به نقل از المانیتور، به رغم تلاش های مقامات ایرانی برای کشاندن شرکت های چند ملیتی به نهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه که در روزهای دهم تا سیزدهم جولای در تهران برگزار شد، حضور خارجی ها در این نمایشگاه قوی نبود. شهراد پدیدار، مدیر سرمایه گذاری و توسعه تجارت گروه سرمایه گذاری کارآفرین در این باره گفت، حضور ضعیف خارجی ها قابل پیش بینی بود. در واقع، چند بانک مهم ایرانی و شرکت های سرمایه گذاری نیز از حضور در این نمایشگاه خودداری کرده اند زیرا آنها تصور می کنند که چنین همایش هایی تاثیر چندانی بر کسب و کار آنها ندارد.
وی با اشاره به تجربه شخصی اش در مذاکره با سرمایه گذاران اروپایی گفت: «شرکت های خارجی گاهی برای ماه ها با شرکت های حق العمل کار ایرانی مذاکره می کنند، اما در پایان مذاکرات آنها به دلیل نگرانی های سیاسی هیچ سرمایه گذاری ای انجام نمی دهند.»
اما علی مدد سلیمانی، مدیر انتشارات و رسانه سازمان بورس و اوراق بهادار ایران معتقدند است، حضور پررنگ تر سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران محتمل است، هرچند که وی اذعان داشت تنها چند تبعه خارجی در این نمایشگاه حضور داشته اند.
رگولاتور بازار سرمایه ایران گام هایی جدی را برای ایجاد مقررات مالی منطبق با قوانین اسلامی که برای سرمایه گذاران نیز جذاب تر باشد، برداشته است. برای مثال، صکوک یا اوراق قرضه اسلامی ابزاری است که مقامات ایرانی به نحو فزاینده ای در بازار پیشنهاد کرده اند، زیرا به نظر می رسد که این ابزار برای سرمایه گذاران جذاب بوده است. ارزش بازار صکوک از تابستان گذشته تاکنون سه برابر شده و به 215 تریلیون ریال (6.95 میلیارد دلار) رسیده است، هرچند که این رقم در مقایسه با 250 میلیارد دلار سرمایه ای که دولت ایران برای اجرای پروژه های مورد نظر خود نیاز دارد، ناچیز به نظر می رسد. در واقع، صنعت صکوک احتمالا به استاندارد سازی بیشتری نیاز دارد. اگر این اقدام صورت نگیرد، حجم بازار صکوک ایران در همین حد محدود باقی خواهد ماند. با این وجود، محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت، وی اطمینان دارد که بازار در طی چند سال آینده رشد قابل توجهی را تجربه خواهد کرد.
فطانت در حاشیه این نمایشگاه گفت، شرکت های خارجی مستقر در تهران قبلا یک میلیارد دلار در بازار سرمایه ایران سرمایه گذاری کرده اند. اما وی نگفت که اوراق قرضه اسلامی، اعم از مرابحه، مشارکت و اجاره، چه مقدار از سهم بازار سرمایه را از آن خود کرده اند. وی خاطر نشان کرد که بخش عرضه در بازار سکوک ضعیف باقی مانده وگرنه بازار رشدی سریع را تجربه می کرد.
فطانت افزود: «ما برنامه داریم که ابزارهای مالی مان را تنوع ببخشیم و برای پاسخگویی به افزایش تقاضا در درون کشور بازار را توسعه دهیم.» وی خاطر نشان کرد که نرخ پایین و منفی سوددهی اوراق قرضه در بازارهای توسعه یافته در کنار نرخ نسبتا ثابت ارز در ایران به جذاب تر شدن بازار اوراق قرضه ایران کمک کرده است. فطانت افزود، اما تقاضای داخلی برای طکوک بسیار پایین تر از آن است که به دولت برای جذب سرمایه مورد نیاز جهت اجرای پروژه های متعدد توسعه ای اش کمک کند. از این رو، سازمان بورس و اوراق بهادار آماده شده تا در بازارهای جهانی نیز حضور یابد و سرمایه گذاران جدیدی جذب نماید. مشکل اینجاست که قوانین مالی ایران اجازه نمی دهد صکوک به ارزهای خارجی مبادله شود و این یک مانع عمده در مسیر توسعه ای صنعت به شمار می رود و مانعی است که فائق آمدن بر آن در طی بازه زمانی چند ماهه دشوار خواهد بود.