رونمایی از گزارش جامع بازار کار کشور/ آمارسازی نداریم

معاون وزیرکار با اعلام اینکه طرح جامع بررسی وضعیت بیکاری استان‌ها و شرایط بیکاران هرمنطقه در حال احصاء است،گفت: تا یک‌ماه آینده گزارش کامل وضعیت اشتغال در استان‌ها و شهرستان‌ها ارائه می‌شود.

خبر را برای من بخوان

همواره برخی مباحث پیرامون آمارهای اشتغالی ارائه شده از سوی دولت مبنی بر اینکه دولت باید خالص اشتغال ایجاد شده را اعلام کند و نه اینکه فردی پس از سال ها اشتغال موفق شده از سوی کارفرما و یا خویش فرمایی بیمه شود، بیمه کارگران ساختمانی، بیمه بیکاری و مواردی مانند آن را اشتغال جدید بداند و در آمار عملکرد خود لحاظ کند؛ هر چند وقتی امکان بیمه کارگر ساختمانی و مانند آن فراهم می شود در واقع ضریب امنیت شغلی افراد بالاتر می رود و نشان می دهد فرد امیدواری هایی نسبت به آینده شغلی خود پیدا کرده و یا اینکه اوضاع بنگاه بهتر شده که فرد را بیمه کرده است.

از سویی، کارشناسان می گویند در شرایط فعلی اقتصاد ایران ظرفیت ایجاد میلیونی اشتغال وجود ندارد و برای دستیابی به اشتغال واقعی جدید ایجاد شده در هر سال هم باید، ۲۰ درصد آمارهای ارائه شده از سوی دولت را اشتغال جدید بدانیم و مابقی مواردی است که توضیح داده شد.

عیسی منصوری در توضیح ابهامات موجود در این بخش گفت: قبلا چنین رویه ای وجود داشته و اتفاق افتاده است و در دوره های گذشته به عنوان نمونه در استانی ۵ هزار نفر قالیباف شاغل از قبل و تولید کننده را تنها به دلیل ارائه یک مجوز فعالیت به عنوان اشتغال جدید معرفی کرده اند.

تمایل واحدهای خُرد به فعالیت غیررسمی

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار اظهارداشت: حالا دیگر این اتفاق نمی افتد چون اولا در دوره رکود حتی نمی توان گفت از آمارهای ارائه شده درباره تعداد شاغلان در سال، ۲۰ درصد هم اشتغال جدید باشد و این آمار به مراتب کمتر است.

منصوری خاطرنشان کرد: نکته دوم اینکه در دوران رکود ممکن است بنگاه های رسمی کشور نیز برای اینکه بتواند هزینه های خود را کاهش دهد به سمت فعالیت های غیررسمی پیش برود و به بیان دیگر بخشی از اشتغال رسمی کشور، غیررسمی خواهد شد؛ بنابراین نمی توان گفت فردی شاغل بوده و حالا بیمه شده است چون ممکن است برعکس شود و فرد به سمت اشتغال غیررسمی و در نتیجه از دست دادن بیمه هم پیش برود.

این مقام مسئول در وزارت کار افزود: یک بنگاهی که ۱۰ نفر نیروی کار دارد باید در یکسال ۳۰ میلیون تومان هزینه بیمه پرداخت کند و این فشار سنگینی بر اینگونه واحدهای کوچک است؛ بنابراین تمایل دارد که هزینه های خود را کاهش دهد و نه بیشتر.

وی تصریح کرد: اما اینکه فردی در بخش غیررسمی کار می کند و حالا پس از سال ها اشتغال بیمه می شود را نباید شاغل جدید دانست، نکته درستی است. یک موضوع دیگر این است که این نوع نگرانی را ما در دوره جدید فعالیت وزارت کار داشتیم؛ بنابراین تامین اجتماعی لیست رشته های مختلف شغلی را استخراج کرده است.

ارائه گزارش میدانی از اوضاع بیکاری استان‌ها

به گفته منصوری، در این لیست مشخص شده چه کسی کارفرمایی، خویش فرمایی، کارگری و ... بیمه شده که اثبات می کند آمارهای اشتغالی ارائه شده از سوی دولت به سمت غیرواقعی شدن و آمارسازی نرفته است. درباره سال ۹۴ می توان حتی جزئیات بیمه ۶۶۷ هزار شاغل جدید هم که به عنوان عملکرد اشتغال زایی دولت مطرح شده را ارائه کرد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار تصریح کرد: ما در وزارت کار و مجموعه دولت نیز دغدغه داریم که بدانیم در چه بخش هایی ضعف داریم و در کجا باید بیشتر کار شود. به صورت کلی، این نوع داده ها ابزار خوبی برای تصمیم گیری نیستند و ما برای اینکه بفهمیم وضعیت بازار کار چگونه است و یک تصویر از شرایط موجود داشته باشیم، خوب است.

این مقام مسئول در وزارت کار خاطرنشان کرد: بر اساس اطلاعات کمی نمی توان لزوما بهترین تصمیم ها را درباره بازار کار گرفت، بلکه داده ها باید قابل پردازش باشند و ما اطلاعات کیفی و میدانی هم باید داشته باشیم و به همین دلیل ما از ابتدای سال جاری از تمامی استان ها یک گزارش جامعی را جمع آوری می کنیم که در آن بیکاری کاملا مسجل شده و حتی اینکه بیکاران چه کسانی هستند و عوامل موثر بر بیکاری، مباحث مهاجرت و حاشیه نشینی و کمبود منابع آب و مهارت، فارغ التحصیلان، زنان سرپرست خانوار و انواع حالت هایی که در این زمینه وجود دارد را با دلایل آن احصا می شود که چگونه به اینجا رسیده ایم.

منصوری ادامه داد: ما ظرف یکماه آینده می توانیم این گزارش را ارائه کنیم که در آن وضعیت استان به استان و شهرستان به شهرستان به چه ترتیبی است به گونه ای که بتوان بر مبنای آن به صورت منطقه ای تصمیم گرفت. بنابراین بیش از آنکه نقد داده ها در زمینه اشتغال و بیکاری درست باشد، باید گفت آیا می توان صرفا بر اساس داده ها تصمیم گیری کرد