سایت خبری طلا
گشتی در بازار ارز، یک روز بعد از وعده ارزانی

دلار فروشان: ما هم آدمیم!

منبع: ایسنا


صرافان و دلارفروشان معروف به "فردایی" از قضاوت‌هایی که در مورد آنها برای اختلال در بازار ارز می‌شود و برچسب متهمان ارزی می‌خورند، گله دارند. دلارفروشان فردایی می‌گویند به ما می‌خورد که تا ۵۰ میلیون دلار و بالاتر داشته باشیم و در لحظه آن را معامله کنیم؟!


 دلار این روزها گرانتر از تمامی دوران حضورش در بازار ارز ایران به فروش می‌رسد. ۴۷۰۰ تومان و حتی بالاتر نرخی است که می‌توان آن را در صرافی‌ها مشاهده کرد. در کنار تمامی دلایلی که برای گرانی دلار مطرح شده، نوک پیکان به سوی صرافان و دلالان بازار است که تاکید می‌شود آنها خود موجب تشدید نوسان و گرانی ارز شده‌اند. حتی در مواردی اعلام شد که در جریان برخورد با عوامل بهم زننده آرامش بازار، برخی فروشندگان عمده در قالب متهمان ارزی دستگیر شده‌اند.

به هرحال امروز (سه‌شنبه) یک روز پس از اعلام مواضع رئیس کل بانک مرکزی و رئیس جمهور درباره بازار ارز  و وعده ارزان شدن دلار در روزهای آینده، گذری بر چهارراه استانبول و خیابان فردوسی تهران به عنوان یکی از مراکز اصلی فروش و عرضه ارز با اشاره‌های جالبی از سوی صرافان و دلالان همراه بود.

اگر نفعی در جمع فردایی نیست چرا جمع نمی‌کنند؟

از خیابان فردوسی که به سمت چهارراه استانبول حرکت می‌کنیم به راحتی می‌توان جمع همیشه حاضر در آن منطقه را مشاهده کرد که همچنان فعال و به چوب زنی دلار مشغولند. مجموعه‌ای که از آنها با عنوان "دلارفروشان فردایی" یاد شده و سال‌های سال است که هر روز از ساعت حدود ۱۱ در محلی نزدیک به پاساژ افشار جمع شده و دلار را در نوع خاص مربوط به خودشان معامله می‌کنند. جریان فروش آنها از این قرار است که معمولا بدون مبادله فیزیکی دلار بر سر قیمت‌های فردا معامله می‌کنند که به هر حال در روز موعد مشخص می‌شود که طرف معامله سود کرده یا زیان، چون مابه‌التفاوت مبلغ را باید پرداخت یا دریافت کند.

سرزدن به جمع دلارفروشان فردایی که عنوان می‌شود از عوامل بهم ریختگی این روزهای بازار ارز هستند با توضیحاتی از سوی آنها که اغلب جمعیت جوانی هستند، همراه بود. یکی از آنها می‌گوید: "نگاه کنید به جمعیتی که اینجا ایستاده است. از وضعیت ما مشخص است که چقدر دلار معامله می‌کنیم و سودی که به دست می‌آوریم چقدر است؛ هرچند که در بسیاری مواقع هم ضرر می‌کنیم. معمولا فروش افرادی که اینجا هستند ۱۰۰، ۲۰۰ یا به ۱۰۰۰ دلار هم نمی‌رسد و کم پیش می آید که ارقام بالا باشد، اما در بین ما گاهی افرادی حضور دارند که به یکباره ۱۰ تا ۲۰ و حتی بیشتر خط دلار خرید و فروش می‌کنند. هر خط هم یک میلیون دلار است؛ پس کسی که ۲۰ یا ۵۰ میلیون دلار یکباره معامله می‌کند از جنس افرادی نیست که هر روز اینجا پاتوق می‌کنند. اصلا به قیافه ما می‌خورد تا این حد دلار داشته باشیم؟ پس نگویید که دلارفروشان فردایی یا دلالانی که در بازار وجود دارند ارقام کلان معامله و بازار ارز را به هم می‌ریزند. جمع دلارفروشان فردایی معمولا ثابت است، اما افراد خاص گاهی در میان ما پیدا می‌شوند."

