سقوط آزاد طلای جهانی

اونس طلا در سه ماه سوم سال 2016 با افت ارزش روبه‌رو شد تا این افت روند فنی آغاز فصل آخر را تحت‌تاثیر قرار دهد؛ اما در هفته جاری داده‌های بنیادین نیز به ضرر طلا کار کردند تا اونس پس از حدود 5/ 3 ماه به کانال 1200 دلار سقوط کند.

خبر را برای من بخوان

اونس طلا که روز دوشنبه تا قیمت 1311 دلار افت کرده بود، عصر سه‌شنبه حضور در محدوده 1280 دلار را تجربه کرد. رشد شاخص‌های دلار و سهام و همچنین افزایش تعداد فروشندگان، مهم‌ترین عوامل سقوط روز گذشته بودند.

در دومین روز کاری از آخرین فصل سال 2016، اونس بعد از بیشتر از سه ماه به کانال 1200 دلار سر زد. فشار رشد دلار و شاخص‌های سهام و همچنین افت بهای نفت خام، صبح روز سه‌شنبه اونس را به زیر مرز 1300 دلار بردند، گرچه در قیمت‌های پایین خریدها افزایش می‌یافت. اونس که روز دوشنبه به نخستین محدوده کانال 1300 دلار سر زده بود، روز گذشته نیز کار خود را با رفت و آمد در این محدوده آغاز کرد اما با آغاز به کار بازارهای آمریکای شمالی، شاهد افزایش دامنه نوسان‌ها شد. قیمتی که تا ساعت 7 عصر سه‌شنبه به وقت تهران برای اونس ثبت شد، 1282 دلار بود، گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی این روز کاری رقم خورده باشد.

اولین روز پاییز

اونس طلا که در آخرین روز کاری سپتامبر روی قیمت 1316 دلار ایستاده بود، روز اول اکتبر را با قیمت 1311 دلار به پایان برد. افت 5 دلاری روز دوشنبه عمدتا ناشی از نبود داده‌های افزایشی تازه بود. در اولین روز هفته جدید، کاهش نگرانی‌ها درباره وضعیت «دویچه بانک» که مورد جریمه دادگستری آمریکا قرار گرفته است، خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن را کاهش داد. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمع‌بندی روز دوشنبه خود نوشت: «معامله‌گران و سرمایه‌گذاران اکنون به‌دنبال اخبار تازه برای تعیین جهت بازار فلزهای گرانبها هستند.»دویچه بانک آلمان که از ابتدای سال جاری میلادی شاهد سقوط ارزش سهام خود بوده، از روز جمعه و پس از انتشار اخباری مبنی بر احتمال توافق مقام‌های دویچه بانک و دادگستری ایالات‌متحده با ثبات ارزش سهام روبه‌رو بوده است. با این همه، هنوز تاییدی بر چنین اخباری در دست نیست. به همین دلیل، بازارهای مالی و کالایی فعلا چشم خود را از بانک‌های آلمان برنخواهند داشت. بازارهای مالی آلمان، دوشنبه به مناسبتی ملی تعطیل بودند. همچنین بازارهای مالی چین تا 9 اکتبر تعطیل خواهند بود. روز دوشنبه، آمریکا، بزرگ‌ترین اقتصاد جهان هم داده‌های زیادی منتشر کرد، اما این داده‌ها یکدست نبودند و در مجموع اثر زیادی بر بازار نداشتند.

روز افول

اونس طلا روز سه‌شنبه را با قیمت 1310دلار آغاز کرد، اما بعد شاهد نوسان بها پیرامون همین بها شد. با این همه افزایش فشار در ساعات بعدازظهر باعث انتقال نوسان به پیرامون مرز کانالی شد. با آنکه در قیمت‌های پایین، خرید و در نتیجه بها افزایش می‌یافت، عوامل کاهشی مهمی در ساعات ابتدایی و میانی روز در کار بودند. صبح سه‌شنبه در پی تقویت دلار پس از آمار اقتصادی فراتر از انتظار آمریکا قیمت طلا به پایین‌ترین سطح دو هفته‌ای و بعد با افتی قابل توجه به کف سه ماهه خود رسید. بر اساس تازه‌ترین داده‌ها، در ماه سپتامبر، کارخانه‌های آمریکایی فعالیت خود را به شدت افزایش داده‌اند. شاخص دلار آمریکا روز گذشته به مرز 5/ 96 واحد نزدیک شد تا فشار بر طلا تشدید شود. از سوی دیگر، انتظار می‌رود دومین اقتصاد بزرگ جهان یعنی چین در هفته‌های آینده داده‌های خوبی را منتشر کند که از آنجا که این کشور بزرگ‌ترین واردکننده طلا است، به نفع طلا کار خواهند کرد.

