مهدیار اسماعیلی درباره کنترل بازار ارز و جلوگیری از نوسانات ارزی با اشاره به تجربههای تاریخی مرتبط گفت: زمانی که نفتهای جدید شل و برنت وارد بازار نفت شد، عربستان برای حفظ بازارهای خود با کاهش قیمت اقدام به مقابله با این نفتهای آمریکایی کرد.
وی افزود، شگرد اقتصادی عربستان این بود که برای تعیین نرخ نفت خود از قاعدهای استفاده کرد که بر اساس آن نفت عربستان نسبت به نفت شل با درصد مشخصی ارزانتر به فروش میرسید.
اسماعیلی ادامه داد، یعنی پرونده این که نفت این کشور گرانتر از نفت آمریکا فروخته شود را به طور کلی بست و چنین قاعدهای گذاشت و توانست بحران نفتی آن سال را کنترل کند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد، یک پیشنهاد با توجه به این تجربه تاریخی درباره نرخ ارز آن است که چنین قاعدهای وضع شود و با افزایش نرخ ارز حقوق کارمندان حقوق بگیر به اندازه درصد ثابتی افزایش پیدا کند. در این صورت افزایش قیمت دلار نمیتواند اثرات هیجانی داشته باشد.
وی افزود، از طرفی نرخ فعلی دلار در اقتصاد ما واقعی نیست به هر حال زمانی افزایش قیمت رخ میدهد و اثرات آن ممکن است به صورت شوک به اقتصاد وارد شود و مانند سال 91 منجر به افزایش چند برابری قیمت سایر کالاها شود.
اسماعیلی تاکید کرد، اثرات این قاعدهگذاری تنها محدود به کارمندان نمیشود چراکه با افزایش درامد حقوق بگیران قدرت خرید این بخش افزایش یافته و به این ترتیب بازاراهای دیگر نیز با رونق مواجه شده و حداقل اثر آن این است که بزرگترین مشکل فعلی واحدهای تولیدی یعنی رکود تا حدودی با افزایش تقاضا رو به رو میشود.
وی افزود به عنوان مثال اگر حقوق ماهی دو میلیون تومانی با ارز 4000 تومانی متناظر باشد، میتوان برای هر افزایش طبیعی که در بازار اتفاق میافتد این نرخ حقوق را با یک نسبت مشخص افزایش داد. به این ترتیب سیاستهای کنترل نرخ ارز و هزینههای سنگین آن را میتوان با تعیین قیمت واقعی ارز برای اقتصاد جابه جا کرد.
انتهای پیام