دیگری گفت: "حتی اگر فرض را بگذاریم که افراد عادی ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار را در یک ساعت معامله می‌کنند آیا کسی پرسیده  که این‌ حجم از دلار را از کجا می‌آورند و چگونه در بازار معامله و قیمت‌ها را تغییر می‌دهند؟

دلارفروش فردایی دیگری نیز گفت: "فرض را بگذاریم بر این‌که آشوب بازار ارز برای جمع ما است؛ پس چرا سال‌های سال است اینجا جمع می‌شویم و حتی بانک مرکزی دستورالعمل جمع شدن ما را هم می‌دهد ولی هیچ وقت این اتفاق نیفتاده و جمع دلارفروشان فردایی پابرجاست؟ اگر هیچ نفعی برای هیچ گروهی در قالب این جمع وجود ندارد تاکنون باید همه را جمع می‌کردند و می‌بردند و این محوطه پاک‌سازی می‌شد، اما هیچ‌گاه این اتفاق نیفتاده است."


صرافان: ماهم آدمیم مثل بقیه..

از دلارفروشان فردایی که عبور می‌کنیم سری به صرافی‌ها می‌زنیم؛ جایی که این روزها اغلب دلار آزاد برای فروش ندارند و تنها دلاری که بانک مرکزی در اختیار آنها قرار می‌دهد را می‌فروشند؛ به طوری که تمامی تابلوهای صرافی‌ها نشان‌دهنده قیمت حدود ۴۵۵۰ تومان برای دلار هستند ولی دلار آزاد تا حدود ۴۶۷۵ تومان هم معامله شده است. بر این اساس در برخی موارد مشاهده می‌شود که در مقابل صرافی هایی که دلار بانکی ارائه می‌کنند صف خرید تشکیل شده است. این در حالی است که در برخی موارد حتی صرافی‌ها از فروش دلار آزاد سر باز می‌زنند. صرافان درباره عدم تمایل برای فروش دلار آزاد می‌گویند که آنقدر وضعیت بازار بعد از اظهارات مسئولان طی روزهای گذشته مبهم شده است که نمی‌توانیم برای خرید و فروش اقدام کنیم و هر آن ممکن است بازار با یک تکانه همراه شده و ضرر قابل توجهی متوجه ما شود. براین اساس فقط دلار بانکی را عرضه می‌کنیم.

این افراد در مورد دلار بانکی هم می‌گویند شاید تا حدود یک ماه پیش بانک مرکزی روزانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار در صرافی بانک‌ها به صراف‌ها عرضه می‌کرد، ولی اکنون این حجم را به ۵۰ هزار و حداکثر ۱۰۰ هزار دلار کاهش داده است که این خود می‌تواند باعث کاهش عرضه و در نهایت افزایش قیمت شود.

صراف‌ها در مورد این که تا چه اندازه بر قیمت‌گذاری بازار اثرگذار هستند عنوان می‌کنند که ما روزانه قیمت را براساس نرخی که بانک مرکزی در صرافی عرضه می‌کند و با توجه به حجم دلاری که در اختیار داریم به مشتری اعلام می‌کنیم، بنابراین وقتی دلار را گران می‌گیریم به طور طبیعی دلار آزاد را هم گران‌تر می‌فروشیم.

آنها با این انتقاد که چرا هر اتفاقی که در بازار ارز می‌افتد را گردن صرافان می‌اندازید توضیح دادند اول اینکه ما همان صرافی‌هایی هستیم که با مجوز و تایید بانک مرکزی کار می‌کنیم. از سوی دیگر تمام معاملات ما در سامانه‌ای که از سوی این بانک کنترل می شود ثبت خواهد شد؛ پس برای ما فرقی نمی‌کند دلار در محدوده قیمت ۳۰۰۰، ۴۰۰۰ یا ۵۰۰۰ تومان باشد که بتوانیم از محل آن کارمزد یا سود بگیریم، ولی مساله اینجاست که همین افزایش قیمت و گران شدن دلار به ما هم آسیب می‌زند. به هرحال صراف‌ها هم مثل بقیه افراد جامعه آدم هستند و زندگی می‌کنند. اگر دلار گران شود و کالایی به تبع آن گران شده و افزایش قیمت داشته باشد، این فقط برای مردم عادی نیست و صراف‌ها را نیز تهدید کرده و هزینه زندگی آنها را بالا می‌برد.

گزارش میدانی ایسنا حاکی از آن است که اکنون بازار ارز با وجود وعده رئیس کل بانک مرکزی برای آرامش و کاهش قیمت، فعلا از شرایط مبهمی برخوردار بوده و حتی صرافان هم نمی‌دانند در روزهای آینده قرار است شرایط بازار چگونه تغییر و به چه سمتی حرکت کند.

 

انتهای پیام