازرسی‌های انجام شده توسط حراست سازمان مالیاتی، ۹۰ مُهر از یک شرکتی که اقدام به کدفروشی می‌کردند، کشف شد.


واکنش به اظهارات عسگراولادی
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در واکنش به اظهارات روز گذشته اسدالله عسگراولادی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران مبنی بر اینکه سازمان مالیاتی «وبال گردن» مردم است، گفت: مالیات موضوعی ملی، حق مردم و عمومی است و هیچ عاقلی در دنیا نسبت به اخذ مالیات تردید ندارد. در عین حال، مالیات حق دولت است. بهتر است که رسانه ها برای راستی آزمایی مطالبی که توسط برخی ها مطرح می شود، از ما سئوال بپرسند. به عنوان نمونه هفته گذشته در مطبوعات آمده بود که کارخانه ای با ۱۵۰۰ نفر کارگر تعطیل شده، این در حالی است که این مودی از سال ۸۷ پرونده مالیاتی بوده است که در حال حاضر بدهی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد ریالی دارد که پرداختی نیز انجام نداده است.
وی ادامه داد: این مودی در سال ۸۷ زیان اعلام کرد اما با بررسی‌های سازمان مالیاتی مشخص شد که این فرد نه تنها زیان نکرده بلکه سود بالایی هم داشته است. به هر حال طی ۱۱ سال این مودی زیان اعلام کرده اما طبق رسیدگی ها، همه دفاتر وی واهی بوده و در حال حاضر نیز کارخانه خود را تعطیل کرده است.


خط قرمزی در اخذ مالیات نداریم
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در روزهای اخیر یکی از نمایندگان مجلس گفته است یک وزیر به همراه دختران و دامادهای خود کارخانه‌های متعددی دارند. آیا اینگونه افراد و افرادی که دارای سمت هستند، مالیات خود را می پردازند یا خیر؟ گفت: سیاست جدی سازمان، اجرای عادلانه قانون مالیات‌ها است. هر فعال اقتصادی با داشتن هر سمت اجرایی یا مسئولیتی اگر از پرداخت مالیات فرار کند، سازمان مالیاتی به طور قطع مالیات حقه را از آنها خواهد گرفت و اگر لازم باشد در این زمینه به مردم اطلاع رسانی خواهد کرد. فرد برای ما مهم نیست، خیلی از افرادی که فرار مالیاتی دارند و دانه درشت هستند، جزء خطوط قرمز ما نیستند. در واقع سازمان مالیاتی حوزه و خط قرمزی برای وصول مالیات در کشور نمی شناسد و هر شخص، نهاد یا ارگانی باشد باید مالیات را بپردازد.


نحوه اخذ مالیات از دانه‌درشت‌های مالیاتی
رئیس کل سازمان امور مالیاتی درباره برخورد جدی با متواریان دانه درشت مالیاتی گفت: با دانه درشت‌های مالیاتی که فرار مالیاتی دارند، برخورد جدی صورت می‌گیرد. برای اجرای این برنامه از وزارت اطلاعات و قوه قضائیه کمک می‌گیریم و شعب ویژه‌ای برای رسیدگی به تخلفات مالیاتی با همکاری قوه قضائیه پیش‌بینی شده و قانون نیز اختیارات لازم را به ما داده است.
وی ادامه داد: از امسال به بعد افرادی که فرار مالیاتی دارند یا تمکین نمی‌کنند و یا با زد و بند از پرداخت مالیات امتناع می‌کنند، با همکاری وزارت اطلاعات و قوه قضائیه با آنها برخوردهای جدی صورت می گیرد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره اخذ مالیات از صادرکنندگان گفت: کلیه صادرکنندگان از پرداخت مالیات معاف هستند ولی باید آئین‌نامه‌ای تنظیم شود که براساس آن، فقط ۲۰ درصد صادرکنندگان مواد خام معدنی از معافیت مالیاتی برخوردار شوند و در عین حال باید نسبت به کالاهای فرآوری شده و خام تفاوت قائل شد.
تقوی‌نژاد اطهارداشت: براساس بند ۲۴ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتی، اگر صادرکنندگانی در زمان فروش ارز متحمل زیان شوند، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی می‌شود، این در حالی است که طی روزهای گذشته معافیت خرید و فروش ارز از سوی مجلس به تصویب رسید اما ما قصد داریم نسبت به این موضوع واکنش نشان دهیم، زیرا این امر باعث اختلال در نظام ارزی کشور و زیان می‌شود، همچنین سود حاصل از تسعیر نرخ ارز همچنان معاف از مالیات است.
وی با اعلام اینکه اخذ مالیات به روش علی‌الرأس از سیستم مالیاتی کشور حذف خواهد شد، گفت: مالیات مشاغل کمتر از پنج درصد مجموع مالیات‌های کشور است.


مالیات اصناف امسال افزایش نمی‌یابد
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی از انجام تفاهماتی با رئیس اتاق اصناف خبر داد و تصریح کرد: یک خبر خوش مالیاتی نیز داریم و آن این است که امسال دریافت مالیات‌ها راحت‌‌تر و شفاف‌تر خواهد شد و افزایشی برای مالیات اصناف و مشاغل اعمال نخواهد شد.


فراخوان نصب صندوق فروش مکانیزه به ۳۰ صنف
رئیس کل سازمان امور مالیاتی از فراخوان نصب صندوق فروش مکانیزه به ۳۰ صنف خبر داد و افزود: در لایحه جدیدی که در این زمینه به مجلس ارائه خواهیم کرد، مشوق‌هایی در نظر گرفته شده و هزینه خرید صندوق از مالیات مودی کسر می‌گردد. در اصل سازمان، صندوق را خریداری می‌کند.
وی تصریح کرد: در این زمینه با شرکت‌های سازنده داخلی مذاکراتی صورت گرفته و هماهنگی‌هایی با اتاق اصناف شده و با تصویب مجلس، اقدامات لازم را آغاز خواهیم کرد و سه میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صنفی باید به صندوق مجهز شوند. براساس قانون و بخشنامه هم کسانی که نسبت به عدم نصب صندوق اقدام نمی‌کنند، مشمول مالیات نمی‌شوند اما هر فردی حتی نصب صندوق را اعلام کند از نظر ما صندوق شده، تلقی می‌گردد.
تقوی‌نژاد خاطرنشان کرد: تمام پرونده‌های مشاغل تا پایان سال ۹۳ حتما باید تا پایان سال ۹۵ قطعیت پیدا کنند.