فشار بورسی ادامه دارد/ سقوط اونس به کانال 1100

فلز زرد در آخرین هفته ژانویه، روزهای عجیبی را گذراند. اونس طلا که در مقطعی از چهارمین هفته سال 2017 به اوج دو‌ماهه 1218 دلاری رفته بود، اواخر هفته به محدوده 1180 دلار رفت.

خبر را برای من بخوان

رئیس‌جمهور جنجالی آمریکا در نخستین هفته حضور در کاخ سفید فرمان‌هایی جنجالی داد که برای اقتصاد جهان دردسرساز خواهند بود. با وجود این، وفاداری او به شعارهای انتخاباتی برخی را امیدوار کرده که کاهش مالیات شرکت‌ها، قانون‌زدایی و افزایش شدید تخصیص منابع برای زیرساخت‌ها، رشد و رونق را به بزرگ‌ترین اقتصاد جهان بازگرداند. با این تصور- که فعلا نگرش غالب بازارهاست- ریسک‌پذیری در بورس‌ها افزایش یافته و کالاهای پناهگاه از جمله طلا ارزان شده‌اند. طلا آنقدر تحت فشار است که اعلام رشد کمتر از انتظار اقتصاد آمریکا هم عصر روز جمعه نتوانست کمک چندانی به آن بکند. این در حالی است که تنها چند روز پیش و در نخستین روزهای ریاست ترامپ، بازارها با هراس از سیاستگذاری‌های او، دچار تنش شده بودند. با همه این‌ها، چند نهاد جهانی بر این باورند که سیاست‌های ترامپ در سال 2017 به کاهش رشد اقتصاد آمریکا و رشد ارزش طلا منجر خواهد شد.

فلز زرد در آخرین هفته ژانویه، روزهای عجیبی را گذراند. اونس طلا که در مقطعی از چهارمین هفته سال 2017 به اوج دو‌ماهه 1218 دلاری رفته بود، اواخر هفته به محدوده 1180 دلار رفت. افت و خیز شدید بهای اونس در 5 روز کاری گذشته هم ناشی از عوامل داخلی بازار فلزهای گرانبها بود و هم ناشی از روند دیگر بازارهای جهانی. اگر هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید اونس طلا بهایی کمتر از 1210 دلار را به‌عنوان قیمت نهایی روز جمعه روبه‌روی خود ببیند؛ یعنی ارزش این کالای گرانبها در آخرین گام ماه اول سال جدید میلادی کاهش یافته است و این نیز برابر اولین هفته افت طلا پس از 4 هفته افت پیاپی است.

مقاومت کانالی

بهای اونس طلا که دوشنبه با 8 دلار رشد به اوج دو ماهه 1218 دلار رسیده بود، سه‌شنبه تحت‌تاثیر سودگیری معامله‌گران با 10 دلار افت به عدد 1208 دلار رسید. به این ترتیب با ثبت قیمت 1201 دلار برای اونس در روز چهارشنبه، 7 دلار افت دیگر برای اونس ثبت شد. 17 دلار افت در دو روز نشان داد که اونس با خطر سقوط به کانال پایین‌تر مواجه است، با این همه، اونس روز چهارشنبه در یک قدمی مرز کانالی متوقف شد. افت 7 دلاری چهارشنبه عمدتا ناشی از اوجگیری بازارهای سهام بود. بازارهای سهام جهان در این روز به اوج 19 ماهه رفتند، مهم تر آنکه شاخص داو جونز آمریکا برای اولین بار در تاریخ از مرز 20 هزار واحد گذشت. با افزایش ریسک‌پذیری در بازارهای سهام، بخشی از سرمایه‌ها از بازار طلا خارج شد. دونالد ترامپ در اولین هفته حضور در کاخ سفید دوباره تکرار کرد که اقتصاد آمریکا را احیا خواهد کرد. با این همه، چهارشنبه شاخص دلار بیش از پیش تضعیف شد. شاخص دلار که سه‌شنبه روی عدد 35/ 100 واحد ایستاده بود، چهارشنبه روی عدد 03/ 100 ایستاد. ترامپ چندی پیش نسبت به مضرات دلار بیش از حد قوی هشدار داده بود. افت دلار می‌توانست به طلا کمک کند، ولی اوجگیری شدید بورس‌های جهانی، فلز زرد را کاهشی کرد. بهای نفت خام در این روز تغییر چندانی نداشت تا بازار طلا از این عامل خارجی کمتر تاثیر بگیرد.

