یک مقام مسئول بانکی خبر داد؛

سودهای کاغذی با ابلاغیه جدید بانک مرکزی کاهش می‌یابد

یک مقام مسئول بانکی گفت: اطلاعات جدیدی که قرار است بانک‌ها در صورت های مالی خود منعکس کنند، مبتنی بر ریسک است که نتیجه آن کاهش سودهای کاغذی در ترازنامه بانک‌ها است.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار، علی صالح آبادی ابلاغیه جدید بانک مرکزی به بانک‌ها در خصوص ارائه صورت‌های مالی حاوی اطلاعات جامع‌تر را متکی بر نگاه «آینده نگر» دانست و گفت: یعنی فقط گذشته نگر نیست و آینده را نیز خواهد دید.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی از سال گذشته در ارایه صورت‌های مالی بحث استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) را مطرح کرده است، افزود: اینکه صورت‌های مالی بانک‌ها بایستی حاوی اطلاعات جامع تری باشد، با صورت‌های مالی سنتی متفاوت است؛ در صورت‌های مالی سنتی که قبلا تهیه می‌شد ریسک‌ها مطرح نبود و صرفاً یک نوع گزارشگری از اطلاعات گذشته بانک‌ها بود.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران ادامه داد: شیوه کاری جدید تعیین می‌کند که برای مثال بانک در قالبی استاندارد، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، ریسک عملیاتی و دیگر ریسک‌های موجود در بانک را افشا و به نحوی در صورت‌های مالی منعکس کند تا فردی که صورت مالی را می‌خواند بتواند تحلیل بهتری از صورت بانک به دست بیاورد؛ در حالی که در صورت مالی سنتی، چنین تحلیل جامعی وجود ندارد.

به گفته رئیس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار، کسی که صورت‌های مالی جدید را می‌خواند، می‌تواند ریسک بانک را بهتر ارزیابی کند و در نتیجه در خصوص وضعیت بانک به تحلیل‌های دقیق تری دست یابد؛ زیرا که نوعی نگاه آینده نگر بر این صورت مالی حاکم است.

صالح آبادی در پاسخ به اینکه بانک‌ها برای تنظیم صورت‌های مالی خود بر اساس الگوهای نمونه بانک مرکزی و سازمان حسابرسی تا چه اندازه آمادگی دارند و آیا احتمال تکرار اتفاقات سال گذشته و تاخیر در تدوین صورت‌های مالی و تعویق مجامع وجود دارد، گفت: بانک‌ها به تدریج دارند خود را با روش‌های نوین و استاندارد تطبیق می‌دهند.

سال گذشته با سیستم‌های اطلاعاتی و مراکز اطلاعات و نرم افزارها در بعضی بانک‌ها شرایط لازم برای گزارشگری جامع مهیا نبود و بانک مرکزی پذیرفت که برخی از این اشکالات طبیعی بوده است.

وی افزود: در این فرآیند کلی، مجموعه سیستم بانکی را باید نگاه کرد؛ البته در بانک توسعه صادرات دیتابیس‌ها اصلاح شده است تا بتوانیم اطلاعات مالی خود را در تاریخ مقرر برسانیم، اما در برخی بانک‌ها اگر آمادگی کافی وجود نداشته نباشد، ممکن است با تأخیرهایی مواجه شوند.

صالح آبادی اطمینان داد: به تدریج که نرم افزارها و مراکز اطلاعاتی دیتا بیس‌ها ارتقاء یابد، صورت‌های مالی نیز تکمیل خواهد شد. اگرچه ممکن است در سال اول، اطلاعاتی در برخی صورت‌های مالی کامل نباشد و جاهای خالی وجود داشته باشد.

وی در پاسخ به اینکه اصلاح و استانداردسازی صورت‌های مالی بانک‌ها چه تاثیری در جلوگیری از خطر ورشکستگی آن‌ها دارد و آیا نقطه پایانی بر سودهای کاغذی در بازار سهام خواهد بود یا خیر، اظهار داشت: این تحول باعث می‌شود بانک ها، هم از وضعیت خود و هم سهامدارانشان تحلیل دقیق تری داشته باشند؛ لذا کمکی در جهت آسیب شناسی و حرکت به سمت حل مشکلات خواهد بود.

وی در عین حال افزود: البته نمی‌توان گفت که سودهای کاغذی به طور کامل حذف می‌شود، اما در جهت بهبود، حرکت خواهد شد.

این مدیر بانکی تاکید کرد: اگر ما ریسک را نبینیم به این مفهوم نیست که ریسک وجود ندارد؛ دیدن ریسک باعث می‌شود که برای کاهش آن برنامه ریزی صورت بگیرد.

وی ادامه داد: به نظرمی رسد اقدام جدید، مقدمه‌ای باشد برای اینکه سیستم بانکی بیشتر به نحوه حل و فصل مسایل و مشکلاتی که با آن درگیر است، فکر کند و از مخاطرات و ریسک هایی که ممکن است با آن روبرو باشد پیشگیری کند؛ بنابراین گزارش، تیرماه هر سال فصل برگزاری مجامع عمومی شرکت‌ها است که در آن عملکرد مالی بنگاه‌های اقتصادی در یک سال مالی سنجیده می‌شود و در مجمع عمومی آن شرکت به اطلاع سهامداران می‌رسد.

بر اساس این گزارش، سال گذشته به دلیل صورت‌های مالی جدید ابلاغی بانک مرکزی که بر مبنای استانداردهای جدید گزارشگری بین المللی (IFRS) تهیه شده بود، اغلب مجامع عمومی بانک‌ها با تاخیر برگزار شد.

صورت‌های مالی مورد نظر بانک مرکزی اواخر پارسال با توجه به نظر کارشناسان و حسابداران بازنگری و بار دیگر به شبکه بانکی ابلاغ شد و بانک مرکزی اعلام کرد برای سال ۱۳۹۵ هیچگونه اغماضی را در رعایت نکردن این استانداردها نمی‌پذیرد، زیرا یکی از الزام‌های پیوستن نظام بانکی ایران به سیستم جهانی، رعایت این استانداردهاست که زبان جهان شمول حسابداری و حسابرسی بنگاه‌های اقتصادی به شمار می‌رود.

به تازگی بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به بانک‌ها و موسسات اعتباری بار دیگر تاکید کرد که صورت‌های مالی آن‌ها باید بر مبنای نمونه ابلاغی که مبتنی بر استانداردهای جدید تدوین شده، تدوین کنند تا اجازه برگزاری مجمع عمومی به آن‌ها داده شود.