سایه سفته بازان در صنایع کوچک بورسی/ هیچ دستی در کاهش سود صنایع بزرگ بورسی وجود ندارد

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است در بازار سرمایه تعدادی از صنایع کوچک بورسی سود خود را پایین نشان می دهند.

خبر را برای من بخوان

برخی از سهامداران در شرکت های بزرگ بورسی معتقدند صنعت‌سازی در بازار سرمایه در حال شکل گیری است و برخی به دنبال آن هستند صنایع بزرگ بورسی را با ورشکستگی همراه کنند و رقم اصلی هر سهم را پایین نشان دهند تا پس از فروخته شدن این سهم ها آن هم به دست افرادی خاص این صنعت را دوباره احیا کنند.

در این رابطه عظیم ثابت کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت صنایع بورسی بیان کرد: هر احتمالی در حوزه اقتصاد وجود دارد هر جا که پای منفعت در میان باشد طبیعتا دسیسه های خاصی طراحی می شود و این بستگی به هویت بازیگران آن دارد که چقدر قدرتمند هستند و آیا ساختاری به آنها اجازه این دسیسه را می‌دهد.

وی افزود: نمی‌توانیم به این صراحت در مورد صنایع بورسی صحبت کنیم، صنایع بورسی جزء بهترین صنایع در کشور بوده و از وضعیت سودآوری و استحکام صورت‌های مالی بهتری برخورداراند و معمولا در بورس پذیرفته می‌شوند.

ثابت اظهار داشت: با توجه به اینکه سهام صنایع بورسی در دست مردم است حساسیت های خاصی از طرف مدیریت شرکت ها و سهامداران عمده برای خدشه دار نشدن سرمایه گذارن انجام می‌گیرد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه یادآور شد: احتمال دارد این موضوع به صورت مقطعی انجام شود در یک زمانی نرخ خوراک پتروشیمی ها چند برابر شد این امر باعث شد سود آوری در این صنعت تحت تاثیر قرار بگیرد و حاشیه سود آنها کاهش پیدا کند این موضوع بستگی به سیاست گذار دارد که چه استراتژی را دنبال می کند به طور مثال حاشیه سود پتروشیمی ها بالاست برخی ها سعی می کنند از حاشیه سود بالای آن بکاهند اما نه اینکه سهام داران و صنایع را دچار مشکل کنند.

وی خاطر نشان کرد: عکس العمل‌ها در بازار سرمایه کشورمان بسیار تند است و عملا اتفاق خاصی در آن صنعت رخ نمی دهد به هر حال رقم‌هایی که برای هر سهم مشخص می شود به صورت منطقی طراحی شده و این گونه نیست که شرکت ها را دچار چالش سازد.

ثابت بابیان اینکه در بازار سرمایه ممکن است برخی از شرکت های کوچک سود خود را پایین نشان دهند، تصریح کرد: این موضوع به هیچ عنوان برای شرکت های بزرگ بورسی مانند پتروشیمی صحت ندارد، زیرا این اقدام چه از طرف مدیریت شرکت ها یا سفته بازان باید با قدرت‌های مالی و لابی گری‌های قدرتمند انجام شود تا بتوانند یک سهم و صنعت را جابه جا کنند و سود آن را غیر واقعی نشان دهند. این موضوع بیشتر می‌تواند رایزنی و تا حدودی عکس‌العمل‌های تند باشد.

وی افزود: شرکت‌های بورسی از استحکام کافی برخوردار هستند و این بحث‌ها نمی‌تواند به صورت کلی برای آنها قابل استفاده باشد در برخی صنایع کوچک احتمال جمع آوری منابع از سوی سفته بازان وجود دارد اما در کلیت بازار نشان دادن کاهش سود شرکت‌ها صحت ندارد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت جهانی در صنعت پتروشیمی کاهش پیدا کرده، گفت: این مسئله کاهش قیمت فروش سهام ها را دچار مشکل می‌کند و طبیعتا سود آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در 2 سال گذشته وضعیت بازار به صورت کلی برای سهامداران از اهمیت بالایی برخوردار بوده است اتفاقاتی که در بازار سرمایه رخ می دهد بیشتر دلایل علمی دارد تا مباحث حاشیه‌ای، در صنعت پتروشیمی هیچ وقت به صورت عمد سود سهام کاهش نمی‌یابد.