سقوط 13 دلاری

مقاومت روز چهارشنبه اونس برای ماندن در کانال 1200 دلار، روز پنج‌شنبه جواب نداد تا اونس تا قیمت 1188 دلار سقوط کند. افت 13 دلاری اونس طلا در این روز عمدتا ناشی از ادامه اوجگیری بازارهای سهام بود. با ادامه رشد شاخص‌های بورسی، اونس به کف 2 هفته‌ای رفت. با کاهش خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن در پی رکوردشکنی بازارهای جهانی سهام، افت بیشتر ارزش اونس عجیب نبود. همزمان، شاخص دلار نیز رشد کرد تا طلا مانع دیگری را نیز روبه‌روی خود ببیند. شاخص دلار روز پنج‌شنبه تا عدد 38/ 100 بالا آمد. دلیل رشد دلار علاوه‌بر امید به افزایش رشد اقتصادی آمریکا، ناشی از تعدیل روند این شاخص بود. البته بهای نفت خام در چهارمین روز از چهارمین هفته ژانویه رشد کرد تا اندکی از فشار روی طلا کاسته شود.

روز آخر

اونس طلا روز جمعه را با قیمت 1184 دلار آغاز کرد که نشان می‌داد فشار روی فلز زرد همچنان ادامه دارد. صبح روز گذشته، شاخص دلار کمی دیگر تقویت شد تا فشار آن بر فلز زرد پابرجا باشد. همزمان، روند رشد بازارهای سهام روز گذشته کمی آرام گرفت، موضوعی که با توجه به روند روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه عجیب نبود. روز گذشته رشد اقتصاد آمریکا در سه ماه چهارم سال 2016 هم 9/ 1 درصد اعلام شد که باعث شد روند طلا نوسانی شود. رقم مورد انتظار رشد، 1/ 2درصد بود. بهایی که تا ساعت 7 شب به وقت تهران برای اونس ثبت شد، 1186 دلار بود گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به‌عنوان قیمت نهایی آخرین هفته ژانویه رقم خورده باشد.

رویترز روز جمعه نوشت که تعطیلی بازارهای چین در آستانه سال جدید چینی تاثیر زیادی بر افت تقاضای طلا در این کشور داشته و افزایش ارزش دلار آمریکا نیز فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد کرده است. رونالد لیونگ، تحلیلگر ارشد موسسه «چونگ گلد» در هنگ‌کنگ می‌گوید: «تقویت ارزش دلار و کاهش مبادلات در بازار چین در آستانه سال جدید چینی فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد کرده و موجب شده قیمت این فلز زرد بار دیگر به کمتر از 1200 دلار در هر اونس برسد. اکنون فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاران بین‌المللی است تا با توجه به کاهش مجدد قیمت طلا، برای خرید و سرمایه‌گذاری در این بازار اقدام کنند.» وانگ تائو، تحلیلگر فنی بازارهای بین‌المللی صبح جمعه گفت: «به نظر می‌رسد سطح حمایتی قیمت طلا در کوتاه‌مدت 1182 دلار خواهد بود و اگر این سطح شکسته شود قیمت طلا تا 1171 دلار کاهش خواهد یافت.» با آنکه اواخر هفته گذشته، سیاست‌های ترامپی به ضرر طلا عمل کرد، موسسه مالی «یو‌بی‌اس» سوییس در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرده که ارزش دلار آمریکا امسال تحت تاثیر سیاست‌های مالی و اقتصادی دولت ترامپ با کاهش روبه‌رو خواهد شد.

به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی بلومبرگ، موسسه مالی یو‌بی‌اس با انتشار گزارشی تاکید کرد: سیاست‌های مالی و اقتصادی دولت ترامپ در آمریکا موجب خواهد شد تا ارزش دلار در سال 2017 میلادی با کاهش روبه‌رو شود و این مساله به نفع قیمت کالاهای مختلف به‌خصوص فلزات گرانبها خواهد بود.