جزئیات بودجه خانوارها در سال ۹۵/ هزینهها ناشی از چه بخشهایی بود؟
متوسط هزینه خانوار شهری با ۱۱.۴ درصد افزایش به ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده که خوراکیها و مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها، بیشترین سهم را در این هزینه به خود اختصاص دادند.
جدیدترین گزارش ها از بانک مرکزی مبتنی بر آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران در سال ۱۳۹۵ نشانگر آن است که در سال مورد بررسی متوسط تعداد افراد خانوار ۳.۳۳ نفر بود که نسبت به سال قبل کاهش داشته است.
از کل تعداد خانوارها، خانوارهای چهار نفری با ۲۹.۴ درصد بیشترین و خانوارهای ده نفر و بیشتر با ۰.۱ درصد کمترین سهم را به خود اختصاص دادهاند؛ بر اساس نتایج این بررسی متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار حدود ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار و ۶۰۰ تومان (ماهانه حدود ۳ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان) بوده است. هزینه مزبور که شامل ارزش اجاری خانه شخصی نیز میباشد، نسبت به سال ۱۳۹۴ معادل ۱۱.۴ درصد افزایش داشته است.
از کل هزینههای ناخالص خانوار به ترتیب، ۳۵.۵ درصد به مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها، ۲۲.۹ درصد به خوراکیها و آشامیدنیها، ۱۰.۶ درصد به حمل و نقل، ۸.۴ درصد به کالاها و خدمات متفرقه اختصاص یافته است؛ این در حالی است که ۵.۹ درصد هزینه ها به بهداشت و درمان، ۴.۳ درصد به پوشاک و کفش، ۴.۰ درصد به لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه، ۲.۱ درصد به ارتباطات تعلق داشته است.
در این رابطه سهم رستوران و هتل نیز ۲.۱ درصد، ۱.۹ درصد به هریک از دو گروه تفریح و امور فرهنگی و تحصیل و ۰.۳ درصد به دخانیات اختصاص داشته است؛ در عین حال متوسط درآمد ناخالص سالانه یک خانوار در سال ۱۳۹۵ حدود ۳۹ میلیون و ۲۳۷ هزار و ۳۰۰ تومان که ماهانه حدود ۳ میلیون و ۲۶۹ هزار و ۸۰۰ تومان را در برمی گیرد؛ همچنین این رقم نسبت به سال ۱۳۹۴ معادل ۱۱.۳ درصد افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش رسمی، ۶۹.۳ درصد از کل درآمد ناخالص را درآمد پولی ناخالص و ۳۰.۷ درصد را درآمد غیرپولی (شامل ارزش اجاری خانه شخصی) تشکیل داده است؛ همچنین بررسی نحوه تصرف محل سکونت خانوارها در سال ۱۳۹۵ نشان میدهد که ۶۴.۳ درصد از خانوارها در مسکن شخصی (مالکنشین)، ۲۶.۲ درصد در مسکن اجاری، ۰.۵ درصد در مسکن در برابر خدمت و ۹.۰ درصد در مسکن رایگان سکونت داشتهاند. در عین حال، در مقایسه با سال ۱۳۹۴ درصد سکونت در مسکن اجاری افزایش و درصد سکونت در مسکن شخصی، رایگان و در برابر خدمت کاهش داشته است.
براساس نتایج بررسی مزبور، ۳.۱ درصد خانوارها از یک اتاق»، ۲۹.۸ درصد از دو اتاق، ۴۹.۷ درصد از سه اتاق، ۱۴.۰ درصد از چهار اتاق، ۲.۲ درصد از پنج اتاق و ۱.۲ درصد از شش اتاق و بیشتر استفاده میکردهاند؛ در عین حال، بررسی تسهیلات محل سکونت خانوارها نشان میدهد که در سال مورد بررسی، ۹۹.۴ درصد خانوارها از آب لولهکشی، ۱۰۰.۰ درصد از برق، ۹۴.۴ درصد از گاز شهری، ۵۱.۷ درصد از فاضلاب شهری، ۷۷.۱ درصد از تلفن، ۵۰.۵ درصد از اینترنت، ۹۸.۹ درصد از آشپزخانه، ۹۹.۷ درصد از حمام، ۶۳.۸ درصد از کولر ثابت آبی، ۱۹.۳ درصد از کولر گازی، ۸.۶ درصد از سیستم حرارت مرکزی (شوفاژ) و ۴۴.۰ درصد از انباری بهرهمند بودهاند.
در سال ۱۳۹۵ از نظر لوازم زندگی، ۴۸.۶ درصد خانوارها از اتومبیل شخصی، ۱۷.۲ درصد از موتورسیکلت، ۱۳.۰ درصد از دوچرخه، ۴۸.۶ درصد از چرخ خیاطی، ۱۶.۹ درصد از رادیو ضبط و ضبط صوت، ۹۹.۵ درصد از تلویزیون، ۴۲.۶ درصد از ویدئو و دستگاه پخش لوح فشرده، ۴۵.۳ درصد از رایانه (کامپیوتر)، ۱۰.۳ درصد از دوربین فیلمبرداری، ۴۱.۲ درصد از یخچال، ۸۴.۴ درصد از فریزر و یخچال فریزر، ۹۹.۶ درصد از اجاق گاز، ۹۴.۱ درصد از جاروبرقی، ۸۷.۸ درصد از ماشین لباسشویی و ۹۶.۳ درصد از تلفن همراه استفاده میکردهاند.