۱۰ هزار گردشگر ایرانی سردرگم در ترکیه/هزینه اقامت اجباری
حدود ۱۰ هزار گردشگر ایرانی که در ترکیه به سر می برند برای بازگشت به ایران سردرگم هستند، این گردشگران که با تور به ترکیه رفته اند بابت هزینه اضافه اقامت اجباری خود دچار مشکل هستند.
کودتای شب گذشته ترکیه موجب شد تا همه پروازهای ایران به ترکیه و بلعکس لغو شود.برخی از مسافران ایرانی که در لحظات قبل از کودتا استانبول را ترک کرده بودند، با جو متشنج فرودگاه استانبول مواجه شدند. اما با شروع کودتا مسافران فرودگاه از جمله ایرانیانی که قصد سفر به ایران را داشتند، با لغو پروازها، مجبور به ماندن در ترکیه شدند.
در این میان مسافران در ایران مشمول پرداخت جریمه بابت لغو کردن سفرشان نمی شوند و مسافرانی که در ترکیه هستند نیز باید منتظر بمانند که آیا دفاتر خدمات مسافرتی هماهنگ کننده تور گردشگران می پذیرند که هزینه اقامت اضافه آنها پرداخت شود یا خیر.
ولی تیموری مدیر کل دفتر نظارت و ارزیابی گردشگری درباره شرایط گردشگران ایرانی به توضیح داد: در قراردادهای گردشگران آمده است که ارائه خدمات گردشگری در تورهای خارجی که به شرایط بحرانی برخورد میکند، چگونه باشد. این شرایط در قراردادهای مربوطه امضا شده است و هزینههای آن نیز مشخص است، بنابراین ایرانیانی که قصد سفر به ترکیه را داشتند، اما به دلیل بحران به وجود آمده سفر آنها لغو شده است، مشمول جریمه نمیشوند، اما گردشگرانی که در ترکیه حضور دارند و سفر آنها به پایان رسیده، اکنون که نه آژانسی طرف حساب است و نه ارائهکننده خدمات، تامین بخشی از این هزینه برعهده مسافر خواهد بود.
وی گفت: ممکن است مسافران برنامهشان این بوده باشد که تا دیروز باید به ایران برمیگشتند و پول آنها در این سفر تمام شده باشد و اکنون با توجه به شرایط به وجود آمده مجبور به اقامت بیشتر در ترکیه باشند. در این زمان دفاتر خدمات مسافرتی با توجه به توافقاتی که با طرف خارجی کردهاند میتوانند مساعدت کرده و مشکل آنها را برطرف و به تدریج آنها را به ایران برگردانند.
علی رفیعی معاون گردشگری تهران نیز به خبرنگار مهر گفت: هزینه اقامت اجباری مسافران ایرانی در ترکیه با تعاملی که بین دفاتر خدمات مسافرتی و مسافر وجود دارد، تامین می شود. چون بحران ترکیه یک اتفاق ناگهانی بوده است. این اتفاق می توانست در اثر عوامل طبیعی باشد. در این مواقع از لحاظ عرف بین الملل بین کشورها توافقاتی انجام می شود در این باره نیز ترکیه تلاش می کند که اقامت اتباع خارجی را از لحاظ امنیت تامین کند و یا تسهیلات ارزان قیمت در اختیار آنها قرار دهد.
طبق گزارش معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی اکنون ۱۰ هزار گردشگر ایرانی در ترکیه حضور دارند که با تورهای گردشگری به این کشور سفر کرده اند. به همین دلیل اکنون سازمان میراث فرهنگی درصدد است تا بیانیهای پیرو اتفاقات به وجود آمده منتشر کند. در این بیانیه آمده است تا زمانی که آرامش به ترکیه برنگشته، ایرانیان قصد سفر به این کشور را نداشته باشند.
همچنین وزارت خارجه ایران نیز در بیانیهای از ایرانیانی که اکنون در ترکیه هستند خواسته است که در صورت هر گونه مشکلی با سفارت ایران در آنکارا تماس داشته باشند و هموطنان مقیم ترکیه و مسافران این کشور تا اطلاع ثانوی از ترک محل اقامت و حضور در هر گونه تجمع خودداری کرده و به هشدارهای مقامات ذیربط امنیتی جمهوری ترکیه توجه کنند.