عصر سه‌شنبه، جفری لکر، رئیس فدرال رزرو ریچموند آمریکا گفت که فدرال رزرو می‌تواند در صورت داشتن استراتژی مناسب، نرخ‌های بهره را افزایش دهد. این اظهار نظر که احتمال افزایش نرخ‌های بهره را در سال جاری میلادی افزایش داد به ضرر طلا تمام شد تا اونس به کف 5/ 3 ماهه برود. دیگر عامل مهمی که سه‌شنبه به ضرر طلا کار کرد، افزایش ریسک‌پذیری در بازارهای سهام بود که کمتر از روزهای قبل نگران بحران صنعت بانک اروپا بودند. سهام‌های اروپایی از ادامه انبساط پولی در اروپا هم شادمان بودند. روز گذشته عامل دیگری هم به ضرر طلا کار کرد. بهای نفت خام که دوشنبه به اوج 6 هفته‌ای رفته بود، سه‌شنبه با سودگیری معامله‌گران افت کرد. افت بهای نفت خام که رهبر بازار کالاهای پایه است به ضرر طلا تمام می‌شود.

دیگر خبری که روز سه‌شنبه می‌توانست به نفع طلا کار کند همین تاکید مقام‌های بانکی اروپا بر ادامه سیاست‌های انبساطی بود، گرچه احتمال انقباض پولی در آمریکا در انتهای سال جاری میلادی خود یک عامل فشار مانده است. پیتر پرائه روز گذشته گفت که بانک مرکزی اروپا تا زمانی که به نرخ تورم هدف نرسد، نرخ‌های بهره را پایین نگه خواهد داشت. دیگر خبر اروپایی روز، سقوط پوند استرلینگ به کف 31 ساله بود. روز یکشنبه اعلام شد که برای آغاز رسمی فرآیند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ضرب‌‌الاجل مارس 2017 اعلام شده است. به این ترتیب پوند روزهای دوشنبه و سه‌شنبه تحت فشار قرار گرفت. شکل گرفتن این تصور که خروج بریتانیا دشوار خواهد بود، پوند را به کمترین ارزش از سال 1985 رساند.اما با آنکه اونس در ابتدای فصل آخر سال به شدت تضعیف شده است، هنوز احتمال نفع بردن آن از شرایط موجود اقتصاد دنیا وجود دارد.

در حالی که احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا تا پایان امسال وجود دارد، یک تحلیلگر ارشد اقتصادی تاکید کرد که نرخ بهره واقعی آمریکا می‌تواند کاتالیزور اصلی برای افزایش قیمت طلا باشد.

به گزارش سایت طلا به نقل از کیتکو، ریک رول سرمایه‌گذار و تحلیلگر برجسته بین‌المللی معتقد است: کاتالیزور بعدی برای افزایش قیمت طلا بسیار ساده است؛ نرخ بهره صفر یا نرخ بهره منفی. باید صادقانه گفت، نرخ بهره به مراتب اهمیت بیشتری برای بازار طلا نسبت به ترامپ یا کلینتون دارد. فدرال رزرو آمریکا به پایین نگه داشتن نرخ بهره در سال‌های اخیر عادت کرده و این مساله در نهایت به نفع قیمت جهانی طلا بوده است. بعید به نظر می‌رسد که فدرال رزرو آمریکا در نشست نوامبر با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، نرخ بهره را افزایش دهد و هر تصمیمی در این باره به نشست دسامبر موکول خواهد شد.

بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های طلا

تازه‌ترین آمارهای منتشرشده نشان می‌دهد که 12 شرکت بزرگ تولید‌کننده طلای جهان در سال 2015 میلادی مجموعا بیش از 1061تن طلا تولید کرده‌اند.به گزارش «بیزینس اینسایدر» دفاتر 12شرکت بزرگ معدنی تولید‌کننده طلای جهان در 7 کشور در 4 قاره جهان واقع شده است. شهر تورنتو میزبان دفاتر 3 شرکت بزرگ معدنی جهان است.بر اساس این گزارش 12 شرکت بزرگ معدنی جهان طی سال گذشته بیش از 1061 تن طلا به ارزش 8/ 44 میلیارد دلار تولید کرده‌اند. این شرکت ها عبارتند از: 12شرکت ملی طلای چین- دفتر این شرکت در پکن واقع است. 11- سیبانی گلد (آفریقای جنوبی) 10- آگنیکو ایگل ماینز (تورنتوی کانادا) 9- پولیوس گلد (مسکو) 8- نیومونت ماینینگ (کلرادوی آمریکا) 7- ناووی ام‌ام‌سی (ازبکستان) 6- گلدفیلدز (ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی) 5- نیوکرست ماینینگ (ملبورن استرالیا) 4- کینراس گلد (تورنتو) است. 3- گلدکورپ (ونکوور کانادا.) 2-آنگلوگلد آشانتی (آفریقای جنوبی) 1-باریک گلد (تورنتو کانادا).