سایت خبری طلا
تکرار یک مناقشه؛

سیف: بانک مرکزی طلایه دار تولید آمار اقتصادی است

منبع: تسنیم


رئیس کل بانک مرکزی درحالی این بانک را طلایه دار تولید آمار اقتصادی و موظف به انتشار آن اعلام کرده که مرکز آمار مدعی است هیچ نهادی نباید آماراقتصادی را منتشر کند.


 رییس کل بانک مرکزی در پیامی به مناسبت روز آمار ضمن تبریک این روز با اشاره به طلایه دار بودن بانک مرکزی در تولید آمار از زمان تاسیس تا کنون، وظیفه تولید، محاسبه و انتشار آمارهای اقتصادی کشور را از وظایف اصلی و کلیدی بانک مرکزی خوانده و در بخشی از پیامی خویش آورده است که به اذعان سازمان های معتبر بین المللی، کار تولید آمارهای اقتصادی توسط بانک مرکزی به نحو احسن انجام گرفته است.

همچنین ولی اله سیف در این پیام از اتمام مراحل تجدید نظر و تغییر سال پایه شاخص های اقتصادی از سال 1390 به 1395 خبر داده و ابراز امیدواری کرده است به زودی شاهد نتایج ارزشمند آن در عرصه تولید آمار خواهیم بود.

پیام سیف به مناسبت روز آمار بازهم اختلاف بانک مرکزی و مرکز آمار را در زمینه تولید و انتشار آمارهای اقتصادی نمایان کرد؛ مناقشه آماری همواره میان این دو نهاد بر سر آمار اعلامی وجود داشته و تقریباً تمام دولت‌ها برای یک بار هم که شده بر سر تفاوت آمار این دو مرجع مهم و اثرگذار دچار چالش شده‌اند. حال قرار است که شورای عالی آمار، تکلیف را مشخص کرده و مرجع ارایه آمار اقتصادی را تعیین کند.

البته سال گذشته هم شورای عالی آمار، مرجع رسمی اعلام آمار را مرکز آمار اعلام کرد و به‌تبع آن، عادل آذر، رئیس وقت مرکز آمار نیز به‌صراحت اعلام کرد که دستگاههای دیگر اجازه تهیه و تولید آمار را دارند، اما اجازه انتشار به‌عنوان آمار رسمی را نخواهند داشت ولی چند روز پس از این اظهار نظر، بانک مرکزی با انتشار آمار نرخ تورم، تلاش کرد جایگاه خود را به‌عنوان یک مرجع تولید آمار به رخ بکشد و بر همین مبنا بود که دلایل خود برای اعلام نرخ تورم را این‌گونه عنوان کرد که بانک مرکزی برای رفع نیازهای مراجع قضائی، پژوهشگران، مجامع علمی و سایر استفاده کنندگان آمار این بانک، نرخ مذکور را اعلام کرده است.

امیدعلی پارسا در پاسخ به این پرسش "چرا آمار و اطلاعات مرکز آمار ایران و بانک مرکزی در برخی موارد متفاوت است؟" گفت: در مرجع اعلام آمار متغیرهای اصلی از جمله تورم، بیکاری، رشد اقتصادی، ضریب جینی و هزینه و درآمد بحث وجود دارد.

پارسا با ابراز اینکه مرجع اعلام آمار در برنامه پنجم توسعه از بانک مرکزی به مرکز ملی آمار ایران منتقل شده است، افزود: بنابراین مرکز ملی آمار، مرجع رسمی و قانونی همه آمارهای فوق است و در بیش از 85 درصد کشورها هم این گونه است. در شورای عالی آمار باید این مسئله، تعیین تکلیف و موازی‌کاری قطع شود.

ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی اما درباره چرایی اختلاف آماری سازمان متبوعش با مرکز آمار می‌گوید: در حال حاضر کمیته‌ای تشکیل شده تا بتواند دلایل اختلاف مرکز آمار ایران و بانک مرکزی در زمینه نرخ‌های تورم و رشد را ریشه‌یابی و دیدگاه‌های طرفین را به یکدیگر نزدیک‌تر کند.

هرچند بعید به‌نظر می‌رسد که اختلاف مرکز آمار و بانک مرکزی در زمینه آمارهای اقتصادی به سرانجام برسد ولی باز جای امیدواری است که با مهر نهایی شورای عالی آمار، مرجع رسمی اعلام آمارهای اقتصادی مشخص شود و مردم دیگر شاهد اختلاف آماری نباشند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب (مد ظله العالی) اخیراً در دیدار مسئولان ستاد سرشماری عمومی نفوس و مسکن، اعضای شورای عالی آمار کشور و مدیران مرکز آمار ایران، اختلاف در آمارهای مراکز آماری را «بلایی بزرگ» خواندند و افزودند: "گاهی مراکز مختلف درباره نرخ بیکاری یا تورم و رشد اقتصادی، آمارهای متفاوتی بیان می‌کنند که موجب بی‌اعتمادی در مردم می‌شود... باید منشأ این دوگانگی‌های آمار بین دولت‌های مختلف مشخص شود. دستکاری در آمار، گناهی کبیره است. آمار باید از یک مرکز و با شیوه علمی و مورد توافق ارائه شود".

انتهای پیام