سنای آمریکا لایحه پیگرد قضایی عربستان برای حملات 11 سپتامبر را تصویب کرد
سنای آمریکا لایحهای را تصویب کرد که به خانوادههای قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 اجازه میدهد از دولت عربستان سعودی شکایت کنند؛ اقدامی که اعتراضات شدید عربستان سعودی را نادیده گرفته و کنگره را در مقابل کاخ سفید قرار میدهد.
به نوشته روزنامه گاردین، قانون "عدالت در برابر حامیان تروریسم" که با رای گیری کلامی تصویب شد واکنش شدید ریاض را به دنبال داشت و عربستان تهدید کرده که اگر این قانون اجرایی شود میلیاردها دلار خود را از اقتصاد آمریکا بیرون میکشد.
این لایحه تحت حمایت سناتورهای آمریکایی "جان کورنین" و "چاک شومر" به خانوادههای قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر این اجازه را میدهد تا در دادگاه آمریکا نسبت به تمامی نقشهایی که عوامل دولت سعودی در حملات 2001 میلادی ایفا کردهاند، شکایت کنند؛ حملاتی که جان هزاران تن را در نیویورک، منطقه "واشنگتن دیسی" و" پنسیلوانیا" گرفت.
این لایحه پس از تصویب در سنا برای رایگیری به مجلس نمایندگان آمریکا فرستاده میشود.
خانوادههای قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر از دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا خواستهاند تا اطلاعات آمریکا را در خصوص اینکه آیا عربستان سعودی در این حملات دست داشته یا خیر منتشر کند.
این در حالی است که عادل بن احمد الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان اوایل ماه جاری میلادی این مساله را که ریاض تهدیداتی را در خصوص این لایحه مطرح کرده، رد کرد.
وی گفته بود: ریاض هشدار داده که اگر این لایحه به قانون تبدیل شود اعتماد سرمایهگذاری در آمریکا کاهش مییابد. در حقیقت کنگره به گونهای عمل میکند که میخواهد قوانین مصونیت از مجازات حاکمیتهای مطلق را رفع کند و باعث شود قانون بین المللی جهان به "قانون جنگل" تبدیل شود.
در متن این لایحه آمده است، آمریکا با هر ابزاری که در اختیار داشته باشد با تروریسم مقابله خواهد کرد و قربانیان حملات تروریستی در کشور ما باید از هرگونه ابزار لازم برای عدالت خواهی برخوردار باشد.
بر این اساس آمریکاییها اجازه خواهند داشت از کشورها و دولتها به دلیل انجام حملات تروریستی در خاک آمریکا شکایت کنند.
سناتور شومر گفت: هر دولت خارجی که به تروریستها کمک میکند تا به آمریکا حمله کنند، اگر این حمایت ثابت شود، بهای اقدام خود را پرداخت خواهد کرد. دموکراتهای سنا به شدت از این لایحه حمایت کرده و به همین دلیل در مقابل دولت اوباما ایستادهاند.
شومر که از دموکراتهای سناست درباره این لایحه توضیح داد: این لایحه به خواست من به عنوان یک نیویورکی نزدیک است چرا که به قربانیان حملات 11 سپتامبر کمک میکند که به میزان هرچند اندکی از عدالت دست یابند.
در مقابل کاخ سفید اعلام کرده این لایحه آمریکاییهای خارج از کشور را در معرض خطرات حقوقی قرار میدهد.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت: تلاشها برای تغییر این لایحه توجهی به نگرانیهای ابراز شده دولت در خصوص حفظ معافیت از مجازات حاکمیتهای مطلق ندارد. با توجه به نگرانیهایی که ابراز کردهایم به سختی میتوان تصور کرد که رئیس جمهور این لایحه را امضا کند.
این در حالی است که شومر مطمئن است سنا دو سوم رای لازم پارلمان برای باطل کردن وتوی ریاست جمهوری را به دست خواهد آورد.
وی پس از اقدام سنا در کنفرانس خبری افزود: فکر نمیکنم که اظهارات مقامات کاخ سفید محکم و معتبر باشد.
شومر ادامه داد: "اشتباه" است که ادعا کنیم این لایحه باعث اقدامات تلافیجویانه علیه آمریکا میشود؛ چراکه ما آن کسی نیستیم که مردم را برای منفجر کردن ساختمانها و کشتن غیرنظامیان بیگناه در سایر کشورها آموزش میدهیم.
انتهای پیام