سایت خبری طلا

رفع تحریم به "حضورِ بی‌برنامه" خارجی‌ها در کشور منجر نشود/"بازار ملی" را به راحتی در اختیار خارجی‌ها قرار ندهیم

منبع: خبرگزاری تسنیم


رئیس جهاد دانشگاهی با تاکید براینکه رفع تحریم نباید به حضور بی‌برنامه خارجی‌ها در کشور منجر شود، گفت: بازار ملی را نباید به راحتی در اختیار خارجی‌ها قرار داد، باید انتقال تکنولوژی نیز صورت گرفته و اجباری شود.


سیدحمیدرضا طیبی در نشست خبری با رسانه‌های آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه در ایجاد پروژه‌های جدید باید خودمان مهندسی پایه را انجام داده و فناوری را به دست بگیریم، اظهار داشت: ما در کشور چندین بار کارخانه‌های فولاد، سیمان، پتروشیمی و... را بار‌ها به صورت تکراری از خارجی‌ها خریداری می‌کنیم ولی فناوری را نمی‌خریم.

وی افزود: باید اقتصاد ما بر پایه این انتقال فناوری رشد داشته باشد، چراکه صاحب فناوری بودن، می‌تواند محصولات ما را در دنیا از نظر قیمت و کیفیت قابل رقابت کند.

رئیس جهاد دانشگاهی کشور، با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران متکی بر تولید ملی رقابتی نیست، گفت: با توجه به نرخ رشد جمعیتی سنگینی که در دهه‌های گذشته داشتیم، نتوانستیم اشتغال کافی برای جوانان ایجاد کنیم لذا باید اقتصاد متکی بر دانش وفناوری را توسعه دهیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با بیان اینکه باید در حوزه فناوری، مولد بود و بتوان صادرات کرد، ابراز داشت: ما این کار را در گذشته نکردیم و تعداد شغلی هم که ایجاد شد، بسیار کم و ناکافی بود.

وی ادامه داد: با توسعه آموزش عالی، سرعت ورود جوانان به بازار کار را کند‌تر کردیم و سفره خانواده‌ها خالی تر شد، اکنون دیگر بالا‌تر از دکترا نداریم و با افزایش شدید ورودی به بازار کار مواجه شدیم، بنابراین باید در اقتصاد دانش بنیان به صورت جدی متمرکز شویم و آن را شوخی نگیریم، چراکه جوان تا حدی می‌تواند بیکاری را تحمل کند بعد از آن یا مهاجرت می‌کند یا بیکاری به بحران اجتماعی تبدیل می‌شود.

طیبی، با بیان اینکه با وجود مهاجرت بالا، هنوز نیروی انسانی خوبی در کنار منابع طبیعی داریم و در جهاد دانشگاهی نیز ابزار حل مشکل را داریم، تصریح کرد: این نهاد می‌تواند برای رشد اقتصاد کشور کمک کند.  

وی با تاکید بر اینکه با توسعه سیاسی، به وفاق ملی برای توسعه اقتصادی نیاز داریم تا همه مسئولان و مردم، یکدل و هم صدا شوند، اظهار داشت: دولت‌ها در 4 سال نمی‌توانند برنامه ریزی دراز مدت کرده و مشکلات کشور را حل کنند، فیش حقوق همه را ناراحت کرد ولی نباید آن را به حدی عمیق کنیم که به حاشیه برویم و از توسعه کشور بازمانیم.

رئیس جهاد دانشگاهی کشور، افزود: دعوا‌ها باید برای برنامه ریزی درست کشور جهت توسعه صورت گیرد و از دعواهای سیاسی غیرمفید بپرهیزیم.

طیبی، با اشاره به اینکه همه واحد‌ها موظف به توسعه فناوری بر مبنای ظرفیت استان خود هستند، ابراز داشت: سرمایه گذاری‌ها باید بر اساس نیاز کشور صورت گیرد، بازار ملی را نباید به راحتی در اختیار خارجی‌ها قرار داد، باید انتقال تکنولوژی نیز صورت گرفته و اجباری شود.

وی به عنوان مثال، حل مشکلات آب آشامیدنی 17 استان کشور با نصب آب شیرین کن توسط جهاد دانشگاهی را یادآور شد و گفت: ماموریت این کار که بر عهده جهاد دانشگاهی گذاشته شد، تلاش کردیم ضمن انتقال تکنولوژی و نوآوری، در داخل کشور تولید کرده و نصب کنیم.

به گفته طیبی، در حوزه سلول‌های بنیادی، نفت و انرژی، فناوری‌های نوین  اقدامات اساسی زیادی انجام دادیم که به دنبال منابع برای گسترش حوزه فعالیت آن‌ها هستیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تاکید بر اینکه در دولت باید بین وزارت علوم و وزارت صنعت به عنوان متولیان اصلی توسعه علمی و صنعتی هماهنگی صورت گیرد، اظهار داشت: در کشور ثبات کافی برای توجه به مسائل اصلی وجود ندارد، در همه دولت‌ها جناح مقابل به اپوزسیون او تبدیل شده و دائما فشار سیاسی وارد می‌کند، آنقدر به حاشیه می‌رویم و مردم را متوقع می‌کنیم تا مسائل باید سریع حل شود، چون دولت تحت فشار است، مجبور است با واردات نیاز کشور را تامین کند و زیرساخت‌ها را نمی‌توانیم تقویت کنیم.  

