رکود و فساد دو مشکل اقتصاد ایران/ با منشا فساد برخورد شود
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اشاره به اینکه رکود و فساد دو مشکل عمده اقتصاد ایران است، گفت: باید با منشا فساد در کشور برخورد شود.
غلامحسین شافعی در جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران با اشاره به اینکه رکود و فساد دو مشکل عمده اقتصاد ایران است، گفت: اقتصاد ما علیرغم تلاش ها و اقدامات انجام شده هنوز با مسائل و مشکلات فراوانی روبرو است.
وی به رکود، محدودیت روابط بانکی، بیکاری گسترده، توزیع نامتعادل درآمدها و نبود یک برنامه و استراتژی هدفمند و مورد توافق همه اشاره کرد و افزود: موانع و مشکلات فقط با ریسک کردن حل نمی شود.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد: نگاه کوتاه مدت به مسائل و ارائه راهکار کوتاه مدت همانطور که در گذشته تجربه های تلخی داریم مانند طرح ضربتی اشتغال یا بنگاه های زودبازده، راهکار حل مشکل نیست.
شافعی با بیان اینکه شاید بتوان با این راهکارها بیکاری را مدتی به تاخیر انداخت، اظهار داشت: اما اشتغال کاذب به وجود می آید و ما نیاز به راهکارهای بلندمدت در اقتصاد کشور داریم.
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران فقط با مشکل بیکاری روبرو نیست، گفت: کمبود سرمایه گذاری مولد، پس اندازها، رکود، ساختار نامطلوب اقتصادی، تمرکزگرایی، توزیع ناعادلانه درآمدها، کارا نبودن سیستم پولی کشور و عدم هماهنگی با منافع ملی بخشی از هزارتوی سیستم اقتصادی ایران است.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران راهکار حل این مسئله را تولیدمحوری، اجرای اقتصاد مقاومتی و همدلی و همیاری دانست و افزود: با نگاهی به آمار رشد اقتصادی در بخش های مختلف می بینیم که رکود ابتدا از بخش تولید آغاز شد و پس از آن به سایر بخش ها هم انتقال یافت بنابراین آنچه که اهمیت زیادی دارد، حل مسئله رکود باید از نقطه ای آغاز شود که ایجاد شده است.
شافعی این نقطه را کارهای مولد اقتصادی دانست و ادامه داد: باید با ایجاد رشد اقتصادی در این بخش به صورت پایدار رشد را به سایر بخش های دیگر هم انتقال دهیم نه اینکه با روش های مقطعی و سطحی در سایر بخش ها به دنبال حل رکود باشیم.
وی با اشاره به اینکه تعادل و توازن بین بخش دولتی و خصوصی می تواند عرصه را برای تلاش و پیشبرد هدفمند فراهم کند، گفت: باید بازار مصرف تولید داخل پویا شود؛ زیرا این موضوع می تواند بخش صادرات را تسریع کرده و مصرف تولید داخلی را ارتقاء دهد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به موضوع فساد و رانت به عنوان پدیده شوم اقتصادی اشاره کرد و گفت: شاهدیم که هنوز هزینه و پیامدهای فسادآلود از روش های مختلف به جامعه و فعالان اقتصادی تحمیل می شود.
شافعی ادامه داد: در چنین محیطی فعالیت های غیرمولد به مولد ترجیح داده شده و فساد از کانال های متعدد بهره وری را کاهش می دهد. در چنین شرایطی بنگاه ها به جای دستیابی به بهره وری به دنبال کسب موقعیت های خاص هستند.
وی عدم ایجاد شفافیت، عدم اجرای قراردادها و افزایش هزینه مبادلات را منجر به کاهش سرمایه گذاری مولد دانست و اظهار کرد: یکی از دلایل فساد این است که در حاکمیت قانون، ضعف داریم بنابراین در جایی که قانون به صورت یکسان اجرا نشود، موجب فساد و گسترش انحصار خواهد بود.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با تاکید بر اینکه باید هزینه ارتکاب فساد افزایش یابد، گفت: نبود قوانین صریح و روشن از جمله مشکلاتی است که موجب بروز فساد می شود. همچنین باید قدرت در کشور عادلانه توزیع شود.
شافعی با اعلام اینکه باید نهادهای قضایی کارآمد و مستقل داشته باشیم، افزود: امیدواریم به منابع تولید فساد در کشور توجه شود تا مبارزه را از این طریق پیگیری کنیم.