وی با بیان اینکه سیاست از جنبه منفی، اثر سوء در کشور می‌گذارد، تصریح کرد: در کشور ما متاسفانه سیاست بر مسائل توسعه‌ای کشور و بر همه چیز غلبه پیدا کرده است، وفاق و همدلی بیش از توسعه اقتصادی نیاز است، چراکه زمینه ساز آن، توسعه سیاسی است.

رئیس جهاد دانشگاهی کشور، در ادامه، با تاکید براینکه رفع تحریم نباید به حضور بی‌برنامه خارجی‌ها در کشور منجر شود، خاطر نشان کرد: در داخل کشور در رفع تحریم، باید همه متحد باشیم و اگر وفاق نباشد، طرف مقابل هم به تعهدات خود پایبند نخواهد بود.

طیبی در ادامه، نقش جهاد دانشگاهی در افزایش شتاب علمی کشور را یادآور شد و گفت: در جهاد دانشگاهی، باید ابتدا کار علمی شود سپس نتیجه آن تبدیل به مقاله شود، نه اینکه ابتدا مقاله تولید شود و سپس عملیاتی کنیم.

وی، با بیان اینکه توسعه اقتصاد و فناوری در شتاب علمی مد نظر مقام معظم رهبری، حفظ شتاب علمی برای تامین نیازهای کشور است، تصریح کرد: با کیفیت دهی به مقالات می‌توان بخشی از این انتظار را برآورده کرد، هدف، تولید مقاله نباید باشد، پروژه‌های بزرگ و ادامه دار را باید اجرایی کنیم.  

رئیس جهاد دانشگاهی کشور در پاسخ به سوال تسنیم، مبنی بر لغو قرارداد خرید دکل‌های نفتی تولیدی در جهاد دانشگاهی توسط دولت، تصریح کرد: در دولت قبل وزیر نفت به شدت موافق استفاده از دکل جهاد بود ولی معاون وزیر سنگ اندازی کرد و موافق نبود.  

طیبی با بیان اینکه خرید 14 دکل نفتی با وزارت نفت به امضا رسیده بود، ادامه داد: در ‌‌نهایت، با سنگ اندازی‌های صورت گرفته، مطرح شد که به لحاظ قانونی اجازه دکل داری نداریم و باید مناطق نفتی موظف به خرید دکل شوند که در این مرحله هم مشکلات مالی برای حفاری جدید وجود داشت، باید حل می‌شد و سپس به مرحله پرداخت می‌رسید که این امر محقق نشد.  

وی، با اشاره به اینکه در دولت فعلی نیز در خرید دکل کنترل لازم وجود ندارد، ادامه داد: با کاهش قیمت نفت، حفاری در دنیا با رکود مواجه شد و دکل جدیدی هم ساخته نشد ولی با افزایش صادرات به گشایش در این حوزه امیدواریم.  

طیبی ادامه داد: آنچه در حوزه واردات پیگیری می‌کنیم، این است که باید انتقال تکنولوژی پیگیری شود، به عنوان نمونه در حوزه حمل ونقل ریلی و سیستم رانش، جهاد دانشگاهی وارد میدان شد که نتیجه پیگیری‌ها این شد که باید از طریق سازمان گسترش تجمیع خرید شد و با واردات تکنولوژی این صنعت را در کشور توسعه می‌دهیم.  

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در پاسخ به دیگر سئوال خبرنگار تسنیم درباره اینکه علی رغم موفقیت جهاد دانشگاهی برای برندسازی در حوزه درمان ناباروری در دنیا، در دیگر حوزه‌های موفق به برندسازی نشده است، اظهار داشت: ما مشکل روز برای ایجاد اشتغال داریم، صنایع ما «مدیوم تک» است، تولید فناوری «مدیوم تک» و «های تک» مرتبط با آن‌ها ضروری است تا برندسازی.

وی، افزود: محصولی را در صنعت نفت تولید کردیم که وزارت نفت حاضر به همکاری نشد و بیان کردند که باید با برند شرکت‌های غربی به معامله با وزارت وارد شوید، ما با دو شرکت برجسته غربی وارد مذاکره شدیم، با مشاهده توان و تکنولوژی محصول تولیدی، به دلیل ترس از پیشرفت بیش از این، اجازه استفاده از ظرفیت خود برای توسعه این محصول «های تک» را ندادند.  

طیبی، با تاکید بر اینکه نباید بیش از 20 درصد در حوزه نانو و بیو در جهاد دانشگاهی تمرکز کنیم، ادامه داد: اقتصاد ما مبتنی بر «مدیوم تک» است، ابتدا باید نیازهای آن را برطرف کنیم، سپس به سرمایه گذاری کلان در دیگر حوزه‌ها وارد شویم.  

وی خاطر نشان کرد: پژوهشکده رویان با سرمایه گذاری جهاد، جواب داد، ضمن اینکه در حوزه‌های دیگری هم محصولات خود را قابل رقابت ساخته‌ایم ولی باید ابتدا مشکل تقاضا را در کشور حل کنیم.